Billig, billigere, Istanbul

Istanbul skal opleves , og det bliver billigt næsten lige meget hvad efter det kraftige kursfald i august på den tyrkiske lira

Det er altid en god idé at navigere efter et punkt, man ved, hvor er. I den tyrkiske by kan man eksempelvis bruge det ikoniske Galata-tårn som pejlemærke. Foto: Nikolaj Høier
Det er altid en god idé at navigere efter et punkt, man ved, hvor er. I den tyrkiske by kan man eksempelvis bruge det ikoniske Galata-tårn som pejlemærke. Foto: Nikolaj Høier
Følg Ferie

Hvis du besøger Istanbul nu, vil du opleve, at dine penge rækker forbavsende godt. Efter det kraftige kursfald i sensommeren på den tyrkiske lira, er priserne i den tyrkiske millionby faldet markant.

Er du tørstig, kan du købe en friskpresset juice for fem kroner, og en traditionel pide (en tyrkisk form for pizza, red.) til ti kroner. Det er så nemt og ligetil, særligt hvis du holder dine vandrende ben langt væk fra turist-mekkaet.

Fra toppen af det 67 meter høje Galata-tårn kan du se alt. Du kan rette dit blik fra Istanbuls europæiske del tværs over det trafikerede Bosporusstræde, der skærer byen midt over og leder videre over til Asien. Du kan se den enorme bys storslåede moskéer, Galata-broen, men vigtigst af alt kan du se næsten hele byen som helhed, hvor intet mindre end 15.000.000 mennesker holder til.

Det er nemt at miste pusten, men det er for tidligt at stille sig tilfreds med at se byen fra oven. For til trods for byens snørklede og stejle gader oplever man den bedst til fods. For når man kommer helt ned på jorden på de brostensbelagte stier, oplever man, hvilken ufattelig nærhed Istanbul kan have.

I det ene øjeblik kan man stå i, hvad der ligner et fattigt slumområde, men om hvert eneste gadehjørne gemmer sig en hemmelighed. Pludselig kan du stå i centrum af et overdådigt marked. Foto: Nikolaj Høier
I det ene øjeblik kan man stå i, hvad der ligner et fattigt slumområde, men om hvert eneste gadehjørne gemmer sig en hemmelighed. Pludselig kan du stå i centrum af et overdådigt marked. Foto: Nikolaj Høier

Foto: Nikolaj Høier
Foto: Nikolaj Høier

Den Blå Moské, Hagia Sophia og Hippodromen skal selvfølgelig krydses af på listen, men skån dig selv for at køre død i, hvad alle andre turister også vil se. Oplev Istanbul selv. Beslut dig for en retning, og gå, indtil du bliver træt. For i modsætning til vores kære København kan du i Istanbul blive ved med at gå og gå uden at løbe tør for by. Istanbul er uendelig.

Du kan bevæge dig igennem et fattigt kvarter, hvor husene nærmest står i kø for at styrte sammen, til at pludselig stå på en shoppinggade med eksklusive designerbutikker og dyre chokoladestøberier. Det er lige netop, hvad der gør Istanbul unik og fantastisk at opleve.

For den sølle sum af 100 kroner kan du få denne ultimative morgenmand på caféen Arada. Et måltid, der vil holde dig mæt indtil aftensmaden. Foto: Nikolaj Høier
For den sølle sum af 100 kroner kan du få denne ultimative morgenmand på caféen Arada. Et måltid, der vil holde dig mæt indtil aftensmaden. Foto: Nikolaj Høier

Det koster mad og drikke

Sodavand på restaurant: 3-10 kroner

To liter cola i supermarked: 4 kroner

Øl på restaurant: 15-20 kroner

En flaske vin på restaurant: 50-100 kroner

Big Mac-menu på McDonalds: 19 kroner

En stor morgenmad for to personer inklusive drikkevarer: 120 kroner

En stor cocktail på bar i centrum: 35 kroner

En pakke cigaretter: 9-13 kroner

Cappuccino på café i midtbyen: 12 kroner

Taxatur fra lufthavnen til centrum: 50-70 kroner

En tur med metroen: 2,5 kroner

Durumrulle: 6-14 kroner

Et fint hotel for to personer i seks dage: 1000 kroner

En typisk ret på en god restaurant: 30-60 kroner

En grillet majskolbe fra et gadekøkken: 2-3 kroner

* * *

Det bør du opleve


En dag i Asien

For den nette sum af fem kroner kan du sejle fra Istanbuls europæiske del hele vejen til Asien. Noget du ikke må gå glip af. Her kan du opleve fiskemarkedet Kadiköy og det kvadratiske Beylerbeyi Palads, som kun få turister besøger.

Morgenmad på Arada
På caféen Arada, der ligger tæt ved Galata-tårnet, kan du få en kulinarisk madoplevelse udover det sædvanlig. For to personer koster det blot 100 kroner, og så er der mad nok til at holde dig gående resten af dagen. Serveringen er smuk og indbydende og passer tilmed perfekt til din Instagram-konto.

Falafel hos Kikero
Skal den lille sult stilles, så slå et smut forbi Kikero Falafel, som også ligger tæt på Galata-tårnet. Uden at sige for meget tror jeg, at de laver byens bedste falafelrulle.

Er man ikke til falafel, kan man også sætte tænderne i et utal af forskellige mellemøstlige små-retter.

Fodbold
Fenerbache, Galatasaray og Besiktas. De tre største fodboldklubber i Tyrkiet holder alle sammen til i byen. Den ene repræsenterer arbejderklassen, den anden det bedre borgerskab, mens det tredje holder fanen højt for byens asiatiske rødder. Kan du få billetter til et derby mellem klubberne, får du en oplevelse for livet.

Trænger du til en dag, hvor stængerne skal hviles, kan det helt klart anbefales at opleve Istanbul fra vandsiden på en havnerundfart. Foto: Nikolaj Høier
Trænger du til en dag, hvor stængerne skal hviles, kan det helt klart anbefales at opleve Istanbul fra vandsiden på en havnerundfart. Foto: Nikolaj Høier

Ud på vandet
Hvis du ikke orker at snøre vandrestøvlerne og heller ikke har lyst til en tur i de forfærdelige hop-on-hop-off-busser, så er en smuk måde at se byen på en kanalrundfart. Når du er på vandet, får du også en idé om, hvor stor en livsnerve Bosporusstrædet er for Istanbul. Et utal af fragtskibe tøffer nemlig hver eneste time gennem de store stræde og sprøjter penge direkte ind i landets økonomi, der ellers skranter.

* * *

Det skal du passe på

Vær kritisk
Særligt i den gamle bydel er det nemt at blive snydt af gadehandlere. Det oplevede jeg selv, da jeg købte et par skåle på et marked. Jeg gav 100 kroner for 12 små skåle. Da jeg kom ud fra markedet, så jeg en butik, der solgte de præcis samme ’håndmalede’ skåle til den halve pris.

Drop privat-taxaen
Når du dribler ud af lufthavnen opkaldt efter grundlæggeren af det moderne Tyrkiet, Atatürk, står der et privat-taxaselskab klar til at arrangere kørsel til dit hotel – og de henter dig også glædeligt, når du skal hjem igen. Men de er rasende dyre og kører ikke med taxameter. Derfor bør man blot gå forbi dem og ud til de gule taxaer, der holder foran lufthavnen. En taxatur fra lufthavnen til centrum af Istanbul bør ikke koste mere end 70 kroner.

Vælg de rigtige sidegader
Har du før rejst i sydens lande, ved du, at det vrimler med turistfælder, der serverer elendig mad til en høj pris. Det samme er tilfældet i Istanbul. Ender du i en gade, hvor tjenere på kryds og tværs forsøger at hive dig ind i deres lumre restaurant, skal du blot gå videre. Hvis du fortsætter væk fra menneskemylderet, er det næsten 100 procent sikkert, at du finder et autentisk og lokalt sted i en helt anden prisklasse.

Under renovering
Den Blå Moské er lige nu under en større renovation og langt fra lige så bjergtagende i den nuværende form som ellers.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hvis ikke det er terror – hvad er det så?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind