Balkans Disneyland

En blanding af gammel tyrkisk kultur og kulisser a la Disneyland gør Nordmakedoniens hovedstad, Skopje, til en oplevelse uden siddestykke

Den moderne del af Skopje – syd for Vadar-floden – er præget af bygninger, der ser ældre og mere statelige, end de egentlig er – og så et utal af statuer ... Foto: Ota Tiefenböck
Den moderne del af Skopje – syd for Vadar-floden – er præget af bygninger, der ser ældre og mere statelige, end de egentlig er – og så et utal af statuer ... Foto: Ota Tiefenböck
Følg Ferie

Nordmakedoniens hovedstad Skopje må have verdensrekord i antallet af statuer. Ingen andre steder i verden er så mange store og fremtrædende statuer samlet på et så forholdsvis lille område som det er tilfældet i Skopje.

Statuerne er overalt i Skopjes indre by og i sådan en mængde, at man hurtigt ikke længere lægger mærke til dem, men ubevidst betragter dem som en slags kulisse. På sammen måde er det med byens mange ’antikke’ bygninger, de var tidligere ganske kedelige bygninger, som er blevet beklædt med søjler og antikke gavle, gør kulisse-oplevelsen fuldendt og er med til at give en følelsen af, at man befinder sig i en slags Disneyland snarere end i en hovedstad på Balkan.

Men Skopje har også en gammel bydel, og kombinationen af de nye ’kulisser’ og byens gamle bydel er ganske enestående. En oplevelse, man uden overdrivelse ikke kan finde andre steder i Europa.

Promenaden langs Vadar-floden er flankeret af - ja, statuer. Foto: Ota Tiefenböck
Promenaden langs Vadar-floden er flankeret af - ja, statuer. Foto: Ota Tiefenböck

Kickstart julen i Edinburgh

De mange statuer og forvandlingen af Skopjes bygninger til ’gamle og antikke’, er et resultat af den tidligere regerings forsøg på at skaffe landet en ny identitet. Den tidligere jugoslaviske republik blev selvstændig i 1991, da Jugoslavien faldt fra hinanden.

Men Makedonien havde – til forskel for de andre jugoslaviske republikker – ikke en fortid som selvstændigt land. Den skulle derfor skabes forfra. Derfor iværksatte de politikerne programmet ’Skopje 2014’, som skulle give byen – og hele landet – en ny identitet.

Hvorvidt Republikken Nordmakedonien, som landet nu hedder efter et kompromis med Grækenland, og dets nye identitet lever op til politikernes forestillinger, er uvist, men faktum er, at dagens Skopje er en ganske særpræget by.

Et skulpturhelvede, hvor gamle historiske bygninger er blandet sammen med ligner-klassiske-bygninger.

Makedonien eller Nordmakedonien

Grækenland nedlagde i 1990’erne veto mod, at naboen mod nord, Makedonien, brugte samme navn som den nordgræske region Makedonien.

Landets officielle navn har derfor i en lang periode været FYROM, en forkortelse af Former Yugoslavian Republic Of Macedonia (Den tidligere jugoslaviske republik Makedonien, red).

I juni 2018 indgik Grækenland og Makedonien den såkaldte Prespa-aftale, der betød, at landet skiftede navn til Republikken Nordmakedonien.

Det nye navn var et krav fra Grækenlands side for ikke at blokere for Nordmakedoniens medlemskab af NATO og EU.

Kabelbaner og katedraler

Men Skopje har også af en bydel, der stammer fra da landet var en del af det osmanniske rige.

Kvarteret Carsija (Den Gamle Bazar), som ligger på Vardar-flodens østlige bred, er en helt anden oplevelse end ’kulisserne’ i den nyere bydel på flodens vestbred.

Den Gamle Bazar ligger for enden af Skopjes største seværdighed, Stenbroen, og er det gamle osmanniske handelskvarter med massevis af bevarede bygninger og moskeer med deres minareter.

Kvarteret er fortsat ganske autentisk, og det er i dag fyldt med restauranter og småforretninger. Skiftet fra ’kulissebyen’ til Den gamle Bazar er som at træde ind i en helt ny verden. En verden af gammel osmannisk kultur.

Kvarteret er utvivlsomt det mest interessante område i Skopje og byder på mange autentiske oplevelser – ikke mindst et gammelt marked med alt fra lokale håndværksprodukter, kinesisk fremstillede varer og frugt og grønt. Interessant er også byens gamle fæstning, Kale, som rejser sig over byen i kvarterets østlige del.

Det koster ...

En sodavand: 7 kroner

En øl: 10 kroner

En cappuccino: 10 kroner

Cevapcici-ret i Den Gamle Bazar: 20 kroner

En middag på restaurant: 50 kroner

Cigaretter: fra 15 kroner

En taxatur i byen: fra 15 kroner

Byens gamle fæstning, Kale, rejser sig over den gamle Bazar. Foto: Ota Tiefenböck
Byens gamle fæstning, Kale, rejser sig over den gamle Bazar. Foto: Ota Tiefenböck
 

Budapests partydistrikt er for vildt

Den gamle bazar er hovedsageligt beboet af landets albanske, muslimske mindretal, der er derfor enkelte restauranter, som ikke serverer alkohol. Forholdet til islam er dog forholdsvis afslappet i Nordmakedonien, så det er muligt at få serveret både vin og øl de fleste steder.

Et typisk måltid på restauranterne i Den Gamle Bazar består af specialiteter fra Balkan som cevapcici, en slags velsmagende krydrede frikadeller lavet af enten okse- eller lammekød og pljeskavica, en burger lavet af hakkekød eller blandet grillkød serveret med pomfritter og salat. Med en Skopsko (Skopjes fortrukne øl) er sådan en middag en fantastisk oplevelse.

Den gamle Bazar ligger øst for Vadar-floden. Bydelen er hovedsagelig beboet af byens albanske, muslimske mindretal, og her mærker du historiens vingesus helt tilbage fra dengang, Nordmakedonien var en del af det osmanniske rige og lå på Silkevejen. Foto: Ota Tiefenböck
Den gamle Bazar ligger øst for Vadar-floden. Bydelen er hovedsagelig beboet af byens albanske, muslimske mindretal, og her mærker du historiens vingesus helt tilbage fra dengang, Nordmakedonien var en del af det osmanniske rige og lå på Silkevejen. Foto: Ota Tiefenböck
 

Både Skopjes moderne del og Den Gamle Bazar kan lede tankerne på Disneyland. Den første på grund af de mange statuer og ’fake’ bygninger, den anden på grund af de mange gamle bygninger og en meget anderledes levemåde, end den vi er vant til fra vores breddegrader. Men det skal på ingen måde forstås negativt.

Nej, Skopje er en oplevelse, du ikke får andre steder.

Vejen til Skopje

  • Lavprisselskabet Wizzair flyver to gange om ugen direkte mellem København og Skopje samt tre-fire gange ugentligt mellem Malmø og Skopje. Priserne begynder fra 149 kroner per vej.
  • Der er ingen direkte afgange fra Jylland.

Mere fra Ekstra Bladet+

Pape blev pelset af sin egen flok
LIGE NU

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+