Sol, sved, sport og samvær på Malta

Nye sportsgrene og nye bekendtskaber mødes med gamle danske højskoletraditioner på højskoleophold for hele familien på Malta

(Foto: Bairachnyi Dmitry)
(Foto: Bairachnyi Dmitry)

– Gå efter manden, ikke efter bolden, lyder det i spøg fra en af roerne i den nabokajak, der et splitsekund efter buldrer ind i siden på vores kajak.

I næste nu torpederes vi fra den anden side, og handlingen udløser omgående et insisterende fløjt fra dommeren. Med våde fagter og en rusten stemme, der har svært ved at overdøve de højtråbende roere, signalerer han, at 'nu er det gået for vidt'. Der er jo børn om bord. Og kajakpolo er ikke en kontaktsport!

Læs også: Her er verdens længste og korteste flyrute

Men det er svært ikke at lade sig rive med af begejstring over de mange sportslige aktiviteter for hele familien, som nu tilbydes under helt nye rammer.

Her fra basen på Folkeferie.dk's Mellieha Holiday Centre i det nordlige hjørne af Malta, har Folkeferie.dk og Oure skræddersyet et nyt koncept til familier, der vil sætte sommerferien i sportens tegn og samtidig få sol, varme og hele højskolepakken.

Dansk højskoleånd
Selv om kulissen for familiehøjskolen på Malta er mere eksotisk end i Danmark, er der på ingen måde skortet på de klassiske højskoleelementer, som vi kender dem.

Og du skal stå tidligt op, hvis du vil have det hele med. Allerede kl. 7 mødes de mest aktive til morgensvømning ved stranden. Herefter er der fælles morgenmad, hvor de sidste 'sovetryner' slutter sig til.

Først efter morgensang med tilhørende underholdning som kickstart på dagens program begiver familierne sig, samlet eller hver for sig, ud på eventyr og aktiv udfoldelse i de sportsgrene, de hver især har tilmeldt sig.

Og det er bare med at holde sig til, for knap er morgenmaden tygget af munden og den sidste strofe sunget, før deltagerne skal stå omklædt i cykeltrikot eller badetøj, parat til dagens aktivitet.

Alt på et bræt
Det første, jeg prøver kræfter med, er windsurfing. Den lokale guide Charles er en midaldrende mand med begyndende mave og knælange surf-shorts. Trods den fremskredne alder falder de mahognirøde krøller stadig langt ned ad den solbrune ryg og vidner om en livsstil, der netop er – ja, en stil for livet.

Inden vi får sagt surfboard, står Charles med et elegant spring på brættet, hvor han på maltesisk engelsk giver instrukser til os førstegangssurfere i vandkanten. Charles er tidligere femdobbelt maltesisk mester i windsurfing, hvisker min nabo, og jeg kan mærke mine øreflipper blive røde over min tidligere skepsis mod den modne surfer i badeshorts.

Efter et par professionelle instrukser er vi på vej. Vinden har godt tag i sejlet, og jeg nærmest svæver over vandene. Pludselig er jeg så langt ude, at bugten snart bliver til hav. Hvordan var det nu, jeg skulle vende mod vinden? Hvad var det Charles sagde?

Læs også: Må jeg bede om en pizza med kænguru?

Efter et par forsøg på at tæmme brættet må jeg opgive mit forehavende. Jeg sætter mig ned og vinker mod land. I løbet af no time kommer hjælpen. En ung fyr med designerbriller og en forstående attitude dukker op i sin speedbåd. Han kaster en line, og vi sejler mod land.

Tilbage i vandkanten venter Oures egen instruktør.

– Du skal ud igen, siger han.

Det har jeg på ingen måde planer om!

Modvilligt kravler jeg dog op på brættet igen, får fodfæste og sætter af sted efter instruktøren. Halvvejs ude i bugten vender jeg sejlet mod vinden og styrer mod land.

– Godt gået, råber instruktøren bag mig, mens jeg ranker ryggen og skyder brystet frem. Windsurfing er faktisk ret cool, tænker jeg ved mig selv, da jeg igen sætter foden i vandkanten.

Jo mere vi er sammen
Midt på dagen er alle familierne samlet igen. Snakken går lystigt. Der berettes om udfordringer og højdepunkter. Om knæet, der fik en skramme, om bjerget, der blev besejret og om de nye venskaber, der blev knyttet. Der bliver givet gode råd fra de erfarne, mens nybegynderne tager imod. Stemningen omkring frokostens langborde er både høj og hyggelig – næsten som var vi samlet til fødselsdag i familien.

Efter frokost er der en kort pause, hvor familierne kan slappe af i deres egen lejlighed. Mange vælger dog at droppe denne timeout fra fællesskabet og går i stedet sammen til poolen til en hurtig dukkert, inden den igen står på socialt samvær, fællesaktiviteter eller en enkelt udflugt til sent på eftermiddagen.

Læs også: Her er verdens mest populære by

Kl. 18 er det tid til middag og et enkelt glas vin, inden det kompakte program står på mere socialt samvær, quizzer, konkurrencer, bålhygge og improviseret underholdning med guitarspil.

Et af højdepunkterne er fremvisning af 'dagens billede', og der kommenteres livligt og uden håndsoprækning på motiverne med kærlige og velmente bemærkninger.

Klokken ti sætter de fleste kurs mod lejligheden og en velfortjent nats søvn. I morgen venter endnu en dag med et tætpakket program med flere fysiske og sociale udfoldelser. Og hvem ved, måske endnu en tur på surfboardet …

0 kommentarer
Vis kommentarer