Jeg spiser min ris med curry

Kaos, kærlighed og afslapning af under palmerne - en rundrejse i Indien byder på lidt af hvert

(Foto: Apollo)
(Foto: Apollo)

Det er svært at sige præcist, hvor duften kommer fra. Men den er dér. Hele tiden. Som et sødligt krydret bagtæppe mærker man konstant dugten af Delhi. Måske er det kardemomme. Måske er det et helt andet krydderi, der er ukendt for en dansk næse. Men den er umulig at slippe, mens rickshawen ræser gennem den gamle bydel, Old Delhi, og dens overbefolkede gader.

Chaufføren forsøger hele tiden at finde et nyt – ikkeeksisterende – hul i Old Delhis myriader af mennesker. De er overalt. Menneskene. Både helt tæt på, på mellemdistancen, og så langt øjet rækker gennem de snævre stræder. En trafikprop tvinger i ny og næ richshawchaufføren til tage en pause fra den hidsige pedaltrampen.

Læs også: Julen varer længe i år

Det giver akkurat tid til at kaste et blik ind i de hundredvis af diminutive butikker, der ligger overalt i kvarteret nær Jama Mashid-moskeen. Ofte er butikkerne blot nogle få kvadratmeter, men de er fyldte med alt fra sarier, krydderier og alskens madvarer – og endnu flere mennesker.

Et trut i hornet
Den indiske rundrejse begynder i Delhi – Indiens regeringscentrum og en af landets mange millionbyer. Kontrasten fra en dansk hverdag kan næsten ikke være større. Uanset om du stiller dig det travleste sted på Strøget i København en lørdag formiddag, vil menneskemyldret blegne ved siden af Delhis imponerende tempo.

Overfyldte busser, overfyldte biler og overfyldte scootere sørger for, at lydbilledet er nogenlunde konstant – og det vil sige højt. I Indien er det nemlig kutyme at dytte, før man passerer en anden trafikant – og endnu en gang give et trut i hornet, når man er kommet forbi, som tak for passagen.

Det resulterer alt sammen i et imponerende virvar af lyde, lugte og synsindtryk. Storbyen Delhi har selvfølgelig sin del af interessante seværdigheder som India Gate, Gandhi Smirti-monumentet, Birla-templet, Raj Path Præsidentpaladset, Bangla Sahib Sikhtempel for at nævne et par stykker.

Men dagliglivet på gaden er en fascinerende oplevelse – og det er blot et af Indiens mange ansigter. Derfor er landet også en oplagt destination for en rundrejse. Med en størrelse på 3.287.240 kvadratkilometer er landet et af de største i verden – og Indien føles som et kontinent i sig selv.

Hver af nationens 28 delstater har sit eget sprog, sine egne skikke og sine særegne traditioner. Inderne klæder sig forskelligt i hver af staterne, og du støder på mange forskellige kulinariske oplevelser, når du rejser de 3200 km fra nord til syd eller de 3000 km fra øst til vest.

 

Kærlighedens tempel
– Hvordan kan det være så skinnende hvidt og renskuret, når resten af landet er så beskidt. Den første tanke ved synetaf Taj Mahal i det fjerne virker

kættersk, men ikke desto mindre står monumentet med sine rigt ornamenterede, hvide marmorfacader i skarp kontrast til omgivelserne. Som en lysende perle står mausoleet som en af verdenshistoriens største kærlighedserklæringer.

Det blev bygget ved byen Agra i delstaten Uttar Pradesh i perioden fra 1631-47 af stormogulen Shah Jahan til minde om hans yndlingshustru Mumtaz Mahal.

Shah Jahans oprindelige plan var at opføre et identisk mausoleum i sort marmor på modsatte side af floden Jumna, som et symbol påden store kærlighed mellem de to.

Så langt nåede han aldrig, før hans søn Aurangzeb tog magten fra faderen og lod ham tilbringe resten af sine dage i husarrest på det nærliggende Agra Fort med udsigt til sin elskede hustrus sidste hvilested, hvor de to i dag ligger begravet side om side.

Selv om Shah Jahan ikke fik fuldført sin plan om et sort mausoleum, er synet af Taj Mahal alene nok til at tage pusten fra de fleste.

Et symmetrisk haveanlæg med aflange vandbassiner fører besøgende op til det kuppelformede mausoleum, der er omgivet af fire minareter. De hvide marmormure er dekoreret med blomstermotiver og koraninskriptioner.

I modsætning til mange andre seværdigheder skuffer Taj Mahal ikke, når man oplever det i levende live. Mindre berømt, men absolut interessant er det nærliggende Agra Fort.

Fortet består af en række paladser og fremskudte pavilloner samt mausoleer med himmelstræbende kupler, der tegner byens silhuet og giver den en særegen stemning.

Afslapning under palmer
Efter hektiske dage i storbyernes virvar går rundrejsen mod syd, nærmere bestemt Goa. De farvestrålende både er trukket op på stranden, hvor fiskerne, der tidligere samme morgen landede dagens fangst, sidder og lapper deres net. Solen bager ned på de hårdtarbejdende mænd og palmerne, som svajer blidt i baggrunden.

Læs også: Jul i Tivoli - en dyr fornøjelse

Baga Beach i Goa har formået at bevare et lokalt tilsnit hvor lokale restauranter sammen med fiskerbådene udgør et malerisk bagtæppe. Sådan er det desværre ikke alle steder i den sydvestlige delstat.

Først kom hippierne, derefter blev Goa populær blandt inderne selv, og i dag har charterturisterne for længst holdt deres indtog. Den frodige region er ikke blot den mindste, men også rigeste delstat i Indien.

 

Ekstra Bladet var inviteret af Apollo Rejser.

0 kommentarer
Vis kommentarer