LA står for: Luksusferie med Afslapning

Følg med til en af verdens mest ikoniske byer, og få inspiration til den fede familieferie

Disney Concert Hall i downtown. En mesterlig bedrift i arkitektur. (Foto: Jens Henrik Nybo)
Disney Concert Hall i downtown. En mesterlig bedrift i arkitektur. (Foto: Jens Henrik Nybo)

Stående på et højdedrag i Mulholland-kvarteret hen under aften breder Los Angeles sig ud i et uendeligt lyshav under os. Drømmenes by og Englenes by, som metropolen ofte kaldes. Nogle af englene steg til vejrs, mens andre blev de faldne.

Og sådan er det stadig. USA's næststørste storby drager fortsat med sin glamour, energi, dekadente levevis og en position i underholdningens overhalingsspor.

Læs også: Flyv til San Francisco med SAS

Los Angeles – eller bare L.A. – er egentlig ikke én, men mange byer klumpet sammen på et område, der svarer til godt og vel Sjælland. I daglig tale kalder man hele dette gigantiske byområde for The Big Orange, og her bor over 18 millioner. Når du så i snit har et par biler per husstand, så forklarer det de uendelige og mange-sporede freeways, som knytter området trafikalt sammen.

Her skal I tage ungerne med
I virkeligheden er L.A. én stor børneforlystelse. Ungerne vil spærre øjnene op, når de møder Spiderman i sit antræk på Hollywood Boulevard, eller når I spadserer langs Venice Boardwalk og støder på den ene original efter den anden. Men på et tidspunkt vil de yngste i familien nok også insistere på mere håndgribelig forlystelse.

Se også: USA: Et bjerg af oplevelser

I har måske allerede besøgt Disneyland et andet sted end i L.A., og da der kun findes en Universal Studios i verden, nemlig her, så vælg den. Her er underholdning, så det basker – også for de voksne, men nok ikke for de helt små.

Dertil kan de yderst realistiske gengivelser af fortidsøgler, jordskælv, vulkanudbrud og andre drabelige ting være for meget for en fem-årig. Læs mere på: www.universalstudioshollywood.com

Downtown er værd at ta' til
Det er ikke mange år siden, rådet lød: 'Stay away from downtown'. Bandekrige, narkomaner, ludere og lommetyve – et centrum i frit fald. I dag er historien en ganske anden.

L.A.'s centrum med sine funklende skyskrabere i finans-distriktet har rejst sig af støvet, smidt det betændte væk, bevaret det gode og shinet det op, men har også tilført helt nyt. Det er i downtown, vi finder Disney Concert Hall, et monstrøst nyt bygningsværk, hvor tyngdekraft og gældende arkitektur-regler synes ophævet.

Tegnet af den verdensberømte arkitekt Frank Gehry. Et tip: Vil I opleve enorme L.A. fra oven om aftenen, når lysene er tændte? Kør op til Griffith Park med sit observatorium. Højt hævet over det flade bassin under jer vil I se et syn af metropolen, som får jer til at gispe. Læs mere: www.laphil.com

(Foto: Jens Henrik Nybo)
(Foto: Jens Henrik Nybo)

Wauuv – dér går Tom Cruise
Der er absolut ingen garanti for det, men chancerne for at se en af stjernerne live øges i visse kvarterer i Hollywood og Beverly Hills.

Det hænder ofte, at de kendte parkerer deres Lamborghini eller Porsche uden for en af mærkevarebutikkerne langs Rodeo Drive og lufter kreditkortene. Spørgsmålet er jo så, om du lige er der på det rette tidspunkt.

Læs også: Flyv til New York med SAS

En bedre idé er nok at frekventere trendy barer og klubber, og hvem ved, måske sidder Julia Roberts og nipper til sin cocktail. Du kan også læse om aktuelle filmpremierer, og måske er du så heldig at få en autograf.

Premiererne finder ofte sted i teatrene på Hollywood Boulevard. Her på gaden findes den berømte Walk of Fame med sine flere end 2000 bronze-stjerner på fortovet med navne som Jack Nicholsen, Brad Pitt og Elton John indgraveret.

På Walk of Fame kan I være heldige at møde Spiderman. (Foto: Jens Henrik Nybo)
På Walk of Fame kan I være heldige at møde Spiderman. (Foto: Jens Henrik Nybo)

Bade, dase og kigge i Venice og Santa Monica
Charlie står med sit hvide hår og veltrimmede skæg uden for sin egen helt personligt dekorerede og indrettede mobilhome af ældre dato ved enden af The Board Walk i Venice Beach. Han har passeret de 70, og er en overlevende ægte hippie.

–Jeg har kørt frem og tilbage mellem kysterne en gang om året de seneste tyve år. Mand, hvor jeg kender mit land, og hvor jeg elsker det. Men jeg har også mine forbehold. Vi burde passe bedre på hinanden, fortæller han.

Er vejret OK, vil I nok finde en plads på en af L.A.'s mest prominente strande.

Lidt længere mod nord ligger Santa Monica. Third Street Promenade er et hit – her er caféer, chikke restauranter, folkeliv ad libitum.

Er I til en omgang shopping, så ligger Santa Monica Place lige om hjørnet med 150 butikker.

California dreamin' – hvor ellers med et surf-bræt end på Venice Beach. (Foto: Jens Henrik Nybo)
California dreamin' – hvor ellers med et surf-bræt end på Venice Beach. (Foto: Jens Henrik Nybo)

Her får du kunst – og mere – for alle pengene
L.A. har masser af museer, ja nogle anslår flere end 300 – plus et utal af større og mindre gallerier. Hvert med sit tema. Det afgjort mest imponerende, både når det gælder udstillinger, arkitektur og beliggenhed er og bliver The Getty Center på tærsklen til Santa Monica.

Læs også: Flyv til USA med SAS

Museet ligger på toppen af Brentwood Hills, hvorfra udsigten til både Stillehavet og så meget af L.A., man nu kan se på grund af den hyppige havgus, er mageløs. Et interessant haveanlæg, bl.a. med udsøgte kaktusarter, omgiver museet. Rislende vand løber i små kanaler omkring hele det blændende hvide museumskompleks.

Indenfor venter både permanente og vandreudstillinger med nogle af verdens førende kunstnere. Læs mere: www.getty.edu

The Getty Center er L.A.'s mest fantastiske museum. (Foto: Jens Henrik Nybo)
The Getty Center er L.A.'s mest fantastiske museum. (Foto: Jens Henrik Nybo)

Søg på billige flyrejser til USA her

0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Ferie
Seneste i Ferie
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere