På cykel-sightseeing i Amerika

Hop på cyklen og tag med Bike and Roll på en rundtur i Washington fyldt med ikoniske udsigtspunkter og overvældende monumenter

Washington er i den grad monumenternes by, hvor storslåede bygninger hæver sig mod himlen, uanset hvilken retning øjet ser. (Foto: PR)
Washington er i den grad monumenternes by, hvor storslåede bygninger hæver sig mod himlen, uanset hvilken retning øjet ser. (Foto: PR)

Jeg svinger ud fra byhotellets store porte på min lejede cykel og suser ned af den let skrånende bakke. Med vinden i håret, min veninde jublende foran mig med cykelhjelmen godt klemt nede om ørene og ærmeløs i den blide brise, kunne vi lige så godt have været i Danmark på en lun majdag. Det vil sige, lige indtil jeg vender blikket en anelse til venstre, hvor The Capitol Building – USA's svar på folketinget – tårner sig op, som befandt vi os i en amerikansk tv-serie. Det gør vi nu ikke.

Vi er såmænd bare på tur i magtens centrum i USA, Washington, hvor store politiske beslutninger tages hver dag og overvældende monumenter rejser sig, hvor end øjet skuer. Men vi er ikke bare helt almindelige turister. Vi er nemlig til hest – jernhest for at være helt præcis.

Se også: Temarejser er toppen

Og med hver vores lejede racercykel skal vi i dag på guidet tur med en håndfuld andre cykelturister i parken The Mall, som er fyldt med mindesmærker og smukke monumenter, der alle hylder den amerikanske historie.

Cykelturen er velegnet til turister i alle aldre – det eneste, du skal medbringe, er det gode humor og lysten til at lære mere om USA's historie. (Foto: Emma Bjørn Fish)
Cykelturen er velegnet til turister i alle aldre – det eneste, du skal medbringe, er det gode humor og lysten til at lære mere om USA's historie. (Foto: Emma Bjørn Fish)

The Mall
Washington blev i sin tid bygget som et bevidst magtens centrum efter Uafhængighedskrigen og dannelsen af De Forenede Amerikanske Stater. Byen blev tegnet i 1791 af Pierre Charles L'Enfant, som samtidig besluttede, at der i midten af byen skulle ligge en park, der skulle bruges til at hylde de mest stolte epoker i den amerikanske historie.

Parken blev navngivet The National Mall, i daglig tale The Mall, og det er her, vores cykelguide skal vise os rundt i dag. Cykler er en ret behagelig måde at komme rundt i byen på i forhold til taxaerne, selv om det kræver en god portion mod at cykle rundt i Washingtons gader.

Amerikanerne er ikke ligefremt vant til cyklister og kigger forbavsede efter os, når vi suser igennem gaderne. Vi er nu heller ikke helt frygtløse – jo længere op af dagen vi kommer, jo større bliver vores dødsangst. Thank God for cykelhjelme.

Vi har valgt at tage med på en guidet cykeltur i The Mall– bare for at få al historien med. Parken har nemlig været scene for mange store begivenheder både i film og i virkeligheden. Samtidig er det et noget tryggere sted at cykle, selv børn ville være i sikkerhed på parkens små stisystemer.

Se også: Her er verdens dyreste ferierejse

Fra filmens verden kan du måske genkende det store firkantede bassin, The Reflecting Pool, som er selvsamme pool, hvor den godmodige Forrest i skikkelse af Tom Hanks løber ud, da han genser sit livs kærlighed i filmen Forrest Gump.

Hvis du er mere til ægte historiske oplevelser, lagde parken i 1969 ramme for protesterne mod Vietnamkrigen, som blev den største officielle protest nogensinde – og i 1963 holdt Martin Luther King sin 'I have a dream'-tale på trappen til Lincoln Memorial, en klassisk udseende bygning, hvor en stor statue af Lincoln skuer ud over landskabet. Den smukke park har nok at byde på, og selvom den kun er små tre kilometer lang, kan du godt nå at blive træt i benene. Derfor har vi valgt at hoppe på cyklerne; en oplagt mulighed uanset alder og kondition.

På tur i det grønne
Det er en tidlig torsdag eftermiddag, da vi mødes på det gamle posthus foran The Mall. Skinnende racercykler bliver uddelt til de fremmødte, der skal med på Bike and Roll turen. Vi er en broget skare i alle aldre, lige fra pensionister til børnefamilier, og med iver kaster vi os over de fine cykler.

Den veloplagte guide deler små rygsække ud, som er fyldt med snacks, vand og frugt. Vi skal have adgang til sund energi under cykelturen, mener han. Himlen er blå med små uldtotslignende skyer spredt med løs hånd, temperaturen er knap 22 grader, og ikke en vind rører sig. Indimellem bryder solen endda igennem skyerne. Det er den perfekte dag til en cykeltur i The Mall.

– Åh gud, jeg tror virkelig ikke, jeg er i form til det her, siger en af de unge deltagere, med et lettere bekymret sideblik til den ret veltrænede guide. Hendes veninde griner stort og peger ud mod den fuldstændig flade park; det er det perfekte terræn til nybegyndere. Jeg må indrømme, at samme tanke har strejfet mig. Efter flere dage med god mad i Washington, virker cykelturen som en tiltrængt, men lettere uoverskuelig ide.

Og heldigvis tager guiden hensyn til gruppens måske ikke perfekte fysiske form. I langsomt tempo begiver vores lille gruppe af 12 turister og den veloplagte guide os ud i den solbeskinnede park for at blive klogere på den amerikanske historie, hinanden og lidt på racercyklerne. Vi skyder nemlig alle som én skylden for vores manglende hastighed på cyklerne. Vi skal vist lige vende os til dem. Guiden peger med et smil på de velplejede plæner på hver side af den lyse grussti, der strækker sig så langt øjet rækker,

– Hvis alt går galt, kan I bare kaste jer af cyklerne, siger han.

Heldigvis bliver det ikke nødvendigt, selv om vi lægger os i græsset et par gange eller to – mest af alt for at nyde den pletvise sol og forsøge at klappe de små egern, der lurer overalt i den store park.

I Washington er humøret ofte højt – som her, hvor to parkrangers danser sig vej gennem The Mall. (Foto: Emma Bjørn Fish)
I Washington er humøret ofte højt – som her, hvor to parkrangers danser sig vej gennem The Mall. (Foto: Emma Bjørn Fish)

Det lange ridt
Til trods for at The Mall kun er små tre kilometer lang, er der nok at se på. Du skal være forberedt på at mærke historiens vingesus, når du går igennem Roosevelt Memorial, hvor hans fire præsidentperioder har hver deres lille haverum med det, der symboliserer netop den periode af hans præsidenttid bedst, både i form af skulpturer og vandkunst. For eksempel symboliserer den ensomme, store dråbe, der kan findes i en af rummene, den økonomiske krise, der ledte til depressionen.

Bedst som vi står og kigger på de fine statuer, der præger Roosevelts haver, brydes guidens historielektion af to syngende, kvindelige parkrangers, der kommer dansende igennem parken – de har vist ikke helt opdaget vores turgruppe, der står i skjul af et par træer.

Det er nu en god oplevelse. For selv om statuerne stolt fremviser Roosevelts storhed, er stemningen nemlig ret løssluppen i denne del af parken.

Vores cykelgruppen gør holdt både her og ved mange af de mange andre monumenter i parken, hvor vores guide gør os alle klogere på den amerikanske historie. F.eks. vidste jeg godt, at Roosevelt sad i en kørestol, men jeg anede ikke, at det var skjult for offentligheden.

Se også: Det pakker danskerne i kufferten

Ved navnemuren for Vietnam Veterans Memorial er stemningen dog noget anderledes end i resten af parken. Her ser vi familier lede efter deres pårørendes navne på den lange sorte sten, hvor flere tusinde navne står indgraveret. Vietnamkrigen var et stort nederlag for den amerikanske befolkning, der vendte sig imod krigen og fik de amerikanske tropper trukket ud – men først efter omtrent 58.000 amerikanske soldater havde mistet livet.

Folk lægger blomster og tier i tanken om alle de mennesker, der faldt under krigen. Selv guiden mister smilet lidt og tysser en smule på vores gruppe af cykelturister. Med hovederne bøjet i respekt hopper vi på cyklerne igen. Vi skal videre ud i parken og forhåbentligt have rystet lidt af tungsindet af os igen.

Det hvide hus tur retur
Som vi cykler videre gennem den grønne park, letter stemningen hurtigt igen. Turen tager os både omkring berømte bygninger som Washington Monument, Martin Luther King Jr. Memorial og World War II Memorial, som alle strækker sig langs parken. Som det allersidste ender vi foran Det Hvide Hus, som vi kan komme overraskende tæt på. Hele gruppen er i højt humør, da vi hopper af cyklerne for sidste gang.

– Har vi så en aftale i aften, lyder det kækt fra en af de unge studerende. For undervejs har vi ikke bare lært en smule amerikansk historie, og hvordan vi håndterer en racercykel, vi har også lært hinanden at kende, og allerede samme aften skal vi mødes på restaurant Zentan, et af byens førende sushisteder – vi er nemlig enige om at holde os sunde i dag, når nu vi har siddet på cyklerne i flere timer.

Ekstrabladet var inviteret af SAS og Donovan House Hotel.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere