Du får ris og røg i Kina

Chongqing-provinsen byder på alt fra frodige rismarker til hektisk storbyliv

(Foto: Lao xu)
(Foto: Lao xu)

På en rismark tæt ved vejen står en håndfuld kinesiske bønder. Både bukser og skjorteærmer er for længst rullet op til henholdsvis knæ- og albueled, og på armene hænger nogle flettede kurve. De snakker ikke sammen, men står alle foroverbøjet med hænderne i marken.

– De kontrollerer risene. De skal konstant have vand, så de holder sig grønne. Mister de farven, udtørrer de og bliver uspiselige, fortæller bussens chauffør.

Læs også: Bo gratis i hele verden

Ris er der ellers nok af i Chongqing. Provinsens placering i Sichuan Basin-regionen, som består af bjerge, bakker og floder, skaber de perfekte forudsætninger for risdyrkning. Derfor står der også ris på menuen hver eneste aften hos de fleste kinesere i det sydvestlige Kina.

Tæt på himlen
Bevæger du dig længere ind mod Chongqing-provinsens største by af samme navn, tårner enorme bygninger op overalt, som var det et kapløb om at komme tættest på himlen: Arkitekttegnede hoteller, imponerende banker og kæmpe kontorkasser fylder rummet mellem himmel og jord, kun akkompagneret af en tyk hvid tåge.

I kernen af centrum skifter byen endnu engang udtryk.

I bedste vestlige stil omsluttes brede gågader af originale butikker, hvor alle tænkelige internationale brands er repræsenteret – lige fra Canon til Louis Vuitton.

Og skulle du trænge til lidt luftforandring, står enorme shoppingcentre klar med åbne døre og rullende trapper.

Tæt tåge
Længere nede overtager boligblokkene billedet. Faktisk i så massiv stil at den hvide tåge helt forsvinder blandt de tætte betonelementer.

Storbyen Chongqing er omringet af Asiens største flod, Yangtze-floden, som ifølge flere af de lokale forårsager det hvide tågelag på himlen.

Læs også: Rejs til varmen for under 1200 kroner

Om den påstand er rigtig, eller om forurening spiller en ikke uvæsentlig rolle i ligningen, kan altid diskuteres.

Imidlertid er det et faktum, at solen får bedre fat, når du kommer et par timers kørsel væk fra det pulserende centrum og ud til de frodige rismarker. Byen Chongqing har mange ansigter. Men det er blot en flig af fortælling om den fremadstormende kinesiske provins.

Buddha som billedbog
Tre timers kørsel i vestlig retning fra Chongqing ligger Dazu Rock Carvings.

En serie af buddhistiske skulpturer og grotter skåret direkte ind i bjergsiderne på Mount Baoding og Beishan.

I hele Dazu-områdets bjerge skønnes der at være indgraveret omkring 50.000 figurer og over 100.000 kinesiske tegn.

At besøge Dazu Rock Carvings er som at vade rundt i en kæmpe billedbog.

Alt fra afbildninger af børn og buddhaer til drager og monstre viser sig på bjergvæggene og fortæller hver især sin egen lille religiøse historie – nogle om de hinsidiges omgivelser i Himlen og andre om efterlivet i Helvede, som de ikketroende kan se frem til.

Læs også: Se prissammenligning på populære storbyer

Det imponerende detaljeniveau i skulpturernes ansigter og beklædningsdele er svært ikke at blive betaget af. Især hvis du tænker på, hvilke værktøjer de har været i besiddelse af, da de begyndte at hugge i bjergene for lidt over 1000 år siden – en hammer og en mejsel.

Og selv i 2013 kan du stadig spore rester af både grønne, blå og guldfarvede mineraler, som blev brugt til at farvelægge de billedlige stenfortællinger.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Ferie
Seneste i Ferie
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere