Annonce:
Annonce:

Ekstravagance på ishavet

En skeptisk cruise-jomfru gik om bord på luksuslineren til Alaska med åbne øjne - og mund

Hver uge stævner den 294 meter lange Norwegian Pearl ud i Alaskas vildnis med 2000 glade krydstogtsgæster. (Foto: PR)
Hver uge stævner den 294 meter lange Norwegian Pearl ud i Alaskas vildnis med 2000 glade krydstogtsgæster. (Foto: PR)
Annonce:
Følg Ferie

Jeg kan se to slags hvaler, da jeg for anden gang fylder min tallerken i den perverst bugnende buffet.

Den ene blæser en vandstråle op i den glasklare luft få hundrede meter fra skibets vinduer. Den anden – kun få meter foran mig – bakser med at vippe et stykke chokoladelagkage op på en i forvejen faretruende overfyldt frokostplatte.

Læs også: Her er verdens bedste krydstogtskib

Og hvis det ikke er to hvaler på samme tid, er det to vandfald – et med fossende smeltevand, et andet med smeltet chokolade til jordbærrene.

Vi befinder os om bord på den 294 meter lange Norwegian Pearl, der sejler os fra Seattles solbeskinnede havnefront og nordpå mod Alaskas ornamentale kyster. Skibet er ladet med to tusinde fortrinsvist amerikanske gæster og tusind evigt smilende besætningsmedlemmer, de sidstnævnte hovedsagelig af filippinsk og indisk afstamning.

Annonce:

En rigtig kaptajn?
Kahytternes overdådighed vokser eksponentielt med pengepungens størrelse.

Vi får en kahyt midtskibs på femte dæk, ikke prangende, men praktisk og med panoramaudsigt til vildmarkens evigt foranderlige teater.

Under den obligatoriske sikkerhedsbriefing og udførlige demonstration af sikkerhedsudstyr forsøger jeg forgæves at fortrænge billedet af det bugvendte Costa Concordia, krydstogtskibet, som på tragisk vis forliste ud for Italiens kyst.

Læs også: 600 mennesker syge på krydstogtskib

En efterfølgende granskning af portrætter af skibets officerer dulmer mine nerver en smule.

Kaptajnen er en knastørt udseende nordmand med lyst overskæg – jeg krydser fingre for, at denne nordiske broder ikke er en lige så stor kryster som Concordias feje hund af en playboy-kaptajn, som sprang i redningsbåden som den første før passagererne. Godt så.Den 34 kilometer lange Margerie-gletsjer kælvede, mens krydstogtskibet drev ganske tæt forbi. (Foto: Knud Brix)
Den 34 kilometer lange Margerie-gletsjer kælvede, mens krydstogtskibet drev ganske tæt forbi. (Foto: Knud Brix)


Annonce:

Noget for enhver
Cruisefirmaets salgsargument om, at skibet rummer noget for enhver smag, holder i den grad vand.

Her er 15 forskellige restauranter, diskotek, bar, casino, pool, tennisbane, bridge-turnering, børnehave, kunstgalleri, bibliotek, biograf, bowlingbane, historieforelæsninger, ansigtsmassage – listen fortsætter i det absurde.

Hovedparten af aktiviteterne er gratis, mens enkelte avancerede ting, som eksempelvis massage med varme sten, koster knaster.

Overflødighedshornets formål er primært at slå timerne på havet ihjel. Hvis altså ikke udsigten er aktivitet nok.

Men den virkelige attraktion er selvsagt de steder og byer, hvor Norwegian Pearl lægger til. Byer, som normalt er svært tilgængelige på grund af Alaskas isolation og enorme afstande.

Læs også: Her er verdens bedste krydstogter

Første stop efter en lang, men rolig nats sejlads op langs kysten er byen Juneau, som med sine beskedne 30.000 indbyggere er Alaskas hovedstad.

Annonce:

Vi vælter i land. To tusinde mand med skarpladte kameraer, parat til at forevige os selv med Alaskas forjættende natur som bagtæppe for vores brede smil.

Krydstogtselskabet udbyder naturligvis en endeløs række ture i alle prisklasser.

Vi snupper i stedet en bus op til den imposante Mendenhall-gletsjer.

Synet har en stærkt ego-formindskende effekt, men mest imponerende og skræmmende er faktisk en video i udkigstårnet. Den dokumenterer gletsjerens hastige forsvinden og afsmeltning gennem femten år.En gruppe canadiske unge, som nyder en aftentur i spaen. (Foto: Knud Brix)
En gruppe canadiske unge, som nyder en aftentur i spaen. (Foto: Knud Brix)


Kaotisk klimaks
Dagen efter viser sig at være turens absolutte klimaks for mit vedkommende. En hurtiggående motorbåd indhenter os og et par 'forrest rangers' entrerer skibet for kyndigt at guide os gennem Glacier National Park.

En rastløs grizzly-bjørn og dens unger følger os fra bredden.

Strædet snævrer ind og stadig flere løsrevne isbjerge flyder os i møde, og for enden af isfjordens tynde blindtarm, tårner en gletsjer sig op i al sin majestætiske vælde. Vores ellers imposante skude ligner et flaskeskib ved siden af.

Annonce:

Vi glider faretruende tæt på den gasblå facade.

Et tordenskrald bryder stilheden, og et hvidt højhus styrter i havet lige foran os.

Synet paralyserer mig. Den kælvende gletsjer sender en flere meter høj bølge vores vej. Jeg vågner straks af døsen og sender en hastigt komponeret bøn til den norske kaptajn i håb om, at han har styr på sagerne.

Læs også: Krydstogtet er Smølf

Men bølgen mærkes underligt nok kun som en blid vuggen, og den næste time følger vi på nærmeste hold gletsjerens veer og fødslen af næsten tyve nye isbjerge. Et syn, som resten af mine dage vil stå printet på min nethinde.

Efter et lidt for hurtigt, men dejligt stop i den charmerede, europæisk orienterede by Victoria på Vancouver Island i Canada, nærmer vi os Seattle igen.

Tiden er kommet til farvel, og evaluering af turen fordrer lidt refleksion over en uges bombardement af sanser og mavesæk.

Annonce:

Min konklusionen er klar; et krydstogt langs Alaskas kyster er en unik oplevelse, men mixturen af storslået natur og falbudt luksus har en besk bismag. En svært definerbar disharmoni. Måske kan det bedst beskrives som at ramme Rammstein på jukeboxen, når det rette soundtrack nok snarere var Tjajkovskij.Kahytterne om bord på Norwegian Pearl varierer efter pengepungens størrelse. Her er det amerikanske Wally fra Dallas, Texas, som nyder udsigten fra en kingsize seng. (Foto: Knud Brix)
Kahytterne om bord på Norwegian Pearl varierer efter pengepungens størrelse. Her er det amerikanske Wally fra Dallas, Texas, som nyder udsigten fra en kingsize seng. (Foto: Knud Brix)


Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Vi synes, Lars Løkke mangler skam i livet
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: