USA: Et bjerg af oplevelser

White Mountains i delstaten New Hampshire byder på nogle af verdens smukkeste naturscenarier - og verdens dårligste vejr

White Mountains tager sig allerflottest ud iklædt spektakulære efterårsfarver. (Foto: Jesper Møller og Visit White Mountains)
White Mountains tager sig allerflottest ud iklædt spektakulære efterårsfarver. (Foto: Jesper Møller og Visit White Mountains)

Det antikverede damplokomotiv udspyr en gevaldig bølge af dampskyer, mens det langsomt skubber togvognens last af forventningsfulde turister foran sig op ad bjerget.

Tempoet er mere end adstadigt, men visse steder er strækningen da også gevaldig stejl med en hældning på op til 37 grader.

Vi befinder os om bord på en af de farvestrålende togvogne fra The Mount Washington Coq Railway, der er intet mindre end verdens ældste bjergbane. Siden 1869 har banen transporteret besøgende til toppen af Mount Washington, der med sine 1917 meter er det højeste bjerg i det nordøstlige USA.

Læs også: Flyv til New York med SAS

Heldigvis er udsigten glimrende på vejen op, for da jeg når toppen, er den dækket af tyk tåge, der gør det umuligt at se mere end et par meter frem. Samtidig blæser det kraftigt og er frostgrader, så alle tumler hastigt ind i The Mount Washington Observatory.

I stedet for at nyde den vidt berømmede udsigt fra observatoriets tagterrasse, hvor du i klart vejr kan se helt til Canada, må vi nøjes med den indendørs udstilling, som nu heller ikke er så uinteressant endda.

Verdens værste vejr
Det viser sig nemlig, at bjerget ligefrem er berømt for sit dårlige vejr og stærke vinde. Tilbage i 1934 målte man således en vindhastighed på 371 km/t. på toppen, hvilket er den til dato højest målte hastighed på kloden. Stedet promoveres som 'Home of the Worlds Worst Weather', og denne formiddag forstår vi udmærket titlen.

Se også: LA står for: Luksusferie med Afslapning

Hvad vi udsigtsmæssigt går glip af på Mount Washington, vanker til gengæld i rigt mål dagen efter på Cannon Mountain.

Cannon er en anden af bjergtoppene i White Mountains, og her finder du endnu en af områdets mange menneskeskabte attraktioner. Det handler om svævebanen, der på fem minutter bringer 80 passagerer ad gangen op til en formidabel udsigt samt et vidt forgrenet net af vandrestier.

White Mountains ligger i delstaten New Hampshire, og de hvide bjerge er det største rekreative område i regionen New England, der omfatter USA's seks nordøstligste stater.

Læs også: Flyv til USA med SAS

White Mountains rummer flere såkaldte State Parks, hvoraf Franconia Notch State Park absolut er den flotteste. Notch betyder bjergpas, og langs det 12 km lange pas finder man en stribe spektakulære bjergtinder, vandfald, bjergsøer og udkigsposter – heriblandt Cannon Mountain.

Flume Gorge er et andet must i Franconia Notch State Park – medmindre man lider af voldsom klaustrofobi. Her går man i en flere hundrede meter lang og meget smal kløft, hvor 30 meter høje granitvægge rejser sig stejlt på begge sider.

Kaskader af vand fra nabobjerget Mount Liberty har gennem millioner af år skåret kløften ned gennem den massive granit, og man både ser og mærker stadig vandet, når man passerer forbi.

Coq Railways gamle damplokomotiver skubber møjsommeligt togvognene op ad Mount Washington. (Foto: Jesper Møller og Visit White Mountains)
Coq Railways gamle damplokomotiver skubber møjsommeligt togvognene op ad Mount Washington. (Foto: Jesper Møller og Visit White Mountains)

Mød en sort bjørn
White Mountains er indbegrebet af smuk natur, og en stor del af oplevelsen er blot at køre rundt i området. Den 50 km lange Kancamagus Highway (Route 112) går lige gennem hjertet af de hvide bjerge, og den er berømmet for at være områdets smukkeste vejstrækning.

Nok er den imponerende smuk, men jeg var endnu mere begejstret for de nærliggende Route 3 og Route 302, hvis omgivelser begge er formidabelt flotte. Langs alle de tre nævnte vejstrækninger kan man være heldig se elge eller sorte bjørne – primært først og sidst på dagen.

White Mountains rummer over 100 vandfald, som på ingen måde er i Niagara Falls-størrelsen, men som bestemt er beundringsværdige. Et godt eksempel er Silver Cascade, der ligger lige ud til vejen langs Route 302. Mange af områdets andre vandfald ligger langs eller for enden af vandrestier.

Se også: Her er de ti steder du skal besøge i 2014

I den forbindelse skal man ikke lade sig skræmme af tidsangivelserne. I starten af de fleste af vandrestierne er det angivet, hvor lang tid gåturen varer. Men som en ranger indrømmede, er tiden estimeret ud fra hastigheden af den langsomst mulige super-overvægtige amerikaner. Du skal derfor regne med, at vandreturen højst tager halvdelen af den angivne tid.

Mere end natur
White Mountains byder også på andet end storslået natur. Kør f.eks. en tur med Hobo-toget, oplev dresserede bjørne på Clark's Trading Post, få kriller i maven af forlystelserne i Attitash eller nyd de våde fornøjelser i Whale's Tale Waterpark – for blot at nævne nogle af attraktionerne.

Du kan også hoppe om bord på en gammel udflugtsbåd, der sejler på den store Lake Winnipesaukee, der er New Hampshires største sø. De hvide bjerge rummer desuden flere mindre søer, hvor ikke mindst kanosejlads er en yndet adspredelse. Og rejser du dertil om vinteren, kan du endda stå på ski i bjergene, når de rigtig lever op til deres navn.

Læs også: Flyv til San Francisco med SAS

Temperaturmæssigt er White Mountains absolut bedst at besøge i sommermånederne, eftersom det godt kan være køligt i bjergene både forår og efterår. Naturmæssigt er foråret flot, når de millionvis af træer springer ud.

Se også: Satisfries - fedfattige fritter til folket

Allersmukkest er White Mountains dog i efterårs-ugerne, hvor træerne for alvor falmer. Her er området et sandt farveorgie i røde, gule og brune nuancer. Farverne står smukt til de hvide granitklipper, der har givet bjergene deres navn, om end det hvide i disse uger træder en hel del i baggrunden.

Og skulle man endelig foretrække at opleve White Mountains fra en helt anden side, rummer området flere skisportssteder, der sikrer, at området også om vinteren er et velbesøgt turistområde – og i allerhøjeste grad lever op til sit navn.

Søg billige flybiletter her

0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Ferie
Seneste i Ferie
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere