Skål for mandehørm

Whisky og venskab er de perfekte ingredienser til en maskulin weekendtur til skotske Islay

(Arkivfoto: Morten Langkilde/Polfoto)
(Arkivfoto: Morten Langkilde/Polfoto)

Smid et par rene skjorter, underbukser og strømper i en håndtaske, som du kan have med ind i flyet. Husk også tandbørsten.

Formaningerne fra konen blev der desværre ikke plads til, for nu er der dømt mandetur. Eller studietur, som vi mænd kalder det. Målet for rejsen er den skotske Atlanterhavsø Islay.

Læs også: Bo gratis i hele verden

Og hvad studerer vi så på en lille ø med blot 3500 indbyggere? Whisky, whisky og mere whisky. Islays røgede, tjærede, salte og tørvede whiskyer begejstrer med deres maskuline duft og smag whiskyfans fra hele verden. Mange har deres favoritwhisky herfra. Sig navnet Ardbeg, Laphroaig, Lagavulin, Bowmore, Bruichladdich, Caol Ila, Bunnahabhain eller Kilchoman til en whiskyentusiast, og du vil opleve, at han får et saligt og drømmende udtryk i øjnene.

Det er på de otte førnævnte destillerier, vi foretager de egentlige studier. Alle steder byder de os velkommen til en guidet rundtur for at følge fremstillingen af øens hovedprodukt på nærmeste hold.

Turene kan være mere eller mindre omfattende, men de slutter alle med en ikke uvæsentlig prøvesmagning. De fleste steder er der heldigvis ingen smålighed med smagsprøverne. De særligt interesserede får endda lov at smage de mere specielle aftapninger.

Rundt på øen
Islays otte destillerier er spredt rundt på øen. Transporten er derfor en praktisk udfordring. Den kan løses på flere måder. Offentlige busser og taxaer er muligheder, og nogle af destillerierne har selv en minibus til at fragte gæsterne i. De studiegrupper, der er kørende i egen bil, organiserer sig ofte med skiftende chauffører.

Læs også: Se prissammenligning på populære storbyer

Men det er en speciel oplevelse at køre på Islay. Venstrekørslen er ikke noget problem, for de fleste veje er så smalle, at du alligevel kører midt på vejen. To biler kan ikke passere hinanden, men den lille forhindring klares med et passende antal vigepladser. Og så løfter du for øvrigt hånden og hilser på alle andre bilister.

Ud over whiskyen er der også andre gode grunde til at se nærmere på Islay. Der hviler en fredfyldt ro og storslået skønhed over både de små byer og landskabet.

Øens lidenhed til trods er her åbne vidtstrakte heder, strandenge, bjerge og større skove. Den lille befolkning fylder ikke meget i landskabet, så der er god plads til mange forskellige dyr. Får optræder i stort tal som små hvide prikker i de karakteristiske grønbrune landskaber. Du skal være forberedt på at møde løsgående kreaturer på din vej, da indhegninger ikke er noget de tager så højtideligt på øen.

Læs også: Rejs til varmen for under 1200 kroner

Islay er også kendt for et særdeles rigt fugleliv, og kronhjorten er heller ikke et særsyn, ligesom du kan støde på sælen rundt langs kysterne.

Endelig er der muligheder for forskellige fysiske aktiviteter som vandreture, cykling, golf, fiskeri og ridning. Og drik så lige whiskey til.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere