Dansk politi i Prag: 'Vi kvæler dem med kærlighed'

Fire danske betjente deltog søndag nat i en aktion sammen med 70 tjekkiske betjente i Prag

Den unge mand fik lov at kramme den danske betjent. Det tillod de tjekkiske betjente ikke. (FOTO: ANTHON UNGER)
Den unge mand fik lov at kramme den danske betjent. Det tillod de tjekkiske betjente ikke. (FOTO: ANTHON UNGER)

PRAG (Ekstra Bladet): Med brede smil og gule refleksveste gik fire danske betjente rundt søndag nat som en slags skolepatrulje i Prags gader.

De var akkompagneret af 70 kampklædte tjekkiske betjente, der med deres baretter og mere hårdhændede metoder mindede mere om soldater.

Den forskel fik en 19-årig dansker at føle. Han var så stangvissen, at han blæste politiets alkometer op på 2,4. I 45 minutter prøvede de danske dialogbetjente at forklare den unge mand, at det ikke var smart at råbe op og være truende overfor de tjekkiske betjente, der havde lagt en jernring om den fulde dansker.

De fantastiske fire
- Det er ikke for sjov det her, sagde indsatsleder Bengt Due fra Nordsjællands Politi, mens den unge mand krammede ham. Efter 45 minutter sluttede optrinnet brat. Ud af en af de tjekkiske politiskodaer kom en lille tæt mand og gik målrettet efter den unge dansker, der stadig ikke havde forstået situationens alvor. Han prøvede et kort øjeblik at stritte imod, hvilket resulterede i at han meget hurtigt endte på jorden. Derefter blev han proppet ind i Skodaen og kørt mod hospitalet, der også har nogle detentionssenge.

Det gik ikke stille for sig, da flere tusinde unge sidste år rejste med Rejsemægleren til Prag for at feste. (Foto: Jakob Jørgensen) Tæt på Nu valfarter unge igen til Prag: Så galt gik det sidst

Optrinnet var det eneste af sin slags på politiets rundtur, der sluttede klokken halv fire uden mere ballade end der ellers ville være i en halvstor provinsby en fredag aften.

Om det var de fire danske betjente, der i løbet af aftenen blev døbt 'de fantastiske fire' af forbipasserende festdanskere, der var skyld i den fredelige opførsel, vides ikke. Lederen af den danske delegation vil løbende evaluere indsatsen.

- Vores hovedformål er kommunikation. Vi kan ikke anholde og straffe hernede, sagde Lars Rorby, der til daglig har sin gang ved Rigspolitiet, mens Katja Lundgaard fra Københavns Politi tilføjede:

- Man kan lidt se det som den samme indsats vi yder under Distortion (red. gadefest i København). Det handler om dialog.

Kvæler dem med kærlighed
Under vandringen i de tjekkiske gader gav Katja flere gange de unge mennesker lov til at prøve sin politikasket.

- Vi kvæler dem med kærlighed, sagde hun.(FOTO: ANTHON UNGER)
(FOTO: ANTHON UNGER)


Samme smilende facon havde talsmand for det tjekkiske politi Thomas Hulan ikke.

- Det er ikke tilfredsstillende, at vi har registreret 18 mindreårige danskere, der har fået udskænket alkohol, sagde Thomas Hulan til Ekstra Bladet. Det tjekkiske politi har åbenbart i lang tid kæmpet mod barer og diskoteker, der skænker alkohol til unge under 18.

Vi begik ikke fejl
I forhold til sidste års kaoslignende tilstande, hvor unge danskere var involveret i knivstikkeri og omfattende hærværk, kunne han dog ikke se, at det tjekkiske politi havde skulle ændre det store.

- Vi begik ingen fejl sidste år. Det handlede om, at de danskere der kom herned ingen respekt havde overfor politiet. De opførte sig ikke som om de var gæster i Prag.

Han fremhævede dog det store præventive arbejde, der i år var blevet lagt i et samarbejde mellem det tjekkiske og danske politi, og var generelt positiv overfor den effekt de fire danske betjentes gemytlige facon havde på de unge partydanskere.

- Det er uvurderligt at kunne kommunikere på den måde, sagde Thomas Hulan.

1 af 5 Ind i politiskodaen og i detentionen. (FOTO: ANTHON UNGER)
2 af 5 Der var masser af dialog mellem de unge danskere og de danske betjente. - Hey! Det er nogle af vores, udbrød de unge, når de så refleksvestene. (FOTO: ANTHON UNGER)
3 af 5 (FOTO: ANTHON UNGER)
4 af 5 De mange barer og diskoteker blev undersøgt grundigt. (FOTO: ANTHON UNGER)
5 af 5 Den unge mand fik lov at kramme den danske betjent. Det tillod de tjekkiske betjente ikke. (FOTO: ANTHON UNGER)
0 kommentarer
Vis kommentarer