Charter-paradis: Derfor er Antalya så populær

Tyrkiske Antalya er mere end bare masseturisme - badebyen byder nemlig både på spændende historie, lækker luksus og brede sandstrande

Den gamle, charmerende havn i Antalyas gamle bydel Kaleici. Bydelen ligger beskyttet bag den romerske bymur. (Foto: Polfoto)
Den gamle, charmerende havn i Antalyas gamle bydel Kaleici. Bydelen ligger beskyttet bag den romerske bymur. (Foto: Polfoto)

Turister valfarter til Antalya-området for at bade og dase ved stranden. Men selvom Antalya er en moderne storby, stikker den romerske forhistorie ansigtet frem, og i den gamle bydel, Kaleici, vokser luksusturismen frem i de restaurerede osmanniske villaer.

For de entreprenante folk i Kaleiçi har lugtet luksuslunten og indrettet kvarterets gamle huse til pensionater, boutique-hoteller og restauranter med internationalt menukort, der tiltrækker et velhavende klientel.

Hele vejen rundt om historiske Kaleiçi ligger moderne shopping-gader, hvor du kan få alt fra hurtige sportsvogne til sæsonens modetøj.
 

Hamam og historie

Yivli Minare og klokketårnet er vartegn for Antalyas gamle bydel Kaleici. (Foto: Polfoto)
Yivli Minare og klokketårnet er vartegn for Antalyas gamle bydel Kaleici. (Foto: Polfoto)

Prøv en tur i tyrkisk bad. Det tætteste, man kommer på en traditionel hamam-oplevelse i Antalya er Balik Pazari Hamami.

I den flere hundrede år gamle bygning bliver der gået til den, når bademestrene skrubber død hud af de solskoldede kroppe med hårde hampehandsker – og det er rarere, end det lyder. Der er en afdeling, hvor begge køn bader sammen på ’turistfacon’, og en kun for kvinder med kvindelig bademester og massør.

Der er åbent dagligt fra kl. 8-23 for mænd og kl. 8-20 for kvinder – for begge køn efter aftale.

Balik Pazari Sok., Kaleici
Læg herefter vejen forbi Karatay Medresesi Müze Cafe. Her drikker unge tyrkere te og ryger vandpibe, mens de lytter til traditionel tyrkisk musik. Rammen er en næsten 800 år gammel koranskole, opført af og opkaldt efter seljukke-sultanen Keykavus 2. storvesir Celaleddin Karatay. Læg mærke til den overdådigt udsmykkede indgangsportal.

Karadayi Sok
I kort gåafstand fra caféen ligger Yivli Minare – Den Rillede Minaret.

Med sine skarpe former, karakteristiske mørkeblå fliser og 38 meter i højden er den byens markante vartegn. Minareten blev opført af seljukkerne, et islamisk dynasti, der som de første samlede det område, vi i dag kender som Tyrkiet.

For mange tyrkere er den seljukkiske fortid en væsentlig kilde til stolthed, og måske er det også grunden til, at den moské, der ligger ved minareten, stadig benyttes flittigt.
 

Historie og fest til den lyse morgen

Antalya Museum
Det er et af Tyrkiets bedste, bl.a. fordi de arkæologiske fund både er ordnet efter perioder og findested. De velbevarede skulpturer og udsmykkede sarkofager gør også indtryk.

Antalya Museum. Konyaalti Cad.


Konyaalti Plaji
Tæt på museet ligger en fantastisk strand: Konyaalti Plaji strækker sig ca. 13 km vest for centrum. Strandbarer udlejer liggestole og parasoller, men der er også gratis strækninger. I udkanten af byen med fantastisk udsigt ligger Mermerli. Her kan du se solen gå ned, mens du svælger i god mad.

Iskele Cad., Banyo Sok. 25, Kaleici


Club Ally
Vil du opleve lyssluppent natteliv, er der bl.a. Club Ally, hvor dansemusikken dunker, og farvestrålende drinks bliver langet over disken til langt ud på natten.

Sur Sok. 4/8, Kaleici
 

Antalya for børn

Antalya Aquarium
Bliv klogere på, hvad havet ud for Antalya og fjerne verdensdele rummer. Akvariet huser desuden verdens største tunnelakvarium, hvor små hajer færdes frit blandt modeller af skibs- og flyvrag. Prisen er dog høj – og endnu højere, hvis man også vil en tur i det tropiske krybdyrshus og i Snow World med ’ismuseum’.

Dumlupinar Blv. 502, Konyaalti.
 

Antalya Aqualand
Antalyas største vandland med rutsjebaner og bassiner, som nok skal give børn i alle aldre timers vandballade. Med tilhørende delfinpark.

Dumlupinar Bulv., Konyaalti Korulugu Yani.
 

Antalya oyuncak müzesi (legetøjsmuseum)
Lucky Luke i selskab med tinsoldater og Barbie. Legetøj fra bl.a. Tyrkiet, USA og Rusland, fra 1860’erne til 1970’erne kan ses i det lille museum. Desværre er det mest 'kun kigge, ikke røre'.
 

Malene og Carsten Fenger-Grøndahl er forfattere til ’Turen går til Tyrkiet’

20 kommentarer
Vis kommentarer