Annonce:
Annonce:

Prags oversete lillesøster

Billig byferie: Slovakiets hovedstad Bratislava er hyggelig, rar og overskuelig - og så er øllene billige

(Arkivfoto)
(Arkivfoto)
Annonce:
Følg Ferie

Stemningen løfter sig støt op i de højere lag, mens byens to fodboldrivaler, Slovan og Corgon Liga kæmper indædt mod hinanden. De fleste af gæsterne i den propfyldte café omkring den gamle rådhusplads er med garanti fans af Slovan, og da holdet triumferer med yderligere et mål, vil begejstringen ingen ende tage. Kampen følges med intense øjne på et 64- tommers tv af gæsterne, og spændingen må dulmes med endnu en omgang fadøl.

Læs også: Ny app: Lad dit humør guide dig på rejsen

– Vent bare, udbryder én af de passionerede Slovanfans, da dommeren har fløjtet kampen af.

– Snart vil alle Champions League-hold få kamp til stregen, råber han euforisk ud i lokalet, bakket op af alle dem, som vedkender sig, hvem de er fans af.

– We are the Champions, synger han beruset af glæde - og muligvis også af en del Brokát-fadøl.

Annonce:

Skønsang kan man ikke kalde det, men bestemt med masser af selvtillid og ægte tro på Slovans store fremtid på fodboldarenaen.

Bratisla-hvad?
Den unge fodboldentusiasts begejstring og tro på fremtiden for Slovan er et ganske godt barometer for den selvfølelse, som mange af hans medborgere i Bratislava har - ikke bare når vi taler om fodbold, men om den samlede selvforståelse i både hovedstaden og landet som helhed.

Bratislava er med sin under halve million indbyggere en af verdens mindste hovedstæder og også en af de mindst kendte af slagsen. En hurtig rundspørge i et middagsselskab om byens beliggenhed og nationale tilhørsforhold vil forudsigeligt ende i en del ukorrekte bud. Det store ukendskab har sikkert meget at gøre med dens relativt nye genvundne status som hovedstad. Indtil skilsmissen i Tjekkoslovakiet i 1993, hvor landene blev til Tjekkiet og Slovakiet, var landets hovedstad Prag.

Læs også: Fem oplevelsesrejser for livet

Annonce:

Bratislavas oprindelige status som hovedstad går tilbage til tiden før, Sovjet med magt i 1918 førte de to lande sammen i ét Tjekkoslovakiet. Nu, en del år efter skilsmissen, har Bratislava ikke desto mindre genfundet sin egen identitet. Den forsøger ikke at puste sig op til noget, den ikke kan magte, men lander i et fornuftigt leje imellem realitetssans og et naturligt behov for at fremhæve sine indiskutable kvaliteter.

Helt sin egen
Nej, byen kan langtfra hamle op med Prags enorme udbud af historiske bygninger i et intakt stort centrum. Ej heller nærliggende Wiens pompøsitet. Mindre kan absolut også gøre det. Især fordi den har charme og atmosfære, og begge dele i rigt mål. Stående højt hævet over Bratislava ved byens vartegn, den gamle borg med tusind år på bagen, folder den lille og charmerende gamle bydel med sine røde tegltage og spredte tårne og kupler sig ud lige neden under os.

Annonce:

Men der er også udsigt til den nyere, men overvejende grimme bydel længere ude, præget af kommunisttidens betonfunktionalisme. Dog venter der os også et formidabelt flot syn over Donau, som stille og tidløs flyder forbi. En hydrofoil-færge suser forbi nede på Donau – formentlig med dagsturister fra Wien, blot en times sejlads herfra. Men det er nede i de labyrintiske gyder og de små torve, vi finder byens sjæl.

Hils på H.C. Andersen
Flere af byens største seværdigheder ligger inden for højst tyve minutters gang. Et oplagt udgangspunkt for at udforske byen er det gamle renæssancerådhus fra 1300-tallet, som indenfor rummer et museum, der i høj grad også kan fremkalde gru.

Læs også: Rejs i skoleferien uden at blive ruineret

Her kan man se torturinstrumenter så nederdrægtige, at sveden løber ned koldt ned ad nakken, da vi oplever, hvordan en negl langsomt kan trækkes ud af fingeren! Nær ved ligger St. Martin-domkirken, der med sit 85 meter høje tårn dominerer udsigten. Det er udstillingssted for moderne kunst og flamske mestre og danner også ramme om klassiske koncerter.

Annonce:

H.C. Andersen er en slags æresborger i Bratislava. I skikkelse af en bronzestatue, som blev skænket i forbindelse med digterens 200-års dag, står han på den skyggefulde allé Hviezdoslavovo Naméstie, hvor han kan ses.Selveste vores egen H.C. har fået et prominent ståsted på denne træbevoksede allé. (Arkivfoto)
Selveste vores egen H.C. har fået et prominent ståsted på denne træbevoksede allé. (Arkivfoto)


Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Politiet udskrev snydebøder og bør undersøge dem
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: