Har du været i Bled?

Landsbyen Bled, der ligger på grænsen mellem Alperne og Adriaterhavet, er essensen af alt det, der kendetegner det lille land Slovenien

Der er flere muligheder for at bade i Bled-søen eller i den nærliggende Bohinj-sø. Foto: Tue Ahrenkilde Holm
Der er flere muligheder for at bade i Bled-søen eller i den nærliggende Bohinj-sø. Foto: Tue Ahrenkilde Holm

De tøjrede træbåde skvulper i det klare, turkise vand. Solnedgangen giver de grønne slovenske alper et umiskendeligt rødt skær. I skumringen bevæger gæsterne sig mod de mange spisesteder i den lille by, der hedder Bled.

Musikanten spiller alpemusik, mens den slavisktalende tjener deler menukortene ud. Her kan gæsterne vælge mellem alt fra schnitzel og sauerkraut til risotto og ravioli. Djævlens advokat tænker sikkert, at menukortet blot er et udtryk for internationale turistfavoritter. Det er ikke tilfældet.

Slovenien har i dag sin helt egen distinktive karakter

I sin lange, turbulente historie har Slovenien helt eller delvist været underlagt det venetianske, østrig-ungarske og jugoslaviske rige. Og arven fra landets mere højtråbende naboer fornægter sig ikke.

Slovenerne har taget det bedste med og tilsat det en umiskendelig slovensk kant. Prosciutto bliver til pršut, minestrone til mineštra. Retterne er ofte tunge, særligt i kraft af slovenernes store glæde for kød. Og selv om man på vinkortet støder på velkendte sorter som chardonnay og sauvignon blanc, er vinen ikke importeret Beaujolais, Barolo eller andre kendte mærker, men dyrket inden for landegrænsen.

Faktisk producerede slovenerne vin, længe før de overhovedet fik tanken i Frankrig og Italien.

Et væld af klicheer
Det kan ikke undre, at Slovenien i almindelighed og Bled i særdeleshed er blevet tildelt mange kælenavne. Det mest sigende må være udtrykket Europa i miniformat. Det lyder klichépræget, men der er noget om snakken. På de varme sommerdage er ligheden med de norditalienske søer lette at få øje på.Hvert eneste hjørne langs Bled-søen byder på en unik fotomulighed. Her ses øen Otok med Bleds borg i baggrunden. Byens absolutte vartegn. Foto: Tue Ahrenkilde Holm
Hvert eneste hjørne langs Bled-søen byder på en unik fotomulighed. Her ses øen Otok med Bleds borg i baggrunden. Byens absolutte vartegn. Foto: Tue Ahrenkilde Holm


Langs Bled-søen lader en række prægtige villaer sig majestætisk spejle i vandoverfladen. Oven over dem knejser de skovklædte bjerge. Og tankerne bliver ledt i retning af 'Edelweiss' og 'Sommer i Tyrol', når man slentrer forbi de klassiske østrigske alpehuse i de pittoreske nabobyer.

Men vi er i Slovenien. Landet, der som det første løsrev sig fra Jugoslavien i 1991. Slovenien har i dag sin helt egen distinktive karakter. Og som det er kendetegnende for unge nationer, har den en befolkning, der sætter stor pris på sit land.

- Vi slovenere værdsætter særligt byer som Bled. Vi er i det hele taget meget stolte af vores lands natur og kulturarv, fortæller Urša Hribar, der er receptionist på byens firestjernede Hotel Lovec.

Slovenerne virker, til at starte med, måske en anelse lukkede og ordknappe, men de løsner hurtigt op ved en humoristisk bemærkning eller et kompliment til deres by og land.Torvemarkeder er en fast del af det slovenske byliv. Her ses markedet i Ljubljana, 54 kilometer syd for Bled. Foto: Tue Ahrenkilde Holm
Torvemarkeder er en fast del af det slovenske byliv. Her ses markedet i Ljubljana, 54 kilometer syd for Bled. Foto: Tue Ahrenkilde Holm


Tydeligst ses stoltheden i den glæde, tjeneren viser, når man som turist bestiller en ret fra det lokale køkken. Straks vil han eller hun med kraftfuld tunge fortælle om egnsrettens oprindelse og karakter.

Og byens indbyggere nøjes da heller ikke med at fortælle om områdets fortræffeligheder og de grønne omgivelser. Så snart muligheden byder sig, er de ude i det fri.

- Man kan vist godt sige, at vi er et meget aktivt folkefærd. Rigtig meget tid bliver brugt i bakkerne og bjergene omkring Bled, siger Urša Hribar.

Hun sætter selv stor pris på det aktive liv, men lægger også vægt på byens nærhed i forhold til adriaterhavskysten. Bare en time væk ligger små fiskerlejer, bygget af venetianerne, der syder af la dolce vita.

Turisme med måde
- Det er en helt anden verden, så vi har lidt af det hele, siger hun.

For en relativt lille by har Bled en del attraktioner at byde på. På en bakketop over byen ligger Bleds tusind år gamle borg og spejler sig i Bled-søen, hvis lille ø Otok efter sigende er landets eneste ø. På toppen af øen, hvor der tidligere lå en oldslavisk helligdom, har man bygget en lille kirke. Især populær blandt forelskede par, der bliver gift det unikke sted.

Får man nok af natur, er Sloveniens hyggelige, lille hovedstad, Ljubljana, under en time væk i bil

Det er muligt at leje sin egen robåd eller at blive sejlet ud på øen med de lokale pletnabåde, der er Sloveniens svar på gondoler. Gondolieren synger dog ikke *O sole mio'!

Rundt om Bled knejser de Julianske Alper, hvis højeste tinde, Triglav, rager næsten tre kilometer i vejret. De lokale friluftsguider er gode for en røverhistorie om, hvordan de med en kæp i øret har besteget bjerget, som det siges, at enhver rigtig slovener skal bestige mindst én gang i livet.

Med så stor kulturel variation, og med et postkortpotentiale, som få steder kan prale af, er det ikke svært at forestille sig Bled og resten af landet som Europas next big thing.Man kan blive sejlet ud til øen Otok på en af de unikke pletnabåde, som kun ses i Bled. Foto: Tue Ahrenkilde Holm
Man kan blive sejlet ud til øen Otok på en af de unikke pletnabåde, som kun ses i Bled. Foto: Tue Ahrenkilde Holm


Slovenerne ser med stor glæde på de udenlandske gæster. I et land, hvor økonomien stadig langtfra når vesteuropæiske standarder, er der tale om en vigtig indtægtskilde. Men der er en grænse. Turisme ønskes. Det gør masseturisme ikke.

Man kan sagtens få en uge til at gå i Bled. Hører man til det adrenalinjagende klientel, er der i de omkringliggende bjerge og floder mulighed for vandreture og rafting, eller, hvis feriepengene rækker, ballonfart og paraglidning. Får man nok af natur, er Sloveniens hyggelige, lille hovedstad, Ljubljana, under en time væk i bil.

Byen er kun på størrelse med Aarhus, men består af en smuk og velbevaret bymidte, hvis arkitektur tydeligt er præget af de gamle germanske og latinske overherredømmer.

Og så har de højere magter nu engang placeret Slovenien sådan, at end ikke Venedigs kanaler, Mozarts Salzburg eller Kroatiens sandstrande ligger mere end en dagstur væk fra byen.

0 kommentarer
Vis kommentarer