Alkoholikere får øl for at rydde op i Amsterdam

En bydel i Amsterdam har indført en ordning, hvor alkoholikere kan få tobak og øl for at gøre rent i det offentlige rum

I parken Oosterpark i Amsterdam har kommunen indført en ordning, hvor alkoholikere kan få tobak og øl for at gøre rent i det offentlige rum (Foto: Colourbox)
I parken Oosterpark i Amsterdam har kommunen indført en ordning, hvor alkoholikere kan få tobak og øl for at gøre rent i det offentlige rum (Foto: Colourbox)

I Amsterdam er bystyret begyndt at hyre alkoholikere til at rydde op i den hollandske hovedstad.

Ifølge avisen Spiegel kan alkoholikerne så, når de er færdige med at feje og samle skrald, vælge at blive kompenseret for deres ulejlighed i form af kontanter, øl eller tobak.

Ordningen er kontroversiel, da dens kritikere mener, den er med til at fastholde alkoholikerne i deres misbrug. Omvendt mener bystyret, at Amsterdams alternative rengøringspolitik både holder byen ren og dæmmer op for byens problemer med offentlig fuldskab.

Et socialt eksperiment
I Oost ligger det grønne område Oosterpark, som længe har været plaget af alkoholikere, der både drak, forstyrrede den offentlige orden og svinede.

- De her mennesker (alkoholikerne, red.) har fået noget at lave, en daglig rutine, og nu hænger de ikke i parken mere, siger Casper Itz, der er talsmand for de lokale myndigheder i Amsterdam-bydelen Oost, til Spiegel.

Casper Itz understreger, at ordningens succes ikke nødvendigvis betyder, at alle kommunens øvrige rengøringsfolk skal afskediges, når nu de arbejdsomme alkoholikere gør det nemt at skaffe billig arbejdskraft. Den eksperimentelle ordning koster nemlig kun kommunen 19 euro (ca. 140 kroner) om dagen pr. alkoholiker.

- Det har aldrig været meningen, at de almindelige mennesker, der normalt gør rent i kommunen, skal udskiftes. Meningen med det her projekt er at give alkoholikerne et formål, forklarer Casper Itz.

Eksperter kritiske
Men det er ikke alle, der deler Casper Itzs udelte begejstring. Spiegel har talt med flere misbrugseksperter, som stiller sig kritiske over for Amsterdams model.

En af dem er Christa Merfert-Diete, der er talsmand for en organisation med speciale i øl- og tobaksafhængighed under den tyske sundhedsstyrelse.

- Det giver mening at tilbyde alkoholikerne struktur i hverdagen, men jeg kan ikke se, hvorfor de både kan få øl, tobak og penge. Alkoholikerne kan sagtens købe øl i supermarkedet, hvis de vil, og der er ingen grund til at forære det væk, siger Christa Merfert-Diete.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere