Danske turister lukker øjnene for dyremishandling

Vi lader os underholde af dyreshows, selv om dyrene lever under kummerlige forhold

Tigeren er et af de dyr, der ofte skal underholde turister. Men tage ikke fejl. Den har det ikke godt, lyder det fra dyrevelfærdsorganisationen WSPA. (Foto: Flicr.com)
Tigeren er et af de dyr, der ofte skal underholde turister. Men tage ikke fejl. Den har det ikke godt, lyder det fra dyrevelfærdsorganisationen WSPA. (Foto: Flicr.com)

Mange af os har på udlandsrejsen lader os underholde af dyr, der lever under forhold, som vi aldrig selv kunne finde på at byde dem, hvis de var vores egne.

Voksne mænd, der kaster rundt med krokodiller, babyelefanter, der spiller fodbold, eller delfiner, der laver kunster for tilskuerne.

Og det er aldeles uetisk, mener WSPA (World Society for the Protection of Animals), der er den største sammenslutning af dyrebeskyttelsesorganisationer i verden, og man opfordrer dermed danske turister til at holde sig væk fra shows med dyr.

For hele 56 procent af os har ifølge en ny undersøgelse foretaget af analyseinstututtet YouGov overværet et af disse i udlandet.

- Jeg vidste godt, at mange danskere har oplevet vilde dyr optræde på deres ferier, men jeg er alligevel chokeret over, at så mange danskere lader sig lokke til at overvære den absurde underholdning.

- Når en dansk turist køber en billet til et show med vilde dyr, er han reelt med til at støtte dyremishandling, siger direktør i WSPA Danmark, Gitte Buchhave.

Dyrenes virkelighed er en anden
Samtidig viser undersøgelsen, at små 90 procent af danskerne er enige med WSPA i, at dyr kan føle smerte og blive stressede, og at der er tale om dyremishandling, når dyrs naturlige vilkår ikke tilgodeses, og de lider.

- Så det er tydeligt, at flertallet af danskerne ikke kunne drømme om at se vilde dyr optræde, hvis de vidste, hvordan virkeligheden ser ud for dyrene, siger Gitte Buchhave.

Blandt disse dyr er delfinen, som er et af de dyr, flest danskere har set optræde.

Delfiner i fangenskab får ofte mavesår, solskoldninger og infektioner, og de lever sjældent mere end fem år, mens de i naturen kan leve i op til 40 år. Som det også ses hos andre vilde dyr i fangenskab, bærer delfinernes adfærd tydeligt præg af, at de er stressede, som for eksempel når de gentagne gange svømmer rundt om sig selv, skriver organisationen i en pressemeddelelse.

Misforstået kærlighed til dyr
- Dyr reagerer voldsomt på at blive taget ud af deres naturlige element. De kan ikke udtrykke smerte og stress på samme måde, som vi mennesker kan, men de kan i den grad føle det. Derfor skal man ikke lade sig snyde af delfinernes smil, siger Gitte Buchhave og tilføjer:

- Livet både bag og på scenen kan på ingen måde leve op til de vilde dyrs mest basale behov, og det giver derfor publikum et falsk billede af dyrenes natur. Danskere, som vælger at se dyr optræde, holder jo sikkert af dyrene og vil bare gerne tæt på dem, men det er en helt misforstået kærlighedserklæring.

- Hvis danskerne vil dyrene det bedste, må de stoppe med at støtte dyremishandlingen.

I stedet anbefales det at tage på kontrollerede safarier i for eksempel nationalparker, hvor dyrene lever i naturlige omgivelser. Find flere gode råd til den dyrevenlige ferie på wspa.dk.

1 af 2 Delfiner i fangenskab lever sjældent mere end fem år, mens vilde delfiner kan leve op til 40 år. (Foto: Flicr.com)
2 af 2 Tigeren er et af de dyr, der ofte skal underholde turister. Men tage ikke fejl. Den har det ikke godt, lyder det fra dyrevelfærdsorganisationen WSPA. (Foto: Flicr.com)
0 kommentarer
Vis kommentarer