Vi vil føres på afveje

FDM og trendforsker er enige: Vi vil ikke bare transporteres til vores feriedestination - vi vil opleve undervejs

Familien tager et pitstop. (Foto: Privat)
Familien tager et pitstop. (Foto: Privat)

En klassisk, vittig kommentar, når man kører gennem Tyskland på den klassiske A7-rute lyder: 'Der er dæleme mange byer her, der hedder Ausfart.'

Nu er vi tilsyneladende også blevet bedre til at benytte os af dem.

Rejsen er nemlig i højere grad blevet et mål i sig selv. Mange af os ønsker ikke at sætte os ud i bilen og så ellers stirre tomt ud i luften gennem den endeløse asfaltløber, som kaldes Autobahn.

Læs også: Tag til Bali - en rigtig paradisø

Det oplevede bilisternes organisation, FDM, da de i en artikel helt stilfærdigt nævnte, at de lå inde med brochurer over de gamle, smukke turistruter. Ruter, som i de glade Harzen-dage blev brugt flittigt som et alternativ til den gængse lige vej gennem Tyskland.

Vi blev nærmest lagt ned af henvendelser, fortæller Frederik Valmin, webredaktør ved FDM.

FDM fører ikke statistik over, hvor mange der ender med at tage en afstikker fra motorvejen. Men Frederik Valmin mener, at både børnefamilier og ældre mennesker med fordel kan vælge en rejse med pauser og sightseeing.

– Helt klart. Altså medmindre I skal nå frem til en ferielejlighed på et bestemt tidspunkt eller lignende, siger han.

For Tyskland er bestemt ikke noget, der nødvendigvis bare skal overstås. FDM's mand mener, det er en skam bare at betragte Tyskland som et gennemkørselsland, når det i virkeligheden har en masse at byde på turistmæssigt.

Læs også: Fem gode råd: Sådan får du den billigste charterferie

Der er for eksempel flot natur og mange smukke landsbyer. Desuden gør gps'ens indtog som fast inventar i de fleste biler, at vi ikke behøver at være så bange for at fare vild i det store land af øl og sauerkraut.

Firstmovers gør det
Anne Holten Lindholm, forsker fra trendbureauet Firstmove, bakker op om formodningen, at det efterhånden er blevet mere normalt at betragte rejsetid som kvalitets- og oplevelsestid.

Hun forsker primært i de såkaldte firstmovers, som er den tredjedel af befolkningen, der er hurtigst til at springe på nye tendenser. Og da disse modens bannerførere sprang på den nye rejsetendens for nogle år siden, så følger vi andre gerne med omkring lige nu.

– Vi vil se i meget nær fremtid, at vi kommer til at udnytte tiden bedre og ikke deler den op i god og dårlig rejsetid: Ferien starter, når vi forlader hjemmet. Ikke når vi ankommer til destinationen.

Hun fortæller, at det dels bunder i, at vi gerne vil benytte tiden bedre og gøre plads til selve processen – til det spontane og det uopdagede.

– Det er ikke så smart at have en stresset kalender mere. Vi ønsker at vende tilbage til det overraskende og det uspolerede, siger hun.

Trendforskeren mener derfor, vi vil se en stigning i togrejser og kør selv-rejser. Præfabrikerede charterrejser overlader nemlig ikke samme plads til selv at fylde på. Desuden tager vi mere hensyn til CO2-regnskabet, når vi vælger en tur gennem Europa i bil i stedet for at blæse til Thailand i fly.

Læs også: Hold påske i Italien

– Ja, og der har vi jo ligesom også været nu. Jeg tror, vi vil se flere, der vælger de nære rejsemål.

Og det er ikke blot et spørgsmål om finanskrise og at gøre en dyd ud af nødvendigheden.

– De ansvarlige værdier er drivende, når vi køber fødevarer og så videre. Det tror jeg også, de bliver, når vi vælger rejseformer, slutter hun.

0 kommentarer
Vis kommentarer