Albanske fristelser

Europas lukkede bondeland bliver morgendagens turistmagnet

Stemningen på Tiranas torve vidner om, af Europas fattigste land er kommet lang siden tyrannen Hoxhas fald.
Stemningen på Tiranas torve vidner om, af Europas fattigste land er kommet lang siden tyrannen Hoxhas fald.

Azurblåt hav med fine strande. Velpolerede liggestole, drinks med parasoller og smilende tjenere med manerer. Flerstjernede hoteller, skønne sild og lokale strandløver. Pizzeriaer og cafeer side om side, de fleste med engelske menukort ...

Spanien? Kroatien? Niksen, det her er Albanien. Landet, hvor kun de udholdende eventyrere for bare få år siden vovede sig hen. Der, hvor den deprimerende arkitektur bag jerntæppet dominerede bybilledet og kun myter slap ud fra det lukkede land.

Hoxhas bevogtede villa
Tag til hovedstaden Tirana. Nyd patinaen fra den betonkommunistiske tid med de brede boulevarder og afskallede boligblokke.

LÆS OGSÅ:  Ferie uden for den slagne vej

Tag i Sky Club bar på øverste etage af et af byens højeste huse, gerne ved skumringstid. Bestil en drink, nyd udsigten over byen og få inspiration til morgendagens spadseretur.

Se de pastelfarvede boligblokke og de smarte cafeer i det trendy Blloku-kvarter, der før var helt lukket for alle andre end partitoppen. Tjek den tidligere tyran Enver Hoxhas villa, nu bevogtet af et privat vagtværn.

Albanerne gør meget for at skjule deres nærmeste fortid. Lenin, Marx og Hoxha-statuerne er smadret eller gemt af vejen. men man kan luske sig til at se dem bag det nationale kunstmuseum.

Klar til fremtiden
Midt i byen er det heller ikke længere de røde frontkæmpere, men den nationale krigerhelt Skanderbeg, der får lov at trone. Pladsen opkaldt efter ham bliver et nyt nationalsymbol, og til 2012 sommerens fejring af 100-året for uafhængigheden har man lovet, at den nu rodede centerplads er klar til at tage imod turisternes i lidt finere stil.

LÆS OGSÅ: Ferietrend 2011: Kram et træ

Albanerne bygger som besat, for de har set ind i fremtiden.

Om føje år er kystens hotelpark udviklet som andre steder omkring Middelhavet. Det er fint for landet, godt for rejsende. Men det er nu, man skal af sted, hvis man nyder charmen af at være der, før turismen for alvor forandrer landet.

Albanien er stadig en jomfruelig oplevelse.

1 af 2 Albaniens diktator Enver Hoxha residerede i denne spraglede villa i Blloku-kvarteret, et område der under diktaturet var lukket for alle andre end partitoppen.
2 af 2 Stemningen på Tiranas torve vidner om, af Europas fattigste land er kommet lang siden tyrannen Hoxhas fald.
0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere