Besøg Tyrkiets tredjestørste by - som ligger i Tyskland

Rundfart i den tyske danskerfavorit viser, at der stadig er nyt land at opdrive i Berlin

Med et tæppe, lidt køkkengrej og et gasblus forvandler de thailandske kvinder den ellers ydmyge park til et sprællevende parkkøkken. Foto: Sara Thetmark
Med et tæppe, lidt køkkengrej og et gasblus forvandler de thailandske kvinder den ellers ydmyge park til et sprællevende parkkøkken. Foto: Sara Thetmark

- Chào Chào, siger en lille vietnamesisk mand til en landsmand, der sidder og sorterer krabber foran den lange blikbygning.

- Chào Chào, lyder det igen til manden, der sidder lige indenfor i hallens næsten 200 meter lange gang og sælger sticky rice og frisklavet tofu fra et klapbord.

Der lugter stærkt krydret fra de første butikker og res-tauranter, som ligger på hver deres side af gangen. Korianderlugten har især nemt ved slå igennem omkring kasserne med krydderurter.

Se også: Nu styrtdykker flypriserne

Med kurvene fulde af vandspinat, hellig basilikum, la lot og selvfølgelig nudler i alle afskygninger står folk i kø for at betale.

Nogle af de ventende ser op på fjernsynsskærmen i loftet, hvor der spilles youtube-videoer, andre underholder sig med at se over på manden, der i hjørnet står og fileterer en fisk med en vanvittig stor kniv.

- Danke schön, siger den tyske mand, da han får varerne igen i en hvid plastikpose.

- Danke schön, svarer ekspedienten på et usikkert tysk, så man bliver i tvivl om, hvem af de to der er mest på fremmed grund.

Vi er på marked i Dong Xuan Center.

Se også: Smuttur til storbyen

Dong Xuan betyder på vietnamesisk noget så imødekommende som 'forårseng' og har altså intet at gøre med den italienske kvindeforfører Don Juan. Men centret, der er bygget med forbillede i Hanois ældste og største marked af samme navn, kan alligevel ikke helt fornægte sin europæiske forbindelse.

Dong Xuan ligger med sine fem kæmpe markedshaller midt i et gammelt industrikvarter i Lichtenberg i den del af det gamle Østberlin, der er mere berlinerslidt end berlinersexet.

Tyrkiets trejdestørste by
Vietnamesere, der siden halvtresserne blev hentet til Østtyskland på femårskontrakter, blev først og fremmest omtalt som kommunistiske brødre. Men hvor østtyskerne ønskede at nedtone deres behov for gæstearbejdere, gik vesttyskerne anderledes, effektivt og åbent til værks.

Frugter på Türkischer Markt er så friske, at de ikke holder til næste markedsdag. Derfor sælges de til lavere og lavere styk- og kilopriser, jo mere lukketiden nærmer sig. Foto: Sara Thetmark
Frugter på Türkischer Markt er så friske, at de ikke holder til næste markedsdag. Derfor sælges de til lavere og lavere styk- og kilopriser, jo mere lukketiden nærmer sig. Foto: Sara Thetmark
 

Under Vesttysklands økonomiske boom i 60'erne og 70'erne, blev der således indgået omfattende aftaler med Tyrkiet om gæstearbejdere. Og antallet af tyrkere i Vesttyskland gik fra 6800 i 1961 til 652.000 ti år senere og knap to millioner omkring murens fald.

Se også: 4 fede loppemarkeder

Sådan er det gået til, at tyrkere repræsenterer tysklands største mindretal, og at der ovre på den vestlige side af muren og Spree-floden ligger, hvad der i folkemunde kaldes Tyrkiets trejdestørste by efter Istanbul og Ankara.

Mango og lokum
- Lecker, lecker, lecker! råber frugtsælgeren, før han tager fat på næste repeterende omkvæd:

- Mango, mango! Kiste ein euro, kiste ein euro!

Der er som oftest meget trængt på Türkisher Markt, hvis teltboder ligger idyllisk langs Landwehrkanalen i det såkaldte Kreuzkölln.

Råd til rejsen

Hvis vejret tillader det, så lej en cykel i stedet for at bevæge dig rundt via undergrunden. Cykler kan lejes for ca. 10 euro (svarende til 75 kr.) pr. døgn i de fleste kiosker og hoteller i byen.

Hav altid kontanter på dig. Det er stadig kun de færreste steder, der tager Visakort.

Husk at betale 10-15 pct. i drikkepenge på caféer og restauranter.

Her er der langt fra de berlinske bageres glaserede brötchen til de tyrkiske kæmpebrød og friskbagte Börek, der med tynd Yufka-dej foldes om friske oste og grønsager.

Langt fra salte brezel-kringler til de super søde tyrkiske delikatesser med det knap så appetitlige navn 'lokum'.

Se også: 10 alternative storbyer

Og langt fra de evige tyske firserfrisurer til de tørklædeklædte kvinder, der går på jagt efter nyt klædestof i markedets store farverige udvalg.

Bangkok i Berlin
Lidt længere vestpå i bydelen Wilmersdorf syd for Kurfürstendamm ligger Preussenpark, som har fået kælenavnet Thaipark, fordi den er blevet samlingspunkt for det lille thailandske mindretal på omkring 5000.

På tæpper spises alt fra grisemaver til satayspyd dyppet i peanutsovs.

Tag nogle tyrkiske delikatesser med ned til vandet og nyd dem ved den skønne og atmosfærefulde Landwehrkanal. Foto: Sara Thetmark
Tag nogle tyrkiske delikatesser med ned til vandet og nyd dem ved den skønne og atmosfærefulde Landwehrkanal. Foto: Sara Thetmark
 

Det hele købes fra en af de mange unge såvel som gamle koner, der har opført et interimistisk køkken midt på græsset, hvor eksempelvis hele fisk tilberedes og steges, så snart man beder om det.

Egentlig er det af både skattemæssige og hygiejniske grunde ulovligt at sælge mad i parken, men myndigheder har set gennem fingre med thailændernes minikøkkener i 20 år, bl.a. fordi parken altid bliver efterladt meget pæn.

Se også: Sådan svinger prisen på storbyferien

Et thailandsk rengøringshold er nemlig ansat til at fjerne al skrald fra plænen mod betaling i dagens overskydende sommerruller og papayasalater.

En typisk frisklavet ret koster for en almindelig turist 5 euro (ca. 37 kr.), som er en smule dyrere, end hvad thailænderne indbyrdes betaler. Man bliver nu engang ikke selv asiat i Berlin ved at hænge ud under de parallelle himmelstrøg, men man får dog med alle sanserne bekræftet, at det brogede Berlin stadig er fuld af sprækker, hvorfra eksotiske oplevelser pludselig kan titte frem.