Widunderlige Wales - en werden af oplevelser

Smut til Wales og få én på opleveren

Snowdon er Wales' højeste bjerg. Foto: AP
Snowdon er Wales' højeste bjerg. Foto: AP

Wales har alt fra middelalderlige bycentre, imponerende borge, en nationalpark med et af Storbritanniens højeste bjerge, vandrige floder, smalle, snoede veje, idylliske landsbyer til masser af får og et for andre uforståeligt sprog.

Turistby med klasseFoto: Hanne Würtz
Foto: Hanne Würtz


I Betws-y-Coed mødes fire skovklædte dale, og vandrige floder med idylliske slyngninger og dramatiske vandfald byder på store naturoplevelser.

Husene, som stort set alle er beklædt med skifer, ligger langs hovedgaden og huser 500 fastboende. Men oftest er her langt flere. Bed & Breakfast-skiltene står tæt, og op til 500 daglige besøgende søger rådgivning hos turistbureauet. Og det er hele året.

Samme turistbureau giver fremragende information om området i form af film, 60 udvalgte fotos fra Snowdonia Nationalpark, rutekort til løbe-, vandre- og rideture og forslag til bestigning af Snowdon, som med sine 1085 meter er Wales' højeste bjerg.

Kunstnerkoloni

EU har i øvrigt netop bevilget et større beløb til renovering og udbygning af vandrenettet.

Besøgende kommer altså ikke kun for at gå i turistfælderne med kvalitetssouvenirs: varme, håndstrikkede uldtrøjer til næsten 200 pund. Så er de også forede. Der er fåre- og lammeskind, fine træskærerarbejder, smykker med walisiske motiver, skifer bearbejdet til tavler, ostebrætter, smørebrætter, glasbrikker og meget mere. Den walisiske drage pryder meget af det, der er til salg. Men der er også helt enkle ting uden dekorationer.

I 1844 slog de første kunstnere sig ned i Betws-y-Coed, som hurtigt blev en populær kunstnerkoloni. Her kom briterne, der på grund af Napoleonskrigene ikke ligesom andre europæiske malere kunne rejse til Frankrig for at lade sig inspirere af impressionismen.

Gallerier vidner om, at kunstnerne ikke har forladt stedet.

Læs mere på betws-y-coed.co.ukPrinsens borgFoto: Jonathan Brennan/flickr
Foto: Jonathan Brennan/flickr


Wales har omkring 300 borganlæg, og det siges at være det land i verden, der har flest borge pr. kvadratkilometer. Mægtigst af dem alle er Caernarfon. Det ligger ud til Menaistrædet, som skiller Anglesey fra fastlandet. Caernarfon, der er på Unescos verdensarvliste, blev bygget af den engelske kong Edward I (1272-1307) for at befæste sin erobring af Nordwales.

Det må beskrives som et majestætisk monster af en borg med otte mægtige tårne. Kong Edward beundrede romerne og deres byggestil og ønskede at skabe en kopi af Konstantinopels mure.

Titel stadig i brug

Caernarfon skulle både være fæstning og regentbolig. Her blev Edward I's søn, Edward II, født i 1284 og udråbt som den første Prins af Wales for at formilde waliserne. Ældste søn af briternes monark tildeles fortsat denne titel, og i 1969 blev prins Charles indsat som Prins af Wales.

En folder, hentet på turistbureauet over for slottet, er en fremragende guide til en lille byvandring. Den er som alt andet på både engelsk og walisisk. Amtet, som Caernarfon hører under, har 117.000 indbyggere, og heraf taler 70 procent walisisk.

Læs mere på caernarfon.comVikinge-byen

Swansea er den by i Storbritannien, der får mest regn. Den ligger langs Swansea Bay, som har Wales' bedste badestrand med fint, hvidt sand.

Byen menes at have været et handelssted for vikingerne, og at navnet måske kommer fra gammelt norsk: Sveinsey. De følgende århundreder voksede handlen, befolkningstallet eksploderede og ligger nu omkring 240.000.

Lokale specialiteter

Der er ikke meget tilbage af det gamle Swansea efter tre nætters bombardementer i februar 1941, så vi finder en ny by med brede gader og åbne pladser. Vi stiler mod Wales' største overdækkede markedshal, hvor man kan købe stort set alt – inklusive mange lokale specialiteter.

Det er en oplevelse bare at gå rundt og høre og se de handlende, som i øvrigt må konkurrere med 230 butikker i centrum.

Man passerer tæt forbi Swansea City AFC's Liberty Stadium, hvis man forlader Wales via dalen Vale of Neath med maleriske vandfald, dybe slugter og skovklædte skråninger.

Har man fået sin dosis af sving på smalle veje, kan man vælge motorvejen til Cardiff og derfra sige farvel til Wales for denne gang.

Læs mere på visitswanseabay.comHistoriske ChesterFoto: Hanne Würtz
Foto: Hanne Würtz


Chester, der i år 79 blev anlagt af romerne som et fort, er spækket med historie. Her har romere, vikinger og normanner huseret, og vi følger i deres fodspor på en lang vandring på den intakte bymur med forsvarstårne og indgangsporte. Vi får på den måde overblik over den bydel, som trods sine næsten 2000 år er sprællevende. Det hænger muligvis sammen med, at knap 17.000 af byens cirka 80.000 indbyggere er studerende på universitetet – et af Storbritanniens ældste.

Murvandringen bringer os til den pompøse Eastgate Clock, som trods folkelig modstand blev bygget i anledning af dronning Victorias 50-års jubilæum.

Op til muren ligger Chester Cathedral – et enormt kompleks med kirke og kloster fra det 11. århundrede.

Te og scones

Enestående for Chester er The Rows, 700 år gamle bindingsværkshuse med butikker, caféer m.v. i to etager. Vi dumpede ind hos Chatwins Café Tea Rooms, der har været familiebageri siden 1913. Det er som taget ud af et gammelt postkort med nydelige ældre damer, der mødes her til te og scones.

Er man på jagt efter mærkevarer til rimelige priser, kan det anbefales at tage en afstikker til Storbritanniens største outlet, Chesire Oaks, ved motorvejen få km fra Chester.

Læs mere på visitchester.comDe små togFoto: Hanne Würtz
Foto: Hanne Würtz


Har man god tid, kan det anbefales at tage en tur med The Great Little Trains of Wales. Med Ffestiniog Railway tøffer man i adstadigt tempo igennem de højest beliggende dele af Snowdonia Nationalpark. Som i en spisevogn fra svunden tid tager stewarden imod bestilling – buffet med koldt og varmt eller a la carte – og så kan man blot læne sig tilbage, nyde udsigten og maden.

Og står vinduet åbent, krydres oplevelsen med røg fra skorstenen og advarende fløjt fra lokomotivet.

Læs mere på festrail.co.uk

Se også: Skønne Riga

0 kommentarer
Vis kommentarer