Budapest i børnehøjde

Ungarns hovedstad tilgodeser både børn og voksne

Aquaworld i Budapest er hit for vandhunde i alle aldre. Foto: Thomas Gösta Svensson
Aquaworld i Budapest er hit for vandhunde i alle aldre. Foto: Thomas Gösta Svensson

Indrømmet. Jeg har det en anelse stramt med all inclusive på et sydspansk resort, hvor man mødes af en dansende bamse til morgenmaden, og hvor dagene ved poolen flyder monotont hen. Men børn elsker det.

Du kan dog sagtens få lidt fra alle verdener på ferien, hvis du selv arrangerer det – så både børnene og de voksne bliver glade. I år faldt valget på Budapest for mig og knægten på fire år. Nok ikke den destination, de fleste har i tankerne, når sommerferien skal planlægges, men den ungarske hovedstad har masser at byde på.

Valget var egentlig lidt tilfældigt, da det dukkede op i en google-søgning over Europas største badelande. Aquaworld hedder Ungarns svar på Lalandia, men det er væsentlig større og har 21 indendørs- og udendørsbassiner, 11 vandrutsjebaner med en samlet længde på en kilometer, legepladser, legeland, spa-afdeling og diverse sportsaktiviteter.

Foto: Thomas Gösta Svensson
Foto: Thomas Gösta Svensson

Badelandet er en smule slidt, men meget velfungerende og har et udmærket hotel med glimrende værelser og en fin restaurant. Vi betalte 850 kroner for et værelse med balkon inklusive morgenbuffet og med fri adgang til aktiviteterne. Aquaworld var ganske velbesøgt, da vi var der, men i og med hele området inklusive hotellet er på 86.000 kvadratmeter, føles det på inden måde overfyldt.
Foto: Thomas Gösta Svensson
Foto: Thomas Gösta Svensson

Ungarn har fastlandsklima, så der kan blive meget varmt. Da vi var der i juni, nåede termometeret en enkelt dag op at runde 30 grader, så det store udendørsareal er meget kærkomment.

Sønnike elskede de fire dage i badelandet, der ligger små ti kilometer fra centrum, men de næste tre dages storbyferie i hovedstaden kom også i høj kurs. Budapest er delt i to af floden Donau, og byen er fyldt med grønne åndehuller. Og parkerne har masser at byde på. Den nok mest kendte og største er City Park – eller Városliget på ungarsk – der ligger i forlængelse af Heltepladsen.

Her kan du uden problemer få en hel dag til at gå med kvalitetstid for både store og små og ikke mindst med hinanden. Det er det, ferie drejer sig om, og med en kombination af badeland og storby bliver alle tilgodeset.

* * *

Parkernes by

Ispause i City Park. Scenariet er fantastisk smukt. Foto: Thomas Gösta Svensson
Ispause i City Park. Scenariet er fantastisk smukt. Foto: Thomas Gösta Svensson

Overalt i Budapest er der parker, som kan forsøde sommeren. Vi brugte en hel dag i City Park ved Heltepladsen. Den har flere legepladser, udendørs-caféer, og i forlængelse af den ligger zoo og et af hovedstandes mange kurbade, Szechenyi Spa Baths.

City Park har også flere søer, og på den største kan man leje både og få et smukt kig til flere af byens slotte og historiske bygninger. Det er bestemt også et plus for de små, at der er vandcykler med kendte figurer som Lynet McQueen, Hello Kitty og Minions.

* * *

Gorillaer og gøgl

Budapest ZOO er måske lidt slidt, men man kommer tæt på dyrene. Foto: Thomas Gösta Svensson
Budapest ZOO er måske lidt slidt, men man kommer tæt på dyrene. Foto: Thomas Gösta Svensson

Budapest ZOO er bestemt et besøg værd, når man er der med børn. Haven er en del mere slidt end f.eks. København, men man kan flere steder komme tættere på dyrene end i Danmark. Herudover kan haven blandt andet byde på gorillaer og orangutanger, som man ikke har i Københavns Zoo, og lige nu huset den tilmed en baby-gorilla.
Foto: Thomas Gösta Svensson
Foto: Thomas Gösta Svensson

Frem til 2013 havde Budapest også et stort tivoli ved siden af zoo, Vidámpark Tivoli. Det gik desværre konkurs efter at have glædet barnlige sjæle i 175 år, og zoo har nu overtaget arealet, der er under ombygning. Heldigvis har man åbnet et mini-tivoli, Holnemvolt Park, hvor der adgang fra zoo. Her er et par forlystelser for de små, og så er juvelen en over 100 år gammel træ-karrusel.

* * *

Kasper og Sofies karrusel

Den historiske karussel som optræder i et afsnit af den populære børneserie Kasper og Sofie. Foto: Thomas Gösta Svensson
Den historiske karussel som optræder i et afsnit af den populære børneserie Kasper og Sofie. Foto: Thomas Gösta Svensson

Trofaste følgere af den norske børneserie Karsten og Petra, der er blevet fordansket til Kasper og Sofie på DR Ramajang, vil huske, at de på et tidspunkt besøger Budapest og ser en smuk gammel karrusel i træ.

Den har over 100 år på bagen og kører stadig standsmæssigt rundt og kan ses i det lille mini-tivoli, der ligger i forlængelse af Budapest ZOO.

Budapest

Sådan kommer du dertil: Alle de store flyselskaber har direkte afgange. Flyvetiden er en time og 40 minutter.

Fra lufthavnen: Uden for lufthavnen findes en taxistand, hvor du kan bestille en taxi. De kører på taxameter, og turen ind til centrum koster omkring koster 180 kr. Du kan – som jeg gjorde – også booke en bil med chauffør på forhånd gennem hotelsøgemaskinerne, hvor du ofte får lidt rabat, så det bliver lidt billigere end taxi.

Transport: Budapest har både metro, tog og busser.

Cigaretter: Hvis du har den usunde vane, så vær opmærksom på, at man i dag ikke kan købe cigaretter i supermarkeder, hoteller og restauranter, men kun i udvalgte butikker med licens.

Vejret: Byen har fastlandsklima, så det kan bliver meget varmt om sommeren.

Vand: Det skabte ramaskrig i Ungarn, da de amerikanske myndigheder i deres rejsevejledning frarådede at drikke vand fra hanen i landet. De ungarske myndigheder har dog blankt afvist, at vandkvaliteten skulle være dårlig. Vi kom da også igennem en uge med postevand uden problemer.

Valuta: Forint. 1000 forint = ca. 22,50 kroner. Prisniveauet er generelt en hel del billigere end i Danmark.

Aquaworld: Vær opmærksom på, at man skal være over 120 centimer (i nogle tilfælde 130 centimeter) for at prøve de helt store rutsjebaner, men der er dog stadig mange andre aktiviteter til de mindste.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

De står tilbage og ligner idioter