Annonce:
Annonce:

Jagnjetine ispod saca

Smagen af Montenegro

Annonce:
Følg Ferie

Grundlæggende er opskriften, at man vandrer op i bjergene, snupper et lam, skræller det og skærer det i passende stykker. Tilsætter grøntsager, krydderier og lader det stå i et bål i fire-fem timer.

Det smager himmelsk. Og man har smagen af Montenegro.

Her i pc-skærmens neon-agtige lys - med en flaske uåbnet Vranac pro Corde - en fremragende lokal vin foran mig, genkalder jeg oplevelsen i restaurant Zlatbor i Budva, der serverede retten for mig. En opskrift, der fører tilbage til livet i bjergene - højlandet og landets dramatiske historie umiddelbart bag den fantastiske kyst, der ligger ud til Adriaterhavet. Som de selv kalder det der: Middelhavets hjerte.

En ret fra dengang bålet til maden var varmen i huset. Nu perfektioneret, lækker og smagfuld. Og rigelig. Og gerne med en blommebrændevin som starter – Slivovits.

Lad os tage den med det samme - altså opskriften.

Annonce:

Det hele foregår lag på lag. Helst i en stor jerngryde, der placeres i bålets gløder -eller måske Weberens grillkul.

Der skal bruges kartofler - i Montenegro ynder man store kartofler, hele gulerødder, grønne peber, røde peber, rosmarin, persille, hele løg, hele hvidløg (gerne rigeligt), laurbærblade, selleri, salt og peber. Man kunne bruge paprika - men lad være. Endelig er der det hemmelige krydderi - jeg har det - du må tage til Montenegro for at skaffe det.

Så lag på lag: Først noget lam, så nogle grøntsager, så noget lam, så nogle grøntsager... og i midten af det hele lægger du kartoflerne. Og spred venligt krydderierne i alle lag. Og lad det langtidsstege tre-fire timer. Åh ja, husk endelig at hælde rigelig med vand i. Denne opskrift, der bestod af seks kilo lam, fik fire liter vand fra starten. Del selv op i forhold til dit selskab og hold øje. Men retten burde klare sig selv.

Annonce:

Det er en ret, der kunne stamme fra stedet, hvor Njegos - en af Montenegros historiske ikoner - boede en del af sit liv. Poet, feltherre, samfundsudvikler og demokrat. Beskyttet af bjerge på alle sider. Aldrig indtaget af fremmede magter. Næsten umuligt at komme til.

Og hvor der fremstilles lufttørrede skinker fuldt på højde med Serrano og Parma. Lækre oste og bjerghonning.

I dag er der - netop på det sted, hvor Njegos ønskede at blive begravet - bygget et monument i 1700 meters højde, hvor hans jordiske rester er placeret.

Smagen af Montenegro - en landlig, men meget smagfuld ret, der kan mætte og tilfredsstille enhver mave.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.
LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Det er uforståeligt, at Pytlick er hoppet på den saudiske sportswashing-vogn

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: