Egnsretter du ikke vil smage

Skik følge eller land fly - der findes dog madtraditioner, du sagtens kan takke nej til

(Foto: Mark Handi)
(Foto: Mark Handi)

Rugbrød med leverpostej er en helt almindelig mellemmad herhjemme, men serverer du den for en kineser, vil der nok blive rynket lidt på næsen.

Samme næserynkende oplevelse kan du støde på rundt om i verden, når du kaster dig ud i alverdens madtraditioner.

Ferie har set nærmere på nogle af verdens underlige spisevaner, så du er forberedt til dit næste feriemåltid.

Kød med flødeskum
I Danmark betragter vi i generelt flødeskum som tilbehør til den søde del af måltidet. Flødeskummen hører til ved desserten. Men sådan er det ikke i Tjekkiet.

Her spiser de Svickova na smetane, som er skiver af grydestegt oksekød, serveret med knödel (en blanding af rå kartoffel, kogt kartoffel, mel og salt) og lys flødesovs, pyntet med appelsinskive, flødeskum og syltetøj.

Læs også: Skisnobbernes sneparadis

Kogte fårehoveder
De skulle efter sigende smage bedre end de ser ud. Men om det betyder, at de er værd at prøve, det er et godt spørgsmål. Inden du går i gang i dit eget køkken, har du mulighed for at prøve retten af på et af de mange udendørs køkkener i Marokkos farverige by Marrakech, hvor retten oftest serveres.

Stegt marsvin
Herhjemme er de små nuttede kæledyr, som de mindste i flere timer kan lege med, se på og kæle med. I Ecuador er de ikke helt så følsomme, når det kommer til den lille firbenede ven. Her betragtes kødet fra et marsvin på samme måde som vi betragter kødet fra en kylling.

LÆS OGSÅ:

Se også: Her spiser de marsvin og myrerøve

En traditionel tilberedning foregår ved at banke marsvinet ind i en væg, skære halsen op og lade blodet løbe fra, pelse den og koge den i en gryde, inden den steges i marinade. Velbekomme!

Stinkende fisk
Selv om danskere og svenskere bor ret tæt på hinanden og ofte spiser mad, der sagtens kan sammenlignes, så er der en ting, der aldrig er nået over sundet. Nemlig surstømning. Surstrømning er sild, der gennem fermentering, altså en slags gærring, konserveres.

Fermentering resulterer i en meget stærk lugt, som kan jage folk fra hus og hjem. Svenskerne åbner derfor kun dåsen uden døre eller under vand. Selve fisken skulle dog efter sigende smage helt anderledes. Det må vi da så sandelig håbe.

Læs også: Hold feriefedtet på afstand

Rådne Andefostre
Herhjemme får de fleste af os pip, hvis vi aner så meget som en blodplet i vores blødkogte æg. Vi får simpelthen myrekryb ved tanken om, at der måske har været en kylling på vej.

I Vietnam er det hele ideen, at en lille ny aner liv. Fertiliserede andeæg med en næsten fuldt udviklet ælling, der er hvad retten Trung Vit Lon baseres på. Ægget koges, og der spises direkte fra skallen. Uhm.

Ildelugtende kål
I Sydkorea vil man gå langt for at få nationalretten Kimchi på spisebordet. Da rumskibet Soyuz TMA-12 med den koreanske astronaut Yi So-yeon ombord den 8. april 2008 skulle sendes af sted var fadeburet ladet med kål.

Og da sydkoreanske tropper blev involveret i Vietnamkrigen manglede soldaterne så desperat Kimchi, at den sydkoreanske regering følte sig nødsaget til at spørge amerikanerne om hjælp til at få Kimchi bragt til tropperne. Kimchi findes i mange forskellige udgaver.

Oprindelig bestod den af fermenteret kål og oksekød, men senere er flere ingredienser blevet tilføjet, vigtigst er nok chili.

Læs også: Fra støv til kystperle

0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Ferie
Seneste i Ferie
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere