Godt nytår: Her er verdens største bar-by

Drømmer du om en ordentlig pubcrawl under varme himmelstrøg, skal du tage til Belo Horizonte i Brasilien, hvor damerne danser og barerne ligger side om side

Brazilienerne fester godt igennem - særligt i barby nummer et: Belo Horizonte. (FOTO: COLETIVOPEGADA)
Brazilienerne fester godt igennem - særligt i barby nummer et: Belo Horizonte. (FOTO: COLETIVOPEGADA)

Gaden er omdannet til én stor gadefest. Savassi-distriktet i Belo Horizonte er fyldt til bristepunktet med feststemte mennesker, som trykker den af for fulde hammer.

Temperaturen ligger pænt over de 25 grader, og det skaber tørst, som slukkes med robuste halvliters Antarctica- og Brahma-øl med en flamingo-køler omkring, så de holdes svale.

Barerne ligger side om side, og ud fra dem drøner musik i alle genrer. Fra en af dem gælder det bossanova, og det kalder på dans hos nogle af gæsterne. Æggende og forførende at se på for en vinterbleg dansker.

Læs også: Det ville I læse om ferie i 2013

Men lige så sprængfyldt af mennesker kvarteret er om aftenen, lige så tomt er her søndag formiddag. Sikkert af gode grunde, for først hen ved 5-tiden om morgenen stoppede den kollektive fest.

– Vi har ingen strande i Belo, så vi må opfinde andre behageligheder i livet – og det er fest, som taxichaufføren fortæller på vej hen mod byens markedshal, Mercado Central, hvor der er et væld af spændende boder, som sælger alt fra mad til antikviteter.

Ramponeret med stil
Delstaten Minas Gerais’ hovedstad, Belo Horizonte, er med sine omkring fem mio. sjæle Brasiliens tredjestørste by, og den næststørste industriby efter Sao Paulo.

Egentlig er den ikke udpræget køn med sine moderne højhuse, vinkelrette gader og nogle steder lettere ramponerede facader. Men byen har alligevel sjæl. Med Sao Paulos fortravlede masser og Rios strejf af overlegenhed i baghovedet, virker folk i Belo Horizonte, eller slet og ret BH, som den i daglig tale omtales, venlige og imødekommende.

Og så er der jo det med fest og glade dage, som de er mestre i. Belo Horizonte kan gøre hævd på en verdensrekord: verdens største bar-by. Med flere end 12.000 beværtninger er den målt i forhold til indbyggertallet den største af sin slags.

Dagen derpå
Men hvis du også gerne vil se andet end barer på din tur, er byens måske største seværdighed parken Pampulha, hvor Brasiliens verdensberømte arkitekt Oscar Niemeyer byggede sine første skulpturelle bygninger.

Læs også: Her er Europas billigste hovedstad

Desuden kan du besøge den lille by Lagoa Santa, nord for Belo, hvor den danske naturvidenskabsmand P.W. Lund boede i en årrække, da han i 1800-tallet satte et betydningsfuldt dansk fingeraftryk på forskning i de urmennesker, som levede i området for tusinder af år siden.

Belo Horizonte er et rart bekendtskab, men du behøver næppe at strække dit besøg til mere end et pardage. Til gengæld er byen et glimrende – og tit også nødvendigt – udgangspunkt for nogle af Minas Gerais’ historiske og kulturelle skatte, som alle ligger inden for en dagsrejse derfra.

I regionen finder du talrige smukke minebyer med prægtige kirker, storslåede paladser og pompøse borgerhuse oftest bygget i barok-stil. Ingen delstat i Brasilien har så mange lokaliteter på Unescos verdensarvsliste som Minas Gerais, og det er netop de gamle minebyer, som figurerer på listen.

Torturmuseum
Besøg for eksempel Ouro Preto, hvor der er et museum med grufulde torturinstrumenter, som blev anvendt af det portugisiske hof, når opstande skulle nedkæmpes. Hvis det bliver for grusomt, er et besøg på mineralmuseet måske mere sagen.

Minas Gerais’ rige forekomster af ædelstene har dannet grundlag for en samling af mere end 23.000 farvestrålende sten. Hel- og halvædelstene som ametyster og opaler handles desuden i mange forretninger i Ouro Preto og er det sted i Brasilien, hvor du får de bedste og billigste. Der er noget for enhver smag i Minas Gerais.

Læs også: Italien: Hold skiferie på Mælkevejen

0 kommentarer
Vis kommentarer