Fire fede i Bergen

Oslos lillebror byder på alt fra kultur og adrenalin til kulinariske oplevelser

(Foto: AP)
(Foto: AP)

Hvis du spørger de lokale, vil de beskrive Bergen som den gamle by med det unge sind. Det får du som besøgende straks bekræftet. Norges næststørste by er nemlig en livlig by med noget til både den historieinteresserede, kulturelskeren, adrenalinjægeren og den hyggeelskende type. Alt det kan du krydre med udsigt til syv fjelde, fjorde og utallige farverige huse.

Kavalkade af museer
Et helt kvarter med museumsbygninger lige i hjertet af byen. KODE 1, 2, 3 og 4 er navnene på Bergens Kunstmuseums forskellige bygninger, som blandt andet er hjem for over 43.000 objekter og en unik samling af Edvard Munchs malerier. På en regnfuld dag er muserne det perfekte sted at få indsigt i vores nabolands kultur og kunst.

Læs også: Saseline: Rejs med åbent hjerte og sind

Det er nogle meget forskellige oplevelser hver bygning og samling giver, så det er en god idé at planlægge dit besøg, inden du begynder din museumsrejse i en vilkårlig bygning. Det er de søde at hjælpe med i billetsalget.

Den udødelige Fløibane
Det er en ubetryggende tanke at sætte sig i et tog, der kører 848 meter op ad et bjerg med en hældning på 26 grader - kun styret af en trækkebremseteknik. Toget har kørt samme strækning med præcis samme køresystem siden 1918. Det argument ville give nogle rynker i panden, men Fløibanen profilerer sig på at være et af de sikreste transportsystemer, der findes.

Uanset hvad er turen på otte minutter op til Bergens smukke udsigtspunkt, noget der vækker adrenalinen til live. I hvert fald hvis du ikke er glad for højder.Udsigten fra toppen af Bergen er mere idyllisk end de fleste storbyudsigtspunkter, fordi husene ligger i forskellige plateauer blandt fjorde og fjeldene.

Bryggen, Bergens stolthed
Når man har sagt Bergen, må man også sige Bryggen. Bryggen er en fascinerende samling af gamle, farverige bygninger, der var byens handelscentrum i Middelalderen. Området har været hærget af flere brande, og en fjerdel af de bygninger der står i dag er fra 1700-tallet.

Ved første øjekast drager du nok paralleller til Nyhavn i København, men de to bydele kan ikke sammenlignes fordi, Bryggen er en 'by i en by.' Der er parket i stedet for brosten i mellem de meget tætbyggede træbygninger, og du føler, du er med i en westeren-film, når du går på opdagelse i de små snoede træstræder.

Går du op ad de gamle, smalle trætrapper, kommer du op til unikke butikker, og går du lidt dybere ind i Bryggens forunderlige univers, kan du besøge atelierer eller spise på de gamle, lækre restauranter. Bryggen er optaget på UNESCO's verdensarvliste.

Det berømte Fiskemarked
Varmrøget hvalkød, nybagte kongekrabber, kæmpe maller, lækre hjemmelavede fiskeretter og en hyggelig atmosfære. Norges mest kendte overdækkede udendørsmarked, Fiskemarkedet ligger i hjertet af Bergen. Lige ved havnen med perfekt udsigt til de charmerende bygninger på Bryggen.

Læs også: Norwegian: Ingen is-problemer med vores Dreamlinere

Fiskemarkedet er det oplagte sted at hygge sig med dagens lokale fangst, mens du kigger på de indsejlende både og færger. Fiskemarkedet er 700 år gammelt, men efter en renovering i 2012, stråler markedet af modernisme og stolthed og lokker både turister og lokale til boderne.

Ekstra Bladet var inviteret til Norge af DFDS og Innovasjon Norge.

0 kommentarer
Vis kommentarer