Fem favoritter i Rom

Rom er en betagende by, og der er noget at se på hvert et gadehjørne, men her er mine fem favoritter

Foto: Karen Seneca
Foto: Karen Seneca

Rom er overdådig. Hver gang du går 50 meter, er der noget, som er værd at studere nærmere: en smuk kirke, et arkæologisk fund eller en plads med historisk interesse. Derfor kan det virke unfair at lave en hitliste over steder i Italiens hovedstad, men ikke desto mindre har jeg gjort det. For jeg har favoritter i byen, og vil gerne dele min begejstring. Her er min top 5 i Rom:

Planlæg din rejse til Rom trin for trin

1. Pantheon

27 år før Jesus blev født, blev der bygget et tempel for alle de romerske guder, men det brændte ned til grunden. I 120 forsøgte man sig igen, og det er det tempel, der kan ses i dag. Tænk, bygningen er næsten 2000 år gammel og står endnu! Alene det faktum gør det til en næsten svimlende oplevelse at stå foran de mægtige søjler.

Når man så går ind i templet, åbenbarer der sig et smukt lys fra den enorme kuppel. Det er et hul på otte-ni diameter direkte op til himlen, som skaber alt lyset i rummet. Forunderligt. Pantheon blev kirke i 600-tallet, og nogle af de store romere ligger begravet her bla. kunstneren Rafael og medlemmer af det forhenværende italienske kongehus.

Åbningstider: Hver dag fra 8.30 til 19.30 undtagen søndag: 9-18.00. Gratis entré.

Se også: TV: Sådan bliver du lokal i Rom

2. Trevi springvandet

Glem alle de indre billeder, du har af springvand og besøg Trevi-fontænen sidst på eftermiddagen. Her er som regel mange mennesker samlet, men det gør ikke noget, for springvandet er enormt. Og enormt smukt. Det er stort som de bygninger, der omkranser pladsen, kridhvidt med lysende vand og vældige skulpturer.

Trevi-fontænen ligger på Piazza di Trevi, og det er intet under, at det er et af de mest besøgte monumenter i Rom!

Åbningstider: Døgnet rundt.

3. Victor Emanuel-monumentet

På italiensk: Monumento Nazionale en Vittorio Emanuele II. Dette monument er bygget til minde om genforeningen af Italien og som et monument for Italiens konge Victor Emanuel ll. Det har fået øgenavnet Gebisset, da det ikke er alle, som er lige så begejstret for det som jeg. Men jeg har set det flere gange – det er ikke til at komme udenom - og er vild med det pompøse og storladne ved monumentet. Det ligger på Piazza Venezia, tæt på Forum Romanum og stedet, hvor rigtigt mange busser og sporvogne har endestation, så de fleste kommer til at lægge vejen forbi – om de vil eller ej.

Åbningstider: Kan ses på alle tider af døgnet, men vil du op på toppen og kigge ud over Rom, kan du gøre det fra 9.30-16.30.

Peterskirken: Den dag paven vinkede til mig

4. Trastevere

En ting er Roms centrum, hvor du vader i berømte bygningsværker, en anden området Trastevere på den anden side af floden. Her finder man simpelthen det mest charmerende og hyggelige kvarter, der kan tænkes med mange Lady & Vagabonden-steder.

Tag bus 8 fra byen over Garibaldi-broen og stå af lige efter broen. Gå til venstre og tillad dig selv at slentre formålsløst rundt på må og få i de små gader. Der er vasketøj hængende fra facaderne, afskallede facader på den hyggelige måde, en tæppetyk stemning og gode, små cafeer. Stik også hovedet ind i den næsten 1000 år gamle Santa Maria-kirke, som er virkelig smuk, men drik eventuelt din kaffe et andet sted end på selve pladsen, da der er meget dyrere end i de små gader.

Åbningstider: Døgnet rundt.

Se også: TV: Hemmeligheder fra Rom

5. Peterskirken

Hver søndag kl. 12 stikker paven hovedet ud af sit vindue og velsigner alle de mennesker, der står på pladsen foran Peterskirken i Rom, hvis han er hjemme vel at mærke. Tag kun hen og få et pave-vink, hvis du ikke er bange for menneskemængder. Pladsen og kirken er et imponerende skue. Meget smagfuld plads, omkranset af Berninis 284 søjler, og kirken: Betagende! I modsætning til mange overlæssede katolske kirker, synes jeg, at denne kæmpekirke er meget fin. Jo, der er guld med guld på. Og masser af pavemonumenter (bl.a. af danske Bertel Thorvaldsen) og kapeller. Men lysets spil i kuplen, der er designet af Michelangelo, og de vidunderlige mosaikker, det gigantiske rum og lyden af en messe, der blev holdt bagerst i kirken. Halleluja!

Åbningstider: Alle dage fra kl. 7 til 18.30.

Rejseblokken var inviteret af Momondo.com

0 kommentarer
Vis kommentarer