Annonce:
Annonce:

Med List i Los Anderledes

Rejseclassic: Forfatteren Henrik List giver dig en insiderguide til Englenes By, La La Land eller bare Los Anderledes

Sunset Boulevard i Los Angeles - en af verdens mest ikoniske gader. Forfatteren Henrik List er kommet der i 20 år og er aktuel med bogen 'Scener fra Sunset Boulevard - Et drive-in rejseessay'. Han giver nu ekstrabladet.dk/ferie's læsere gode råd til Los Angeles. (Foto: Thomas Borberg/Polfoto)
Sunset Boulevard i Los Angeles - en af verdens mest ikoniske gader. Forfatteren Henrik List er kommet der i 20 år og er aktuel med bogen 'Scener fra Sunset Boulevard - Et drive-in rejseessay'. Han giver nu ekstrabladet.dk/ferie's læsere gode råd til Los Angeles. (Foto: Thomas Borberg/Polfoto)
Annonce:
Følg Ferie

Forfatteren og Kulturjournalisten Henrik List er fulgt i så dybe hjulspor som den notoriske drukkenbolt og poet Charles Bukowski og den ikoniske, hårdkogte privatdetektiv Philip Marlowes fader, Raymond Chandler.

Han har på sin årelange research til sin seneste bog, ' Scener fra Sunset Boulevard - Et drive-in rejseessay', kørt, festet, skrevet, spist, drukket, kopuleret og kæmpet sig igennem et utal af lokalhistoriske værker i sit anmelderroste forsøg på at koge selve essensen af Los Angeles ned til en enkelt gade. Et særdeles læsværdigt og informativt forsøg på at favne den enorme by, som han efter 20 års bekendtskab qua dens opbygning ikke betegner som en storby, men derimod et storbylandskab.

Annonce:

Og scener er der mange af. Du holder dig for næsen, når Henrik List sammen med vennen Soulshock frekventerer en fækaliestinkende transvestitbar i East Hollywood, og du sidder på nabobarstolen, når han præsenterer dig for udsyrede hippier, håbefulde skuespillerinder, legendariske radioværter og funklende filmstjerner i West Hollywood. Og du puster sammen med List skummet af fadøllen, mens du nyder solnedgangen over Stillehavet for enden af den 40 kilometer lange boulevard, der vel nok er en af verdens mest sagnomspunde.

Men i modsætning til både sin første L.A.-bog ' Los Angeles non stop' skrevet i - efter forfatterens egen mening - ungdommeligt overmod og den beskidte, ærlige og kropsvæskedryppende novellesamling ' Pussyland' er her en bog, som han godt selv tør beskrive som en rejseguide for enhver dansker, der gerne vil udforske ellers overvældende Los Angeles, lære noget mere om amerikansk kultur og litteratur eller opsøge sine egne filmscener på Sunset Boulevard.

Sunset Boulevard trækker et tværsnit
Methamfetaminen, silikonen og attituderne flyder frit på de knuste drømmes boulevard, hvor alle forsøger at sælge et filmmanuskript, udkastet til en bog, en demoplade og fremfor alt sig selv. Og det skal opleves, mener Henrik List.

Annonce:

- Sunset Boulevard er ikke den længste gade i L.A.. Men den trækker et tværsnit igennem næsten alle etniske og sociale lag. Du kommer på en geografisk og subkulturel rejse fra solopgang til solnedgang, siger Henrik List, der ikke kan nævne ret mange strækninger på boulevarden, som ikke vil være interessante for en nysgerrig dansk turist.

Og i en by med mere end 18 millioner indbyggere, der arealmæssigt kan indeholde Danmark to gange, er det nødvendigt at begrænse sig.

- Los Angeles er meget svær at overskue. Den er mere et storbylandskab, end det er en storby i traditionel europæisk forstand med ringe af forstæder og industrikvarterer, der vokser udad fra et historisk centrum, siger List og tilføjer:

- Det er ligesom en byplanlægger på LSD, der har fyret et oversavet haglgevær af ud over en stor ørkenslette. Og nogle af de hagl er så spiret op som kvarterer og efterhånden vokset sammen.

Annonce:

Ikke-europæisk
Los Angeles er en by, der over alt i verden bringer associationer frem om lige dele glamour og knuste drømme. Om ufattelig rigdom langs Bel Airs snoede bjergveje og bandevold og håbløshed i ghettoerne i Echo Park, Downtown, East L.A. og South-Central, gangster-rappens fødested. Det er en by som mange europæere hurtigt får nok af, fordi den er så fremmed fra de byer, vi helst rejser til. Henrik List er overbevist om, at vi elsker New York og San Francisco, fordi de langt hen af vejen er bygget op som vores egne byer med en klart defineret bykerne omgivet af forstæder. men L.A. er i virkeligheden mere repræsentativ for den typiske, moderne, amerikanske storby, som man f.eks. også finder den i Atlanta, Miami, Phoenix, Dallas og Houston.

- Selv om man kun har nogle få dage eller en uge, så kan man sagtens få meget ud af det ved at følge min 'Dogme-rute' ud ad Sunset Boulevard i bogen. Start i downtown og stop undervejs de steder, du har lyst til. At tage Sunset Boulevard på en dag er den klart bedste måde at få et overblik over byen på. Det kan du ikke få så koncentreret andre steder i L.A.

LÆS OGSÅ: List: Hun fik den bagfra efter bønnen

For hele familien Jensen
List har gennem hele sit voksne liv og forfatterskab opsøgt byrummets mere dunkle sider. De brune beværtninger og bordellerne. Undergrundskunstnere og udskud. Men han ser ingen grund til, at en almindelig dansk familie ikke skulle opleve Los Angeles og i særdeleshed Solnedgangens Boulevard.

Annonce:

- Familien Jensen kan sagtens få en hel masse fede oplevelser, selv om de ikke har lyst til at gå ind på de mest suspekte barer. El Pueblo, Chinatown, Hollywood-minderne, filmstudierne (Paramount, Columbia etc.) og Hollywood Walk of Fame, der starter her på hjørnet af Vine Street. Masser af smukke naturscenerier, spændende arkitektur og museer lige fra Scientology-kultens bizarre Museum of Death i East Hollywood til Getty-kunstcenteret på en bjergtop i den vestlige ende af boulevarden.

- Har man en fascination af det klassiske Hollywood, så er det i sig selv vildt spændende at se gamle hoteller, restauranter og butikker, der har været der lige siden Charlie Chaplin og John Waynes dage!

- Og så er der jo Sunset Strip-delen, der siden 20’erne har været et berømt nattelivsdistrikt. Et sted hvor der nu også skudt en masse luksushoteller op. Og mange vil givetvis finde det sjovt at se Beverly Hills og Bel Air. Se huset hvor Marilyn Monroe begik selvmord og se surferne på Stillehavet, foreslår List, der egentlig ikke er meget for at svare på, hvad man skal holde sig fra.

Annonce:

Undgå Downtown efter soldnedgang
Men han fraråder dog alligevel familieturisterne at vandre rundt i Downtown og Echo Park efter mørkets frembrud. For med omkring 75.000 hjemløse i Downtown - svarende til en by på størrelse med Esbjerg - er det ikke alle nye bekendtskaber, der er lige behagelige eller for den sags skyld velduftende. Og Echo Park er stadig præget af latino-gadebander.

- East Hollywood er også lidt skummelt. Men tager du til USA, så kan du ikke regne med, at L.A. eller New York er som Herning eller Lyngby. Men det er vel heller ikke derfor, man rejser, spørger forfatteren uden at forvente et svar.

Han mener, at den bedste måde at lære at forstå nutidens USA og nutidens amerikanske kultur på går via Sunset Boulevard og igennem Los Angeles.

- Men det interessante ved L.A. er, at du oplever et meget mere ægte og fremmedartet Amerika end i f.eks. New York. Der er fandens til forskel på at stå i Disneyland og så på at sidde på en eller anden sumpet Bukowski-bar i East Hollywood, men begge dele er jo en del af den kulørte, brogede virkelighed i L.A., siger List.

Og man tror ham.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Den syge velfærdsstat skal dominere den kommende valgkamp

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: