Lübecks julemarked sikrer julestemningen

Glühwein, glade mennesker og gavekøb findes i massevis i den nordtyske by

(Foto: Nick Gill)
(Foto: Nick Gill)

Vi har fået juletræet og julekalenderen af tyskerne. Mange af vores mest elskede julesalmer er oversat fra tysk. Og mon ikke også vores julemarkeder er inspireret af de tyske julemarkeder?

I hvert fald går Tysklands julemarkeder helt tilbage til middelalderen, hvor folk gik på markedet i december for at hamstre kød og andre fødevarer til vinteren.

Lübecks julemarked har eksisteret i mere end 350 år, og det handler stadig meget om mad. Omend ikke den slags, der kan hamstres på lang sigt, men det der bliver spist nu og her ved de mange, mange boder i Lübecks gamle bydel, Altstadt, på gågader, ved floden, i kirker og på Sandstrasse.

På markederne bliver næseborene konstant pirret af forskellige dufte: lige fra de store pølser, bratwursts, der ligger på kæmperiste over ulmende gløder til glühwein i fine kobberkedler og de friturestegte kvark-kager mützen.

Læs også: Nordens hyggeligste julemarked

Der er en overdådighed af mad alle steder. Og når maven er fyldt, kan man købe spiselige souvenirs og tage dem med hjem som honningkagerne ‘Lebkuchen-hjerter’, der pynter mange af slikboderne med glasurbeskeder som ‘Ich liebe dich’ eller navnene på tyske fodboldklubber.

Stjernehimmelen over os
Mandags den 25. november blev Lübecks julemarked skudt i gang, og jeg har været forbi for at se Nordtysklands mest berømte julemarked for første gang. Jeg blev ikke skuffet!

Det er simpelthen den perfekte måde at komme i julestemning på. Hele byen er pyntet, stemningen er god og markedet spot on for en jule-entusiast.

Vi ankom til Rådhuspladsen i høj solskin, og hvilket skue! Det kønne rådhus, den enorme Maria-kirke og de smukke bygninger danner en fin ramme om markedet … heldigvis lægger man ikke mærke til den moderne klods af et varehus på den anden side af pladsen på grund af alle juleboderne.

Nok er det kønt om dagen, men når mørket sænker sig over byen, kommer alle lyskæderne til sin ret. Det funkler og glitrer både fra lysene, der omgiver boderne i de hyggelige træhytter og fra juletræer samt det kæmpe lysnet, der hænger som en stjernehimmel over Lübecks største julemarked på Rådhuspladsen (Rathausmarkt).

Og godt udstyret med et krus varm glühwein, en syrligere udgave af gløgg, måtte jeg overgive mig til stemningen. Især da min glühwein gav varmen.

Det koster tre euro (22,50 kroner) for et krus ‘tysk gløgg’. Dertil lægger man to euro i depositum for keramikkruset, som man kan vælge at beholde eller aflevere og dermed få de to euro tilbage.

I det hele taget er priserne generelt lidt lavere end de danske priser.

Shopping udenfor markedet
Det er selvfølgelig muligt at købe andet end mad og drikke. Der er boder med julepynt, smykker, uldsokker og sågar en bod, der sælger finsk honning. Jeg selv shoppede kun få nogle småting på selve markedet – blandt andet et par smukke, håndstøbte guldstearinlys.

Til gengæld har Lübeck flere store centre samt mange fine små butikker med originale ting, som vil være et hit under juletræet.

På markederne ér det mest mest madboderne og de små krostuer med schlagermusik, der er hovedattraktionerne – både foran Rådhuset og ved det maritime julemarked i Koberg foran St. Jakobi Kirke. Sidstnævnte har i øvrigt et festligt pariserhjul, hvor man fra toppen kan se ned over hele byen.

Jeg anbefaler, at I går til og fra markedet, for det er hundekoldt at gå rundt i timevis udenfor, så en ose- eller shoppetur i de mange butikker i området, et cafébesøg eller en skummende tysk fadøl på et gammeldags værtshus kan absolut være tiltrængt.

Og glem endelig ikke stjernen blandt Lübecks butikker Niederegger, hvor du kan købe alt fra frugt og grøntsager i marcipan til elegante gaveæsker med flot indpakkede marcipan og chokolade, cafeen er berømt for sine kager, og serverer noget så spøjst som marcipan-cappuchino.

Det smager lige så sødt, som det lyder, men er absolut værd at prøve.

Det er også her, det sner
Lübecks julemarked er i virkeligheden mange forskellige markeder fordelt over hele byen. Markedet på Rådhuspladsen er det største, som forgrener sig ud på gågaden og ned til Koberg. Udover det er der blandt andet disse markeder i december:

Weihnachtswunderland: Ved floden Trave er der et kønt julemarked, som især er elsket af børn, fordi der er skøjtebane samt små værksteder, hvor de kan bage og lave juledekorationer.

Læs også: Marcipanhimmelen ligger i Lübeck

Marienkirche og Marienkirchhof: Historisk julemarked inkl. brugskunst, musik og gøgl a la middelalderen. Ved siden af ligger Eventyrlandet med 20 fine scener fra forskellige eventyr.

St. Petri: Her er der brugskunst, kunsthåndværk, håndlavede smykker og et væld af andre julegavemuligheder.

Har du fået blod på tanden, eller rettere: Jul i sindet, skal du være opmærksom på, at det er svært at finde overnatning i byen i december. Man skal dog ikke langt væk fra Lübeck, før det er muligt.

Det er også muligt at tage på en endags bustur fra forskellige byer i Danmark til julebyen Lübeck.

1 kommentar
Vis kommentarer