Annonce:
Annonce:

Den store hvide verden på Grønland

Få mest Grønland for pengene ved at se øen fra søen. Med et krydstogt op langs Grønlands kyst får du det hele med

Grønland er en oplevelse for livet. Man bliver ramt lige i hjertet. (Foto: Camilla Riis Cornelius)
Grønland er en oplevelse for livet. Man bliver ramt lige i hjertet. (Foto: Camilla Riis Cornelius)
Annonce:
Følg Ferie
Forundring er den første følelse, der rammer, da jeg efter fem timers flyvning er landet i lufthavnen i Kangerlussuaq - den største af Grønlands to internationale lufthavne. Der er meget småt og dødt. Lufthavnen er i øvrigt sidste chance for at købe alkohol til priser, der ikke sprænger et almindeligt husholdningsbudget.

Jeg må indrømme, at min viden om verdens største ø er begrænset. Bevares, jeg har hørt noget om isbjørne, hundeslæder og smeltende indlandsis. Men det grønlandske folk, deres kultur og deres skæbner har jeg ganske enkelt ingen viden om. Hvilket jeg egentlig bliver lidt flov over. De er jo på en måde mine landsmænd, så jeg burde vide mere. Det kommer jeg til gengæld til efter en ni dages sejlads med det gode skib Ocean Nova.

Tilvænning
Sejlturen går op nordpå til Isfjorden langs Grønlands vestkyst. Vores første mål er Sisimiut, som er Grønlands næststørste kommune efter Nuuk. Næststørste. Igen må jeg lige overveje det en gang. Downtown er en gruset plads, hvor kun Brugsens røde genkendelige farver lyser op. Her er der teenagetræf ved hotdogmaskinen og pigerne, der er smurt ind i makeup, springer de lidt forknytte drenge over i køen. Som jeg senere får forklaret: Den grønlandske mand har mistet sine nosser.

Udenfor ligger små multifarvede huse uden større logik, og en lokal bustur bygden rundt tager omkring en halv time. Det kræver lidt tilvænning at være et sted, der er så anderledes, og så stadig fiske tyvere op fra pungen, når man skal købe lidt godter til den videre færd. I starten tager jeg også mig selv i at tale engelsk til de Sisimiut-borgere, der sender en smilende hilsen. Pinligt.

Vi lægger senere til i Qeqertarsuaq - bedre kendt som Godhavn. En by, som har haft sin storhedstid, men som nu er på vej ind i glemslen med dalende arbejdsmuligheder og manglende forbindelser til fastlandet.

Den virkelige verden
Den største oplevelse er besøget hos en ældre grønlandsk kvinde, der tjener et par ekstra håndører på at vise sit lille hus og sit liv frem for os nysgerrige rejsende. Hun fortæller meget åbent, at hun har mistet sin mand, der var fanger, for et par år siden. Hun må derfor arbejde på byens sygehus og leje et værelse ud i det lille hus til turister for at klare sig. Hendes hus er på traditionel vis fyldt med nips. Billeder af familien og små perlebroderede pynteting hænger side om side på alle vægge.

Noget af det mest fantastiske ved Grønland er udsynet. På de klare dage er der næsten ingen grænser for, hvor langt øjet rækker. Et isbjerg, der således befinder sig flere kilometer væk, kan synes som en kort svømmetur. Det oplever vi, da vi spiser frokost på dækket ved den enorme gletsjer Eqip Sermia. Området er en tidligere base for ekspeditionsfolk.

Man kan snildt forestille sig, hvordan de store isblokke er styrtet ned i årtusinder og har generet mangen en sømand med de efterfølgende kæmpe bølger. Det er stadig svært at forstå, at naturen gør det muligt for sig selv at komme op med en sådan kraft. Da jeg senere på turen med de store isbjerge i Isfjorden, føler jeg mig som en lille ubetydelig prut. Skønheden kan ikke videregives. Heller ikke til fulde gennem en kameralinse. Det skal opleves. Jeg når at tænke, at jeg aldrig vil bede om mere i mit liv, nu jeg er blevet velsignet med dette syn.

Store dyr
På vej mod Ilulisat spotter vi op til flere pukkelhvaler. Det giver et helt adrenalin-kick, når man ser hvalens vejrtrækningspust. Derefter dukker hovedet på det kæmpe dyr op til overfladen, og det sidste man ser er et ordentligt plask med halen. Igen kommer den følelse, der kan få enhver journalist til at løbe tør for ord. Netop fordi de aldrig ville blive fyldestgørende. I flere timer kan man følge hvalens bevægelser, prøver at komme tættere på det betagende dyr gennem en kikkert. Det bliver aldrig nok. Kameraet klikker løs. Det gengiver igen et billede. Men ikke følelsen.
Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Her har Mette Frederiksen tabt stort set alle slag
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: