Paris' dødsrige

Under byernes by ligger de jordiske rester af seks millioner mennesker stablet i kilometervis af gange

Oftest udgør lårbensknoglerne 'fyldet', mens kranierne danner mønstre og kors.
Oftest udgør lårbensknoglerne 'fyldet', mens kranierne danner mønstre og kors.

Byernes by har i århundrede skjult en mere dunkel side, som forgrener sig i alle retninger ud under byens kendte bygninger og boulevarder. Katakomberne i Paris er verdens største benhus og et yndet udflugtssted for både turister og festglade franskmænd.

Den officielle indgang ligger ved metrostationen Denfert-Rochereau, men det enorme gangsystem har flere end 200 indgange rundt omkring i byen.

Udvindingen af kalksten fra undergrunden til at bygge Paris' storslåede arkitektur har været skyld i flere ufrivillige nedrivninger, når hele bygninger brast igennem ned til udgravningerne.

LÆS OGSÅ: De glemte parisere

Gravfreden blev første gang brudt i det 18. århundrede, da Paris havde vokseværk og de gamle kirkegårde måtte vige pladsen for de levende. Efterhånden som husene skød op, blev skeletterne samlet sammen fra de nedlagte kirkegårde og båret ned i de tidligere kalkstensbrud under byen.

Besøgende har siden det 19. århundrede kunnet nærstudere lårbensknogler, kranier og andre skeletdele i katakomberne.

Kendte knogler
Vores tur tager 45 minutter og begynder med 130 trappetrin ned til den første stabel skeletter 20 meter under jorden. Derfra snor de snævre gange fra sig flankeret af ben og kranier. Oftest udgør lårbenskonglerne 'fyldet', mens kranierne danner mønstre og kors.

Hele det underjordiske tunnelsystem strækker sig over 300 kilometer, hvoraf en lille del er forbeholdt de døde. Indimellem støder vi på kendte knogler, som filosoffen Pascals, der har fået plads blandt sine mange anonyme landsmænd.

Piratfester i gummistøvler
I de senere år har gangene været hjemsted for piratfester, hvor danseskoene er skiftet ud med gummistøvler, og klaustrofobiske festfolk må melde pas.

Undervejs mærker jeg selv nødvendigheden af godt fodtøj og holder øje med pytterne på resten af turen. Bare risikoen for at fare vild i tunnelsystemerne vil sikkert være nok til, at de fleste melder pas til en ægte undergrundsfest med pandelygte i Paris.

For de franskyndige er der indimellem opsat stentavler med indgraveringer. Den første, vi møder, er en advarsel om, at man er på vej ind i dødes rige. De andre er sarkastiske kommentarer til døden, gravsten og skæve indfald til stedet.

Idéen om at bruge undergrunden som andet end gravkammer er ikke ny. Der har blandt andet været overvejelser om at lave dele af gangsystemerne om til hoteller, og man dyrkede indtil for nylig champignoner i gangene.

---

Find flybilletter til Paris

1 af 3 Op mod seks millioner mennesker ligger 'begravet' i Paris' katakomber.
2 af 3 For de franskyndige er der indimellem opsat stentavler med indgraveringer.
3 af 3 Oftest udgør lårbensknoglerne 'fyldet', mens kranierne danner mønstre og kors.
0 kommentarer
Vis kommentarer