Bæstet der skal slå Airbus af pinden

Boeing taber markedsandele til Airbus og tager nu kampen op med en ny udgave af den klassiske jumbojet. Se billeder her

Nu med plads til endnu flere passagerer. Der er dog stadig et stykke vej op til Airbus A380, der med den rette opsætning kan medbringe 853 passagerer. (Foto: AP)
Nu med plads til endnu flere passagerer. Der er dog stadig et stykke vej op til Airbus A380, der med den rette opsætning kan medbringe 853 passagerer. (Foto: AP)

Det koster penge at udvikle helt nye fly. Rigtig mange penge. Så nogle gange kan løsningen være at videreudvikle og forbedre det, man har i forvejen. Hvis det virker forstås. Og det har den gjort, Boeings klassiske 747 - jumbojetten som enhver rask dreng kan kende på mange kilometers afstand. Den har i flere årtier sat standarden for store passagermaskiner, men har på det seneste fået baghjul af europæiske Airbus, der med den enorme og nyudviklede A-380'er bygger det hotteste passagerfly netop nu.

Men hos Boeing tror man så meget på sit oprindelige koncept, at man har nøjedes med at modernisere 747'eren i stedet for at bygge noget nyt op fra bunden.

Flyet landede torsdag i Fairbanks International Airport og har siden være genstand for nysgerrige rejsende, der har taget billeder af den.

LÆS OGSÅ: Spritnye fly til danske chartergæster

Fjerde generation
747-8'eren er fjerde generation af den oprindelige jumbojet, og den vil typisk få en kapacitet på onkring 467 passagerer - 51 mere end den nuværende. Boeing spiller også miljøkortet ud og siger, at den har den laveste forbrug af alle passagerfly beregnet ud fra brændstofforbrug per ton.

Der er allerede blevet bestilt 33 eksemplarer af flyet samt 74 fragtversioner. Leverancerne ventes at begynde medio 2011. Den første 747 fløj i 1968.

Det er endnu ikke blevet certificeret af de amerikanske luftfartsmyndigheder, men hos Boeing er man ikke nervøs.

- Vi vil opfylde eller overgå alle standarder, siger talsmand Jim Proulx til Bloomberg.com.

1 af 4 Her et billede fra Business Class-sektionen i det nye 747-8. De allerfleste vil dog kun opleve økonomiklassen. (Foto: AP)
2 af 4 Folk samles om en af flyets enorme jetmotorer - en GEnx fra General Electric. (Foto: AP)
3 af 4 Flyet, der er Boeings største til dato, bliver samlet i Everett, Washington. (Foto: AP)
4 af 4 Nu med plads til endnu flere passagerer. Der er dog stadig et stykke vej op til Airbus A380, der med den rette opsætning kan medbringe 853 passagerer. (Foto: AP)
kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Ferie
Seneste i Ferie
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen