Annonce:
Annonce:

I Beatles’ fodspor i Hamborg

ROCK’N’ROLL PÅ REJSEN: Tag på musikalsk rundtur i den nordtyske by, hvor The Beatles boede fra 1960 til 1962 - og som stadig er hjem for mange musikere

(Arkivfoto)
(Arkivfoto)
Annonce:
Følg Ferie

– Her spillede The Beatles i hele 93 dage i træk. Og det var altså dengang, man spillede, lige indtil den allersidste tilskuer gik hjem, forklarer Stefanie Hempel, der har ’opfundet’ den originale Beatles-tur i Hamborg.

Vi står foran spillestedet Hippodrome, der dengang hed Top Ten. Et ægte rock’n’roll-band er ved at bære deres musikudstyr ind til aftenens koncert på Reeperbahn- festivalen. De kaster et lidt skævt og uforstående smil til Stefanie Hempel, da de ser hende tage sin ukulele frem.

Hun finder hurtigt akkorderne på sin ukulele og begynder at spille ’My bonnie lies over the ocean.’

Læs også: Fem fede aktivferier

Ligesom Beatles selv gjorde igen, igen og igen på Hippodrome. Hendes stemme er dyb og kraftig og får forbipasserende til at vende sig om.

Annonce:

Spillestedet ligger på den berømte gade Reeperbahn, som dengang var Hamborgs svar på Amsterdams Red Light District. Det var her, de prostituerede færdedes, og det var her, sømændene malede byen rød. Sangen ’My bonnie lies over the ocean’ er derfor dedikeret til alle de sømænd, der i tidens løb er gået i land i Hamborg.

Fra strippere til hipstere
Næste stop er spillestedet Indra, hvor Beatles gav deres allerførste koncert som bandet ’The Beatles’ i 1960.

– Det var dengang, spillestedet Indra var en stripklub, og dengang stripperne gerne optrådte med Beatles på scenen. Og dengang dørmændene var professionelle boksere. På det tidspunkt var The Beatles kun teenagere og fandt sig i lidt af hvert, fortæller Stefanie Hempel grinende, mens hun igen tager sit instrument frem.

Hun spiller ukulele til ære for George Harrison, og denne gang får hun os til at synge med på ’Twist & Shout’.

Annonce:

Den sang har jeg stadig i hovedet, da hun viser os, hvor de unge Beatles boede i tre måneder uden bad, vinduer eller varme. Den gamle lejlighed ligger på Paul Rosenstrasse i St. Pauli, og hele området fik dengang The Beatles’ forældre til at sidde nervøse hjemme i Liverpool, fordi kvarteret var kendt for prostitution, og hvad der ellers følger med i den branche.

Læs også: Tag ferie fra din ferie

I dag er St. Pauli et af de hippeste kvarterer i Hamborg, og de lokale siger selv, at man ikke behøver at rejse, hvis man bor i St. Pauli. Det er nemlig bydelen, hvor alle nationaliteter føler sig hjemme, og hvor der er noget for enhver smag.

Festival på Beatles-scene
Der er hverken strippere eller boksere til stede, da der bliver holdt danskeraften på klubben Indra under Reeperbahn-festivalen. Her optræder de danske bands, som arrangørerne definerer som morgendagens store navne.

Nogle af musikerne bruger også Hamborg og andre tyske byer som springbræt til den internationale musikscene. Ligesom The Beatles gjorde for mere end 50 år siden. Til Reeperbahn-festivalen i 2013 var det de danske bands Go Go Berlin, Baby in Vain, Turboweekend og Linkoban, der sørgede for forrygende underholdning fra samme scene, som The Beatles stod på første gang som samlet band.

Annonce:

Sidste gang The Beatles spillede i Hamborg var i 1962, og lige efter deres sidste koncert i byen begyndte den internationale ’Beatlemania’.

Beatles-skulpturer
Sidste stop på turen i Liverpool-drengenes fodspor er en plads, hvor der er skulpturer af de fire Beatles, som de så ud dengang de – uden at vide det – varmede op til at blive verdensstjerner i Hamborg. I kulissen står der desuden en skulptur af det femte Beatles-medlem, Stuart Sutcliffe, som døde i Hamborg i 1962.

Læs også: Rhodos fylder 50 som dansk charterø

Det sidste Stefanie Hempel fortæller os, inden hun forlader os for at gøre klar til sin egen privatkoncert er, at hamborgenserne er særlig stolte af John Lennons citat:

– I might have been born in Liverpool – but I grew up in Hamburg.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Hvor mange andre farlige forbrydere går rundt på fri fod ved ’en fejl’?
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: