De 5 bedste ølbarer i Bruxelles

Sluk tørsten på fem af de bedste ølbarer i den belgiske hovedstad

Ahhhh. Mere belgisk bliver det ikke. (Foto: Polfoto)
Ahhhh. Mere belgisk bliver det ikke. (Foto: Polfoto)

Belgien er et af verdens store ølproducerende lande.

I hovedstaden Bruxelles er der en lang række butikker, værtshuse og bryggerier, hvor man kan få øltørsten slukket og købe gode, flydende souvenirs med hjem. Der er uendelige smagsvarianter og strenge regler for, hvordan øllen serveres.

På Delirium Café kommer selv de mest garvede ølkendere til kort. Det skyldes ikke kun de hundreder af dansende, lyserøde elefanter, der hænger fra kælderbarens loft, men først og fremmest det enorme øludvalg.

Baren, der ligger midt i Bruxelles, har mere end 2.000 øltyper, hvoraf knap halvdelen kommer fra belgiske bryggerier.

Se også: Her er de billigste storbyer  

Alvorlige øl
Belgien er en eftertragtet destination for ølentusiaster – og Bruxelles er ingen undtagelse. Her tager man øllen særdeles alvorligt. Valgmulighederne er næsten uendelige, og der kan vælges mellem bl.a. hindbærøl, hvidtøl, chokoladeøl, geuzeøl, kirsebærøl, brun øl, trappistøl og så – ikke mindst – den øl, som Belgien nok er allermest berømt for, nemlig øltypen lambic.

Lambic øl fremstilles via en ældgammel brygningsmetode, som afhænger af spontan-gæring, der giver en meget tør, syrlig og ret flad øl. Den bliver i reglen bedre af at ligge – ligesom vin. Ifølge en bestemmelse fra EU må dette øl kun produceres i et lille område af Belgien.

Se også: Oplev Alpernes Venedig  

Også når det handler om, hvordan øllen skal indtages, er der skrappe regler. Mange typer øl har deres helt egne individuelle ølglas, hvis facon skal fremhæve ølsmagen i netop den type øl, de er designet til. Det er nærmest en dødssynd ikke at servere øllen i det rigtige glas.

Bliv klogere på fem af Bruxelles bedste øladresser lige her.

1. Ølbutikken Delices & Caprices

Man er på ingen måde i tvivl om, at det er en stor passion for øl, der har fået ejeren til at åbne denne lille ølbutik. Hos Delices & Caprices får man et meget stort og udsøgt udvalg af forskellige øltyper og ølmærker. Der er nogle få borde, hvor man har mulighed for at sætte sig og prøvesmage alle herlighederne.

Rue des Bouchers 68.

Efter en omgang sightseeing i Bruxelles – her på den imponerende Grand Place – er det oplagt at runde dagen af med en god øl. (Foto: Monika Direk)
Efter en omgang sightseeing i Bruxelles – her på den imponerende Grand Place – er det oplagt at runde dagen af med en god øl. (Foto: Monika Direk)

2. Delirium Café

Med flere end tusind forskellige ølmærker fra mere end 60 lande har den populære ølbar Delirium Café fået en plads i Guinness Rekordbog. Navnet og stedets mange lyserøde elefanter skyldes ølmærket med det provokerende navn Delirium Tremens, der også er den medicinske betegnelse for en alkoholikers abstinenser.

Impasse de la Fidelité 4A.

3. Café A La Mort Subite

Caféen A La Mort Subite (den pludselige død) er altid propfuld af gæster, der kommer for at nyde den hyggelige stemning og ikke mindst for at drikke en af de lambic-øl, der fås her.

Til øllen spises enten ’fromage blanc’ (friskost) på brunt surbrød – eller de gode omeletter, der kan gøre det ud for et helt måltid.

Art deco-interiøret i den gamle café ser ud som i begyndelsen af 1900-tallet – cremefarvede vægge, store spejle, en lang, blankpoleret bardisk med et dusin ølpumper, glaslamper og kurvede former. Der er med andre ord også noget smukt at se på.

Rue Montagne-aux-Herbes-Potagères 7.

4. Bryggeriet Brasserie Cantillon

Så snart man er indenfor hos Bryggeriet Cantillon, river duften af gær i næseborene.

Stedet er kategoriseret som et ølmuseum, men er frem for alt et levende bryggeri, som brygger vildgæret øl. Efter at have set de mørnede egetræsfade og det store røde kobberfad, hvor den kogte byg- og hvedemalt tager gærpartiklerne til sig, kan de besøgende sætte sig og få et glas af den magiske drik fra lerkanderne – ren, økologisk lambic, garanteret uden tilsætningsstoffer.

En unik mulighed for at besøge Bruxelles’ sidste familiebryggeri, hvor ølbrygning næsten er en religion.

Rue Gheude 56.

5. Ølbutikken Beer Mania

I en kælder i Iran i begyndelsen af 1980’erne var den unge Nasser travlt optaget af at få den ikke-alkoholiske iranske øl til at gære. Skæbnen førte den passionerede ølelsker til Bruxelles, og i 1983 startede han sin egen ølforretning. I øltemplet med de gyldne egetræsplanker fornemmer man alvoren. Det er et sted, ølkendere kommer for at genfinde deres favoritøl og opdage nye.

Der er omkring 400 slags at vælge imellem og også hundredvis af specielle ølglas. ’Mea Culpa’ er navnet på husets egen øl, der drikkes af specialfremstillede krystalglas. Der er i øvrigt også ølsalg over nettet.

Chaussée de Wavre 174-176.

Margrethe Lykke Eriksen er forfatter til Turen går til Bruxelles & Belgien.

2 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Ferie
Seneste i Ferie
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere