Billedskønne Lissabon

Storby-kig: Den portugisiske hovedstad med de mange smukke farver har alt, hvad du forventer af en sydeuropæisk storby: charme, varme, historie og lækker mad

Foto: Flickr/rschnaible
Foto: Flickr/rschnaible

 

Pittoreske bydele

I byens ældste kvarter, Alfame, er gaderne så smalle, at du må gå tæt op ad murene, når biler og sporvogne skal forbi. Det er en meget charmerende bydel, og alle husfacaderne er malet i forskellige, varme farver.

Langt over Alfamas gader tårner det borglignende slot Castelo de São Jorge sig op. Her er der udsigt over hele Lissabon, og det er både en destination for turister og de lokale, der kommer for at hygge.

I den modsatte ende af byen finder du Bairro Alto, som er et tidligere arbejderkvarter.

Det emmer i dag af sydeuropæisk charme med sine smalle, snørklede stræder, vasketøj, der hænger i snore spændt op mellem de farverige husfacader, og sporvognen, der pruster af sted, så man selv slipper for at gå op ad de stejle stigninger i ’den høje bydel’, som navnet henviser til.

I Bairro Alto kan du også se alskens former for street art, der pryder de gamle gader og facader.

 

Alt godt fra havet

Foto: Flickr/Marijke Blazer
Foto: Flickr/Marijke Blazer
 

Man kan ikke sige Portugal uden at sige portvin. Tag til Mafra-palæet, og prøv det der.

Men portvin er ikke det eneste, Portugal byder på til ganen og smagsløgene. Landet er praktisk taget en lang kystlinje, og derfor er det også et fantastisk sted at spise fisk og skaldyr.

Hvert år i april afholder man en festival, der er dedikeret til fisk og skaldyr i Lissabon.

I ti dage kreerer landets bedste restauranter fiskeretter i alle afarter til de mange fremmødte.

Vil du hellere ud og finde de gode fiskemåltider i Lissabons gader, er der specielt to lokalretter, der er gode at skrive sig bag øret: Ameijoas à Bolhão Pato, der er muslinger med hvidløg og koriander, og Bacalhao á Braz, der blev opfundet i Bairro Alto og består af torsk, kartofler og æg.

Og selv om det lyder kedeligt, smager det lækkert.

 

Paladser, pladser og slotte

Foto: Flickr/pixelchecker
Foto: Flickr/pixelchecker
 

Der er så mange smukke, historiske slotte, pladser og palæer i og omkring Lissabon, at hvis du vil se dem alle, kan du ikke lave andet hele din ferie.

Fronteira fra 1670 er et skørt, farverigt palads med erotiske udsmykninger af vellystne kvinder, hermafroditter og fallossymboler i overflod. Torre de Belem er et af byens største turistmagneter. Det fungerede i mange år som byens værn mod uvelkomne fra havet, og det var også her de store søfarer drog ud fra.

Portugal var et meget rigt land under opdagelsesrejsernes velmagtsdage. Det fornemmes i det rigt udsmykkede Jerónimos-kloster (billedet, red.), hvor Portugals mest berømte søfarer, Vasco da Gama, ligger begravet.

Har du brug for en siddepause, er Praça dom Pedro IV-pladsen med et sjovt, bølget fortov et skønt sted at tage et hvil.

1 kommentar
Vis kommentarer