Otte gratis glæder i byernes by

Paris kan være svinedyr at besøge, men her er tips til gratis oplevelser i Frankrigs hovedstad

(Foto: muhammed Muheisen)
(Foto: muhammed Muheisen)

Det er svært at holde på pengene i Paris, byernes by. Heldigvis er der meget at opleve, som ikke koster noget. Blandt andet har mange museer fri entre og en del kører med gratis adgang på visse ugedage. Vi har samlet nogle gode gratis steder, som ikke koster mere end transporten dertil.

Alt om Paris
Musée Carnavalet i Marais distriktet er et vidunderligt museum. Her foldes hele Paris historie ud i utallige rum. Du går fra den ene periode til den anden i smukke lokaler og kan få et fantastisk indblik i byens historie lige fra flere tusinde år før Kristi fødsel. Her er tusindvis af udstillede fotografier, kunstværker, møbler, malerier og arkæologiske fund. Men først og fremmest er der indrettet værelser, som de så ud hos kendte parisere som Proust.

Adresse: 23 rue de Sévigné. Åbningstider: Tirsdag til søndag kl. 10-18.

Gratis kunst
Musée d’Art Moderne de la ville de Paris er et museum for moderne kunst. Museet har skiftende udstillinger, som kan koste penge at se, men deres permanente udstillinger er gratis. Og det er værd at besøge, for der er både værker af Rodin, Matisse, Picasso og Dufy.

Her får du syndigt gode macarons

Adresse: 11, avenue du Président Wilson. Åbningstider: Tirsdag til søndag kl. 10-18.

Parfumens historie
Fragonard har to museer om parfumer i Paris: Théâtre musée des Capucines og Le musée de parfum. Begge udstiller flakoner og fortæller om parfume-fremstilling, dufte og meget andet. Og begge har gratis guidede ture, hvor man bliver vist rundt og får fortalt om kunsten at fremstille velduft på flasker.

Åbningstider for Le musée de parfum: Dagligt undtagen søndag fra 9-18. Åbningstider for Théâtre des Capucines musée: Mandag til lørdag 9-18. Søndag 9-17.

12 gratis dage om året
Pompidou-centeret har 12 gratis dage om året, nemlig den første søndag i måneden. Hver måned. Det er svært at komme udenom den moderne bygning, der er et kunstværk i sig selv. Og inde i kunstværket er der mere end 70.000 værker udstillet på de seks etager. Vel at mærke værker af nogle af de største kunstnere nogensinde: Chagall, Kandinsky, Picasso, Miro, Dali og mange, mange flere i kunstens absolutte superliga.

Når øjnene ikke kan rumme flere skulpturer og malerier, kan man tage op på øverste etage og skue ud over Notre-Dame, Eiffeltårnet og Sacré-Coeur. Og gør man det, ved man, hvorfor Paris kaldes ‘Byernes by’.

Mona Lisa og alle de andre
Mona Lisa og Louvre skal ses, når man er i Paris. Så hvorfor ikke vælge den dag, hvor indgangen er gratis? Lige som med Pompidou-centeret er det første søndag i hver måned året rundt. Børn under 18 år har iøvrigt gratis adgang hele året.

Åbningstider: Fra 9-18 man, tors, lør- og søndag. Fra 9-21.45 onsdag og fredag. Lukket tirsdag.

Park med musik
Luxembourg-haven, Jardin de Luxembourg, er den smukke have eller park foran Luxembourg-slottet, hvor senatet holder til. Både slot og have blev anlagt af dronning Marie de Medici i 1600-tallet.

Det er som Kgs. Have i København, bare større og kønnere med de gamle frugttræer, de fint anlagte bed og de mange blomster. Lige som i Kgs. Have herhjemme er der mange smukke skulpturer, legeplads for små børn, marionetteater og koncerter om sommeren.

Se også: 10 supergode råd til din rejse

Adresse: Rue dé Medicis, tæt på latinerkvarteret.

Verdensberømt kirke
Notre Dame er Paris’ mest berømte kirke. Det var her, at Napoleon kronede Josephine og sig selv som kejserinde og kejser. Det er ganske gratis at besøge for folk i alle aldre. Og det er et betagende syn! Det koster dog noget – ca. ni euro – at komme op af de 387 trappetrin i tårnet, hvilket de fleste, der har læst Victor Hugos ‘Klokkeren fra Notre Dame’, sikkert har lyst til.

Åbningstider til 1. sep: Hele ugen fra 9.30-18.30, i weekenden til kl. 23.