Den mest irske del af Irland

På bilferie i den gælisk-talende del af den grønne og dramatiske ø kommer man helt tæt på landets keltiske rødder

Pas på, når du kører rundt i Connemara: Vejene er små, smalle og kuperede, og pludselig kan der dukke forhindringer op!
Pas på, når du kører rundt i Connemara: Vejene er små, smalle og kuperede, og pludselig kan der dukke forhindringer op!

Vind, søer, moser og bjergskrænter, der nærmest falder ned i det bølgende Atlanterhav. Den vestlige del af Irland er dramatisk og grøn – her er smukt, og her er stille.

I Vestirland møder fortiden i form af ruiner, slotte og prægtig natur nutiden med musik, pubber med ild i pejsen og liv i byerne. Som rejsende møder du ireren, der tager tilværelsen, som den kommer. Og ireren går ofte rundt med et ironisk smil, en humor og en underspillethed, der bekommer mange danskere vel.

Det er i det vestlige Irland, at man taler gælisk – sproget, som går over 2700 år tilbage og har rødder i kelternes kultur. De irsktalende områder kaldes Gaeltacht, og her kan man stadig møde gamle irere, der dårligt nok taler engelsk.

Og selv om den vestlige del af Irland også er blevet forandret med det økonomiske boom – kendt som den keltiske tiger – er dagsordenen i kølvandet på den økonomiske krise en anden: Mange søger tilbage til rødderne.

De vil bevare deres comhluadar, ceol og craic – selskab, musik og hygge. Det matcher jo fint turistens ønsker ...

Fra før verden gik af lave
Seks kilometer inde i landet fra den lille by Spiddal finder man Cnoc Suain. Her har ægteparret Charlie Troy og Dearbhaill Standún sat sig for at genskabe det traditionelle Irland, som på alle tænkelige måder ligger langt fra Dublins pub crawls.

De har restaureret og genopført stenhytter, som minder om dem, irerne boede i, før de forlod landet til fordel for USA. Dog med mere moderne bekvemmeligheder. Her kan man bo og/eller deltage i musikalske og kulturelle arrangementer, som ægteparret står bag. Og naturligvis er der en lille pub, hvor du kan få et glas velskænket Guinness eller Smithwick's.

LÆS OGSÅ: Tips til Irland

Her er økologisk havebrug, bibliotek og en atmosfære, som man skal lede længe efter, og så er udsigten enestående. Mod nord er Connemaras vidder, bølgende heder og bjergtoppe. Mod syd åbenbarer Galway Bay og Aran Islands sig.

På øerne
I Atlanterhavet ligger de tre klippeøer, Inishmore, Inishman og Inishere. Samlet er de kendt som Aran islands, og her taler alle indbyggere irsk. Men fortvivl ikke – langt de fleste kan også engelsk.

Inishmore har 900 indbyggere og er den største af øerne og også den mest interessante. Hvis du kun er der på dagstur – lad bilen stå på P-pladsen i Rossaveel, når du sejler over – kan du i hovedlandsbyen, Kilronan, finde en minibus, der for 10 euro fragter dig til øens største attraktion: Dun Aengus er et over 2000 år gammelt fort og et af de mest velbevarede monumenter i Europa. Det ligger dramatisk ved en klippe, som nærmest falder 60-70 meter ned i Atlanterhavet.

Bedst er det imidlertid at tage en overnatning på øen, for så kan du besøge Dun Aengus tidligt om morgenen eller sidst på eftermiddagen og undgå endagsturisterne.

Galway og afstikkere
Slut bilferien på den grønne ø af i Galway, som med sine 75.000 indbyggere og afsæt i det irske er blevet et kosmopolitisk sted. Det skyldes i høj grad byens universitet, der har 15.000 studerende. Heraf mange fra udlandet.

Galway er et fremragende sted at gå ud at høre musik. Det nærmest vrimler med pubber, der har traditionel irsk musik på programmet.

LÆS OGSÅ: Irske perler på snor

Når maven er fyldt op af Guinness og øregangene af regionale toner, og du igen trænger til en dag med fred og ro, kan du starte bilen og sætte kursen mod Cliffs of Moher mod syd.

På en kyststrækning af ca. 10 km stiger Cliffs of Moher langt over 100 meter op fra Atlanterhavet og minder om, at det vestlige Irland ud over fred, musik og hygge også rummer stærke naturkræfter.