Madmekka i Madrid

Ost, østers, vin, skinker og en mave, der er ved at revne. Maden i den spanske hovedstad er en smagfuld oplevelse

I Madrids parker er der ro for storbyens larm, og såvel turister som lokale fortrækker hertil for at koble lidt af.
I Madrids parker er der ro for storbyens larm, og såvel turister som lokale fortrækker hertil for at koble lidt af.

Ægte picasso'er til millioner, imponerende historisk arkitektur, pulserende byliv og en metro, der rent faktisk kører til tiden.

Der er mange gode grunde til at besøge Madrid, men én eneste ting er hele turen værd i sig selv: maden.

Den spanske hovedstad er et sandt mekka for madelskere og indbyder til et rent æde-gilde af ost, skinke, østers, fine kager, fisk og flan.

Den spanske tapas-kultur betyder, at blot man bestiller en øl, ryger der også lidt lækkerier til maven hen over disken. Tre-fire øl med de dertil hørende ost, skinke, små sandwich eller oliven kan nærmest gøre det ud for aftensmaden. Og så er det endda rørende billigt.

Pragtfulde parker
Selv om priserne på barerne og restauranterne i Madrid er ganske overkommelige, set med danske øjne, er det næsten latterligt billigt, hvis man køber maden selv hos den lokale købmand eller i et af supermarkederne.

Der er noget næsten magisk ved at indtage en god ost under åben himmel, og parkerne i Madrid er fyldt med træer og store nok til, at man helt glemmer den pulserende storby og sagtens kan sidde i fred og nyde solen.

Bugnende spisekammer
En af Madrids helt store madattraktioner er det indendørs marked, Mercado de san Miguel.

Hvis man har besøgt Torvehallerne i København, er det ikke svært at regne ud, hvor den danske version har hentet inspiration fra.

LÆS OGSÅ: Det bliver dyrere at flyve til Spanien

Men ligesom alt andet i Madrid, så er dette marked bare lidt større, lidt lækrere, meget billigere og meget mere charmerende. Overalt ved de mange stande faldt jeg over noget, som min mave begærede.

Man kan selvfølgelig købe maden med hjem, men en del af oplevelsen er at kapre et af de høje borde i midten af hallen og her indtage et glas kølig hvidvin og blandede 'hapsere', der er indsamlet rundt omkring ved standene.

Flan og friture
Der er også rig mulighed for at tilgodese den søde tand. Mange af de gamle dyder holdes stadig i hævd, og det spanske svar på karamelrand, flan, er baseret på lige dele traditionelt køkken og sukker.

Er man ikke så meget til det helt søde stads, har spanierne også en anden yndlingsdessert: friturestegt dej. Eller 'churros', som retten kaldes af de lokale.

På caféen Chocolateria San Ginés fik jeg de aflange, sprøde stænger, som er blevet serveret her i mere end 100 år sammen med den obligatoriske kop tyk, varm chokolade til at dyppe i.

Godt gang i skinkerne
En skinke er ikke bare en skinke. I hvert fald ikke, hvis man spørger en spanier.

Madrid bugner af slagtere hvoraf mange nærmest udelukkende sælger forskellige variationer af den berømte spanske serrano-skinke.

Skinken er fast inventar i ethvert spansk køkken og serveres selvfølgelig også som tapas på barer og restauranter. Helt særlig er ibérico-skinken, som er lavet af de spanske sortfodssvin.

I modsætning til almindelige svin, der æder alt, hvad de kommer i nærheden af, lever den iberiske gris af agern og græs, som de finder i de spanske skove. Det er denne kost, der gør skinken særligt velsmagende – og dyr.

1 af 3 Mange slagtere sælger udelukkende skinker, der nærmest må betragtes som en nationalspise.
2 af 3 De traditionelle churros dyppes gerne i rå mængder flydende chokolade.
3 af 3 I Madrids parker er der ro for storbyens larm, og såvel turister som lokale fortrækker hertil for at koble lidt af.
kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Ferie
Seneste i Ferie
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Jakob Hansen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen