Uimodståelige Mexico

Yucatán-halvøen er fyldt med dyrebare oplevelser i junglen, i byerne og ved vandet

Forestil dig en kæmpe pelikan og en havmåge holde møde på toppen af et par hængekøjer, der er placeret i vandet. Nej, kig bare på billedet og drøm dig dertil. (Pr-foto: Star Tour)
Forestil dig en kæmpe pelikan og en havmåge holde møde på toppen af et par hængekøjer, der er placeret i vandet. Nej, kig bare på billedet og drøm dig dertil. (Pr-foto: Star Tour)

Den mexicanske del af Yucatán-halvøen tiltrækker tusindvis af turister hvert år, og det forstår jeg godt. Her er simpelthen alt for alle – uanset om du er til kultur, historie, natur eller dagdriveri. Heldigvis er jeg til lidt af hvert, så min begejstring vil ingen ende tage.

Især det rige dyreliv gør indtryk og giver mayaernes pyramider og andre kulturelle monumenter alvorlig kamp til stregen. Det siger en del, da også disse ting er seværdige. Men har man først svømmet med delfiner, gået tur ved siden af en kæmpe flamingo-flok og kigget en sort leguan i øjnene, er det svært at overgå.

Farvestrålende land
Yucatán har den største koncentration af mayaindianernes efterkommere i Mexico, og det ses på den lave, kønne befolkning. Med mine 1,62 meter følte jeg af og til som en stor klump ved siden af dette behagelige folk, som har en tendens til at ende deres sætninger med et fnis.

Farveglæden hersker overalt, og naturen følger pænt med: Klar, blå himmel, lysegrønt havvand så frisk som kildevand, pink, orange og røde blomster, farvestrålende fugle og en knaldgrøn regnskov, Mayaskoven, som er den andenstørste i verden efter Amazonas. Her kan du melde sig til guidede ture og overnatninger i den fredede jungle og opleve dyrelivet.

En mere tæmmet måde at opleve Yucatán-halvøens natur på er parken Xcaret, som ligger nær badebyen Playa del Carmen. Den skal opleves! Jeg har ikke set dens lige noget sted i verden.

Dansende delfiner
Xcaret er en blanding af frilandsmuseum, dyrepark og aktivitetscenter, og så er der hver aften showet ’Mexico Espectacular’, som mexicanerne selv valfarter for at se. Med rette. 300 optrædende, professionel scenografi, ildkugler der fyger gennem luften, sang, dans, heste og lysshow i et organiseret virvar, der skildrer landets voldsomme historie.

Xcaret har sit eget akvarium, pools med store havskildpadder, der elegant glider gennem vandet, papegøjer fra regnskoven – desværre har nogle af dem kuperede vinger – og meget andet. Men de tilbyder også, at man kan svømme en tur med nogle af deres enorme havdyr for eksempel hvalhajer og delfiner. Vi valgte delfinerne i ’Delphinus’, som ligger ved siden af parken, men har direkte indgang fra Xcaret.

Efter en introduktion om, hvordan vi skulle behandle dyrene, hvad de kunne lide og ikke kunne lide, fik vi redningsvest på og tildelt en instruktør, Angelo. Han lod os glide ned i en stor pool med to tykmavede delfiner, og så startede festen.

Først skulle vi gøres fortrolige med dyrene, men det gik hurtigt, for de svømmede langsomt rundt om os og kom ganske tæt på, så vi kunne mærke deres glatte, gummiagtige hud. Derefter skulle der leges. Angelo bad mig flyde i vandet og holde benene strakte, hvorefter to delfiner kom susende bagfra og skubbede mig gennem vandet med enorm fart og styrke. Imponerende!

Der ryger cirka 25 kilo fisk ned i en delfins gab dagligt, og jeg kan nu prale af at have fodret ’min egen’ delfin med stinkende rå fisk. Selv om dyrene har en perlerække af tænder, sluger de maden som en sulten hund.

Fra halvø til paradisø
Den første del af vores ophold boede min søster og jeg på det vanvittigt lækre ’Ocean Maya Royale’ ved Playa del Carmen, som udmærker sig ved at være et hotel forbudt for børn. Bevares, børn er søde, men hånden på hjertet så fuldbyrdede det oplevelsen, at hele området var fredeligt og roligt.

Ingen plask i poolen, ingen grædende poder. Ro med ro på og en del af Star Tours koncept ’Blue Couples’, som er hoteller uden gæster under 16 år.

Roen blev endnu mere udtalt, da vi sejlede til øen Isla Holbox for at tilbringe nogle dage der. 2000 indbyggere, når det handler om mennesker, til gengæld er der hundredtusindvis af andre beboere – dyrene. Øen ligner de drømme, mange af os har om paradis. Sandet er let og hvidt som flormelis, havet så klart, at vi selv i vandkanten kunne se alle mulige sjove fisk uden at bruge snorkelmaske, og vejene består af stampet sand. Ingen biler, kun små golfvogne og skramlede cykler.

Underjordiske floder
Vi boede på et hotel lige ud til vandet med de frække, fritløbende vaskebjørne og svævende pelikaner. Den største beslutning var, om vi skulle bade i det varme havvand eller sætte os i poolen med en drink. Pænt godt for det mentale helbred!

Dette frodige stykke af Mexico har så meget at byde på, at der er fare for, at der går Jerusalemsyndrom i den (stress over ikke at opleve det hele). På Holbox tog vi på vores egen lille flamingosafari ved at gå på en revle i vandet for at ende ved flodmundingen, hvor de koralfarvede dyr går og æder.

I samme flod lever krokodillerne omgivet af mangrove. Her kan du tage en båd eller kajak langs floden og se de enorme hesteskokrabber, det vilde fugleliv og holde øje med et par krokodilleøjne, som titter op fra vandet.

Både Holbox såvel som hele kysten på fastlandet tiltrækker lystfiskere og fritidsdykkere fra hele verden. Og selv om dykkeroplevelserne er af de helt store på grund koraler og det rige liv under vandet, foregår det ikke kun på det åbne hav. Her er nemlig mange underjordiske floder og søer, hvor man kan snorkle, dykke og svømme.

Vi besøgte en af dem, en sø i en limstenshule – en forunderlig oplevelse at svømme rundt inde i et bjerg med et stort, naturligt hul foroven som eneste lyskilde og en masse spøjst udseende fisk omkring sig. Vandet var bidende koldt dernede.

Skal jeg tilbage dertil? Nok ikke. Skal jeg tilbage til Mexicos riviera? Helt sikkert.

Ekstra Bladet Ferie var inviteret til Yucatán-halvøen af Star Tour.

1 af 7 
2 af 7 Farverne på Holbox-øen er ubeskrivelige. Lysende grønne og helt fantastiske.
3 af 7 Pelikaner, flamingoer, kolibrier – you name, de er der alle sammen. Selv papegøjer, der holder til i regnskoven. Disse fugle fandt vi dog i Xcaret-parken.
4 af 7 Fra april til september er det muligt at svømme sammen med sådan en krabat uden for Isla Holbox. Det er en hvalhaj, der kommer ind til øen i sommermånederne. Den er stor, men ufarlig.
5 af 7 Leguaner er her og der og alle vegne. De er fascinerende dyr, som kan stå stille i timevis og stirre ud over havet. En kær hilsen fra dinosaurtiden.
6 af 7 Mexicanere er til farver med farver på. Om det er påklædningen, dugene på bordet eller husene – lige meget. Det hele skal have en gang livsbekræftende pangfarve.
7 af 7 Forestil dig en kæmpe pelikan og en havmåge holde møde på toppen af et par hængekøjer, der er placeret i vandet. Nej, kig bare på billedet og drøm dig dertil. (Pr-foto: Star Tour)
0 kommentarer
Vis kommentarer