Børn bruger skihjelm - forældre glemmer den

Mens forældrene husker at give ungerne skihjelm på, glemmer de at spænde deres egen hjelm, viser ny undersøgelse fra Børneulykkesfonden

Forældre husker at give deres børn skihjelm på, men de glemmer at spænde deres egen viser ny undersøgelse. (Foto: Thomas Borberg)
Forældre husker at give deres børn skihjelm på, men de glemmer at spænde deres egen viser ny undersøgelse. (Foto: Thomas Borberg)

Når familien drager på skiferie, er forældre dårlige rollemodeller for deres børn. Det viser en ny undersøgelse fra Børneulykkesfonden, som afslører, at mens børnene husker hjelmen, står det sløjt til med forældrene.

Børneulykkesfonden har spurgt 600 forældre med børn i alderen fem til 17 år om deres skivaner, og ni ud af to forældre svarer, at deres børn bruger skihjelm. Men når det kommer til forældrene selv, er det kun hver tredje voksne, som spænder hjelmen.

- Står familien og skal af sted på skiferie, så husk at pakke skihjelme til hele familien. De både varmer godt om hovedet, og så gør de en forskel, hvis uheldet er ude. Undersøgelser peger på, at skihjelme reducerer antallet af hovedskader med 60 pct., så der skal ikke megen hjernegymnastik til at regne ud, at det godt kan betale sig, siger Claus Nielsen, kommunikationsansvarlig i Børneulykkesfonden.

To unge mænd er i weekenden døde under deres skiferie sydpå. De er langt fra de eneste, der kommer galt af sted på skiferie. Faktisk ser man hvert år eksempler på dødsfald på de udenlandske skisportssteder. Især i de franske alper kommer rigtig mange danskere ud for en ulykke. (Foto: Colourbox) Udland - 1. mar. 2010 - kl. 12:50 Her sker de værste skiulykker

- Det er rigtig positivt, at mange forældre svarer, at deres barn har skihjelm på, men det er også vigtigt, at forældrene selv går forrest og er gode rollemodeller. Kun på den måde lærer børnene god og sikker adfærd, som varer ved, også når forældrene ikke er til stede. Desværre ser vi, at op mod hver tredje forælder ikke bruger hjelm, når de står på ski med deres børn, siger Claus Nielsen.

Barn involveret i hver fjerde ulykke
Og børnene fylder desværre i skadesstatistikken. De seneste tal fra SOS International, som hvert år assisterer nødstedte danske skiturister, viser, at hvert fjerde ski-uheld i udlandet, der anmeldes til SOS Internationals alarmcentral i København, involverer børn under 18 år. Heriblandt var 30 procent af skaderne sidste ski-sæson så alvorlige, at det krævede indlæggelse, hjemtransport eller ambulancefly.

Nødstedte skiløbere kan kontakte SOS Internationals døgnåbne alarmcentral, hvor assistancekoordinatorer sidder klar til at hjælpe dem og deres familier. Det er dog vigtigt at huske på, at det gule sygesikringsbevis kun dækker behandling, og ikke hjemtransport fra eksempelvis alpeområdet.

- Hvis man vil være sikker på at kunne komme hjem til Danmark i tilfælde af sygdom eller ulykke uden at betale selv, skal der tegnes en privat rejseforsikring i eget forsikringsselskab. Vi opfordrer selvfølgelig alle til ikke at sløse med sikkerheden og sørge for at bære det nødvendige sikkerhedsudstyr på skiferien, herunder hjelm og rygskjold, siger Operations Director i SOS International, Morten Holten.

SOS International har i samarbejde med Danmarks Skiforbund udviklet ”Sikker på ski”, en app til Android og iPhone som kan downloades gratis. Her kan man blandt andet få en række tips til sikker adfærd på pisten, og hvordan man undgår skiskader.

0 kommentarer
Vis kommentarer