Hohoho, se Julemandens mange hjem

Grønlænderne er ikke de eneste, der gør krav på Julemanden

(Foto: Thomas Wilmann, Polfoto)
(Foto: Thomas Wilmann, Polfoto)

Hvis du vil besøge Julemanden, skal du først vælge, hvilken julemand og hvilket land. Der er nemlig flere, som tager patent på den elskede figur lige fra en lille tyrkisk by ved Middelhavet til Grønland. Derfor har vi lavet en lille guide over de steder, der bryster sig af at være Julemandens ægte hjemby:

Grønland
Alle danskere ‘ved’, at Julemanden bor i Grønland. Vi er dog lidt usikker på, hvor han bor. Indtil for få år siden stod hans kæmpestore postkasse i Nuuk. Her kunne børn sende deres ønskeseddel og være sikre på at få et brev retur fra Julemanden. Desværre har finanskrisen også ramt Julemanden, så det ikke længere er muligt at få et rigtigt brev længere.

Læs også: I Harry Potters fodspor

Til gengæld kan man se en af Julemandens andre tilholdssteder ved Uummannaq. Det er det røde træhus, som blev brugt under optagelserne til Nissebanden, og som ligger smukt ved foden af et bjerg.

Finland
Den finske julemand hedder Joulupukki, som betyder julebuk. Tidligere var Julemanden i Finland klædt i blåt, grønt, lilla og gråt, men i dag ligner han vores. Finnerne mener, at han kommer fra fjeldet Korvatunturi i den finske del af Lapland.

Laplands hovedstad Rovaniemi har taget Julemanden til sig i sådan en grad, at de har lavet Julemandens by, hvor man kan besøge Julemanden året rundt, se udstilling med alverdens julepynt og sende julekort fra Julemandens postkontor, der er stemplet med Julemandens personlige stempel.

Nordpolen
Amerikanerne insisterer på, at Julemanden bor på Nordpolen. Og da det er umuligt at rejse til Nordpolen på familieferie, kan man gøre det næstbedste – nemlig tage til Alaska og besøge Santa Claus House. Du kan besøge byen Santa Claus i Indiana eller Christmas i Florida, som godt nok ikke byder på julesne, men lover julestemning året rundt.

Tyrkiet
Byen Demre er fødested for Julemanden, eller rettere helgenen St. Nicholas, som inspirerede til den julemand vi alle kender i dag. Byen er meget stolt af deres bysbarn, og har flere statuer af ham samt en genopbygget, restaureret kirke, hvor ‘julemanden’ var biskop.

Læs også: Juleshopping i London er god shopping

Efter kirkebesøget kan man shoppe souvenirs i butikker med glade julemænd ved indgangen og flotte ikoner af den hellige julemand.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Ferie
Seneste i Ferie
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere