Annonce:
Annonce:

Cataloniens hjerte: Storby, badeferie - og demonstrationer

Barcelona er altid et besøg værd, men i september, når Cataloniens nationaldag falder, er byen noget ganske særlig – på godt og ondt

Foto: AP/Francisco Seco
Foto: AP/Francisco Seco
Annonce:
Følg Ferie

Lad det være sagt med det samme: Hvis du leder efter en guide, der fortæller dig, hvad du bare SKAL se i Barcelona, så får du den ikke her. Den gode nyhed er, at der findes i tusindvis af artikler derude, der kan fortælle dig alt om Ramblaen, Sagrada Familia og Camp Nou.

Her får du i stedet et indblik i, hvad det er for en stemning, der hersker i Barcelona. Spanien er nemlig opbygget af hele 17 regioner, hvor den ene nærmest er mere rebelsk end den anden. Baskerlandet og Galicien er værd at nævne, men Catalonien er helt klart regeringen i Madrids værste hovedpine.

De fleste facader i byen er fyldt med flag, der støtter regionen og uafhængighed. Foto: Emil Hansen
De fleste facader i byen er fyldt med flag, der støtter regionen og uafhængighed. Foto: Emil Hansen
 

De voldsomme demonstrationer og sammenstød, der har præget området i den seneste tid, er en stor del af fortællingen om regionen og Barcelona – især hvis du besøger byen omkring 11. september, der er Cataloniens nationaldag.

Annonce:

Det kan være en overvældende oplevelse som turist at træde ind i et af årets mest højspændte tidspunkter for den betændte, politiske konflikt, der hersker mellem Catalonien og Spanien. Der hersker en enorm stolthed blandt borgerne. Både for regionen, men så sandelig også for det helt lokale. I bydelen Barceloneta, hvor vi boede, er altanerne fyldt med flag – og vasketøj.

Det catalanske flag, Barcelonetas eget flag og det såkaldte ’Si’-flag, der opfordrer til at stemme ja til uafhængighed, vajer på stort set alle altaner. Og dem er der mange af i Barcelona, hvor bygningerne ligger tæt og bidrager til den intime stemning.

Det spanske flag skal du derimod kigge langt efter – kun på få altaner og på regeringsbygningerne får det lov til at vaje.

Borgere i Barcelona på vej til demonstration med blafrende catalanske flag. Foto: Emil Hansen
Borgere i Barcelona på vej til demonstration med blafrende catalanske flag. Foto: Emil Hansen
 

Det er ikke kun uafhængighed, der kan få borgerne i Barcelona til at demonstrere. Det kan turister også. Byen er et af Europas mest eftertragtede rejsemål, der hvert år får besøg af mere end otte millioner turister. Et voldsomt spring fra de 1,7 millioner, der besøgte byen i 1990. Selv om den voldsomme turisme i særdeleshed er god for økonomien, så er det ikke alle i lokalbefolkningen, der er lige begejstrede for cirkusset.

Annonce:

Men bare rolig! Nu er det ikke sådan, at du bliver antastet af de lokale på gaden, når din blege, skandinaviske krop afslører, at du ikke er født og opvokset i Barcelona.

Du kan dog undgå at blive en del af den værste horde, hvis du dropper at besøge byen midt i den travleste sommerperiode. Vi tog derned først i september, hvor trykket var aftaget en del.

– For et par uger siden havde det ikke været til at gå her for turister, forklarede mine kammerater, der bor i byen, da vi gik på Ramblaen.

Det er ikke kun bedre plads, du får mere af, når du besøger byen uden for den værste turistsæson.

Du får også stadig et dejlig varmt klima i midt-tyverne, der indbyder til at gå ud og spise tapas og drikke billige drinks på de lune aftener. Ikke mange steder måtte vi give mere end fem euro for sangria-fyldte kander – og de holder ikke igen med alkoholen.

Tag en slapper på stranden

Hvis humøret ikke er til at træde rundt i de andre turisters fodspor på sightseeing i byen eller at ryge ind i en demonstration, så tilbyder Barcelona muligheden for badeferie, som byens strand gør mulig.

Her er turistmængden knap så udpræget – desuden er de langtfra det største problem. Det er i stedet de lokale krejlere, der i en uendelig strøm af ’mojito’- og ’cerveza’-råb gør det umuligt at få nogen form for ro. Gør derfor dig selv den tjeneste at udruste ørerne med ørepropper eller musik.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

Nej tak, Søren Pape - du skal ikke være statsminister
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: