Baby-ferie: Tips og tricks til den store tur

Vil du langt væk hjemmefra med dit nye familiemedlem, så er der hjælp at hente her

Græsset omkring poolen blev den perfekte legeplads. Og så er det ideelt at kravle på. Foto: Jonas Ryefelt
Græsset omkring poolen blev den perfekte legeplads. Og så er det ideelt at kravle på. Foto: Jonas Ryefelt

Lad os være ærlige: Det bliver aldrig lige så nemt at rejse med en baby, som da du og din partner tog af sted som duo.

Men selv om der er kommet en rejsemakker mere til, kan lysten til at komme uden for Danmarks grænser stadig være stor. Måske har I endda lyst til at tage en af de helt lange ture.

Vi har taget to større ture med vores datter. En uge til Dubai, da hun bare var seks uger gammel, og tre uger i Thailand, da hun var syv måneder. Det har været forrygende.

Vi har sammenfattet erfaringerne til seks punkter, der baner vejen for få den bedst mulige tur, når baby skal på langfart.

* * *

Planlæg ferien

Gør dig klar, hvilken rejse I vil ud på. Tager du til de vestlige lande, så er der formentlig gode fortove til at rende op og ned ad med barnevognen og et supermarked på hvert gadehjørne, hvor du kan få alt fra babymad til badebleer.

Tager du derimod til mindre udviklede lande, skal der måske lidt flere baby-remedier med hjemmefra, men det har helt klart sin charme.

Du kan ikke regne med, at der baby-udstyr overalt, hvor du kommer frem. Foto: Jonas Ryefelt
Du kan ikke regne med, at der baby-udstyr overalt, hvor du kommer frem. Foto: Jonas Ryefelt
 

Det giver nok sig selv, at du ikke skal regne med at tage på bjergbestigningsferie til Himalaya, men der er stadig mange måder at tage på baby-ferie, så tal om, hvad I kunne tænke jer.

Bonus-tip: Træk på erfaringer fra andre, men vær ikke bange for at gå egne veje.

* * *

Når du booker

De fleste frygter den lange flyvetur, og derfor får den udfordring også sit eget kapitel. Når du booker turen, er den direkte rute klart at foretrække – også selv om det betyder lang tid i det samme fly.

Somme tider er der mulighed for at få en krybbe til de helt små størrelser, og det kan være en stor fordel, hvis I har kastet jer ud i at rejse tidligt i babys liv.

Når det kommer til, hvordan I skal bo på turen, er det nok sådan, at barnet ofte er dygtig til at tilpasse sig, så længe forældrene er i nærheden. Men hvis I kan finde budget til det, så giv den lige en stjerne mere, end I plejer, når I booker, for det er næsten uundgåeligt at være lidt mere på værelset end sædvanligt.

Bonus-tip: Børn op til to år er tæt på gratis at booke rejse til – nyd det!

* * *

Pak med omtanke

Forberedelsen starter hjemmefra, og har du lavet hjemmearbejdet godt, er du allerede kommet langt.

Du skal selvfølgelig ikke mangle noget, men det er forholdsvis vigtigt at begrænse sig. Man ender med at rejse mere tungt, end man plejer, og der er jo et par tidspunkter i løbet af turen, hvor I skal kunne slæbe alt det medbragte selv.

Pak håndbagagen, så det er nemt at komme til almindelige pusleting og babymad. Tag rigeligt med af begge dele, for der er lang tid til, at destinationen er nået.

En dukkert er oplagt, men husk solbeskyttelse i stor stil. Foto: Jonas Ryefelt
En dukkert er oplagt, men husk solbeskyttelse i stor stil. Foto: Jonas Ryefelt
 

Og hvor meget skal man så have med af den slags ting i det hele taget? Der findes jo babyer over hele verden, så der kan selvfølgelig også skaffes bleer og babymad. Her skal I gøre op med jer selv, hvor meget I ønsker at rende rundt efter den slags.

Da vi rejste af sted på vores første ferie med vores datter, tog vi modermælkserstatning med til hele ugen. Næste gang tog vi kun en bøtte samt et par håndfulde brikker med. Det resulterede i, at vi gik på jagt i Thailand efter modermælkserstatning, babymad på glas og badebleer. Det lykkedes at finde det meste, men det krævede altså besøg i ret så mange supermarkeder.

Bonus-tip: Gør det nemt for jer selv ved at pakke de ting, som I ved skal op af tasken i sikkerhedskontrollen, i en pose, som I nemt kan fiske op af tasken.

* * *

I lufthavnen

Gennem lufthavnen i slynge. Det er ikke alle steder, du kan få din klapvogn med. Foto: Jonas Ryefelt
Gennem lufthavnen i slynge. Det er ikke alle steder, du kan få din klapvogn med. Foto: Jonas Ryefelt
 

Nu begynder det at blive spændende. Kom i god tid – altså i endnu bedre tid, end du plejer. Alt tager længere tid med en baby på armen.

I mange lufthavne er det ikke noget problem at få klapvognen med til gaten, og det er en kæmpe fordel. Bare spørg i skranken, når i tjeksker ind. Alternativt kan en slynge eller bæresele blive jeres gode ven.

Og når nu I alligevel er i gang med at spørge den flinke medarbejder ved skranken, så hør også lige, om der kunne være et ledigt sæde på flyet – måske kan I være heldige at få et ekstra sæde.

Bonus-tip: Mange steder kommer du foran i køen med en baby. Kig efter priority lanes og lignende.

* * *

Den frygtede flyvetur

Vores første flyveture med baby gik let som en leg. Vores datter fik mad ved takeoff og landing og sov nærmest hele turen i krybben foran os. Så let blev det ikke ved med at gå.

Som ungerne bliver ældre, kræver de mere underholdning, og de er også vågne flere af døgnets timer. Men fortvivl ikke.

Forlad din plads undervejs, og gå på opdagelse – dog uden at genere de andre passagerer. Fjol ved spejlet på toilettet, se lidt i en bog, og tuml rundt nede bagi, når stewardesserne tillader det. Kort sagt skal du bare være kreativ og bruge alle dine tricks, der kan holde baby i godt humør.

Og jo, folk synes, at det er irriterende, når babyer græder på flyet, men det er immervæk en risiko, man løber, når man flyver sammen med hundredvis af andre mennesker.

Tag dig ikke af det, og bevar roen, når baby har det svært. Den lille skal nok falde ned igen.

Bonus-tip: Hvil dig godt, når baby sover.

* * *

Når du er helt fremme

Det er en stor verden, så man kan lige så godt udforske den fra start. Foto: Jonas Ryefelt
Det er en stor verden, så man kan lige så godt udforske den fra start. Foto: Jonas Ryefelt
 

Det er nu, du skal høste frugterne efter de hårde strabadser.

Du kan nok ikke solbade i flere timer, for babyer kræver skygge og somme tider en tur op på et værelse med aircondition. Men ellers skal I bare indrette jer bedst muligt, hvor end I vælger at tage hen.

Havbrise og en lur i skyggen. Så kan selv den thailandske varme klares. Foto: Jonas Ryefelt
Havbrise og en lur i skyggen. Så kan selv den thailandske varme klares. Foto: Jonas Ryefelt
 

Husk, at kulturerne omkring babyer er meget forskellige rundt omkring i verden, og det kan være overvældende at få besøg af alle restaurantens tjenere, som lige skal tjekke vidunderet ud. Sig fra, hvis det bliver for meget, og nyd det, hvis I alle er i humør til det.

Et par kinesiske turister skulle lige have et billede af baby. Foto: Jonas Ryefelt
Et par kinesiske turister skulle lige have et billede af baby. Foto: Jonas Ryefelt
 

Bonus-tip: Glem alt om at kæmpe om solstole fra morgenstunden – I er næsten garanteret de første på pletten med en baby i selskabet.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Ferie
Seneste i Ferie
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen