Vinsmagning i ... Thailand

Thailand forbindes sjældent med vin. Og endnu sjældnere med god vin. Men der er håb forude

I PB Valley i det nordøstlige Thailand er klimaet køligere end i resten af landet, og det er ideelt til vinproduktion. (Foto: khaoyaiwinery.com)
I PB Valley i det nordøstlige Thailand er klimaet køligere end i resten af landet, og det er ideelt til vinproduktion. (Foto: khaoyaiwinery.com)

Druetyperne kan have nok så fine og velrenommerede navne. Men så er der jo de afgørende faktorer som terroir og erfaring udi vindyrkning. Og spørgsmålet er, om de jordbunds-, klima- og vidensforholdene er, som de skal være, i et meget ungt vinland som Thailand.

Men hvorvidt man efterhånden har tilegnet sig den rette knowhow til at få mest muligt ud af druerne og producere vine, som imponerer en europæer, må du selv afgøre, hvis du altså er så heldig at være en af de rigtig mange danskere, der hvert år besøger Smilets Land.

For det er i turismens ædle navn nu muligt at lægge vejen forbi en af landets vingårde enten siddende på en elefant eller ved at lade en sommellier guide dig gennem en tiretters vinmenu under et vandfald i junglen.

Blandt Thailands fremmeste vinproducenter er:

Hua Hin Hills Vineyard
Beliggende på en tidligere elefantfarm på en bakke midt i junglen tæt på Myanmar. To gange om dagen går der en shuttlebus fra Hua Hin. En rundtur koster ikke meget mere end en 50'er.

Her dyrker man blandt andet Merlot, Cabernet Sauvignon, Shiraz, Chenin Blanc, Colombard, Muscat, Tempranillo og Sangiovese. Druer der i høj grad forbindes med ganske andre lande. Dette er i øvrigt det eneste sted i Thailand, man dyrker netop Sangiovesedruen, der er den vigtigste drue i Toscana og er grundstenen i enhver Chianti.

Læs også: Chianti Classico vil blære sig

Man kan få en vinmenu sammen med tapas, og så kan man spille petanque og male vinflasker samt ride vingården rundt på elefantryg.

Siam Winery
Den største vingård i Sydøstasien med mere end 1.000 ansatte. Nogle er tyske vinmagere, mens andre er ønologer. Man kalder det New Latitudes Wine, hvilket går ud på, at man tilgår vinproduktionen på en helt ny måde med ny teknologi og nye opdagelser. Den ligger tre kvarters kørsel fra det centrale Bangkok (hvis man ellers tør at sige noget om transporttiderne i den kaotiske thailandske hovedstad). Der er foruden vinsmagninger en souvenirbutik og hjemmelavet druesaft. En tur skal bookes i forvejen på winerytour@siamwinery.com.

Floating Vineyards
En enestående mulighed for at smage vin i Thailand. De mere end 1.000 hektar vinmarker ligger på øer langs et netværk af kanaler. Landskabet er noget helt særligt. Særligt de hvide vine på Malaga Blanc-druer og de røde på den blommeagtige Pokdum-drue skulle være interessante. De ligger cirka en times kørsel sydvest for Bangkok i Chao Phraya-deltaet.

PB Valley Khao Yai Winery
Her producerer man 600.000 flasker vin hvert år, og grundlæggeren, Dr. Piya Bhirombhakdi, har fået en pionerpris for sit arbejde for vinkulturen i Asien. Beliggende i den nordøstlige del af landet er der mere køligt, og de omgivende bjerge beskytter vinstokkene mod vejrliget.