Denne musik samler 14.000 mennesker i historisk arena

I juli og august samles 14.000 mennesker hver aften i den 2000 år gamle Arena i Verona. Og hvorfor så det? Folk vil høre opera

Om sommeren bliver der opført operaforestillinger i den fabelagtigt smukke Arena. (Foto: AP)
Om sommeren bliver der opført operaforestillinger i den fabelagtigt smukke Arena. (Foto: AP)

Under Julies balkon er pladsen trang, og langs gågader og piazzaer er der tæt af mennesker, der nyder livet og stemningen i den smukke by ved Adigefloden.

Verona sælger på alle områder billetter om sommeren. Og netop på grund af de mange turister er middagslukningen i byen – meget atypisk for Italien – kort eller helt fraværende.

Næsten 2000 år efter, at gladiatorer og løver kæmpede i amfiteatret Arena, er scenen forvandlet til et storslået egyptisk landskab.

En kæmpe pyramide, sfinks og Anubis med sjakalhoved fylder scenen, når Aida syngende vælger at blive levende begravet sammen med sin elskede Radames foran 14.000 tilskuere i Giuseppe Verdis opera.

Verdens kulturarv
Verona med 260.000 indbyggere er et enestående eksempel på en by, der har udviklet sig gennem to årtusinder og alligevel har formået at bevare og inkorporere de gamle bygninger og fæstningsmure i en moderne storby. Præcis derfor er det centrale Verona med på Unescos liste over verdens kulturarv.

Det er Dianas bror, Charles Spencer, der har åbnet op for muligheden for, at turister med økonomien i orden kan få en unik oplevelse i det afdøde ikons seng. (Foto: AP Photo/Denis Paquin) Ferie Royal hotelseng: Nu kan du sove i prinsesse Dianas seng  

På en vandring gennem de smalle gader, formet af middelalderen, dukker der ofte levn fra romertiden op.

Verona blev i år 49 før Kristus en del af Romerriget og har lige siden været et vigtigt trafikknudepunkt, hvor nord-sydvejen gennem Alperne mødtes med øst-vestvejen langs Posletten.

Hist og her skrælles fortovene op for at vise romerske søjlerester, og andre steder dukker der en næsten intakt byport op i gadebilledet, som for eksempel den to tusinde år gamle Borsariport.

I 1100-tallet blev Verona en selvstændig by ved at slutte sig sammen med andre norditalienske byer i Den Lombardiske Liga, der slog den tysk-romerske kejser Frederik 1., som italienerne kalder Barbarossa, altså Rødskæg.

Berømt familiefejde
Det er også i denne periode, at byens berømte familiestridigheder opstod, som gav inspiration til Shakespeares tragedie 'Romeo og Julie'.

I bybilledet er det især Scaligerifamilien, der regerede Verona fra 1262 til 1387, der sætter sig spor i form af mærkværdige gravmonumenter, hvor man kan se deres våbenskjold med en trappe (scala) og en hund (cane).

Familien mente, at de stammede fra Djengis Khan (på italiensk blev det til cane) og gav sig selv navne som Cangrande (Den Store Hund). Cangrande 1. (1311-29) skabte et antipaveligt styre, der blev et kulturelt åndehul for kunstnere og forfattere, bl.a. Dante.

Verona vandt magt og rigdom, og mange af periodens bygninger er stadig blandt byens største seværdigheder.

I 1405 blev Verona draget ind under Markusløvens beskyttende vinger, og Venedig kom til at sætte sit præg på byen i næsten 400 år. Nord for Verona ligger vindistriktet Valpolicella.

 

Morgen og formiddag

Start dagen ved et af Veronas største tilløbsstykker. Arena blev bygget omkring år 100 og er i utrolig god stand.

Ganske vist står kun fire af de yderste buer tilbage efter et jordskælv i 1183 og senere nedrivning, men amfiteateret står stadig solidt med 74 romanske buer i to stokværk, der danner en ellipse på 138 gange 109 meter, kun overgået i størrelse af Colosseum i Rom.

I alt har Arena plads til 20.000 tilskuere på de 44 trin. Men under sommerens operaforestillinger sidder op til 14.000 mennesker for at gøre plads til 'Barberen i Sevilla', 'Carmen' eller 'Aida', som er på programmet hvert eneste år.

Selv uden for operasæsonen, hvor andre musikere træder op på scenen, får gæsterne på de mange caféer og restauranter på Piazza Bra, en stor visuel oplevelse.

Elefanterne vandrer i flokke, og når 30-40 af disse kæmpestore dyr kommer gående, bliver der stille i jeepen. Det er en enestående oplevelse. (Foto: Thorleif Ravnbak) Udland Vild ferie: Tag på den ultimative safari  

Gøglere og turister
Via Mazzini er som en magnet på gøglere, gademusikanter og turister, der langsomt defilerer forbi butiksvinduerne spækket med mærkevarer fra blandt andre Gucci, Benetton og Diesel. Ny i gaden er Excelsior Milano, Via Mazzini 6, som med fem etager har fristelser fra mange forskellige modehuse.

For enden af Via Mazzini finder man Veronas flotteste plads Piazza della Erbe. Den var engang romernes Forum og er stadig et livligt handelscentrum med frugt- og souvenirboder og restauranter.

Pladsen er omkranset af bygninger fra 1100-1600-tallet – nogle med spor af de farverige fresker, der har smykket mange af husene.

For enden af pladsen står barokpaladset Palazzo Maffei (1668) med statuer af seks guder på toppen: Herkules, Jupiter, Venus, Merkur, Apollo og Minerva.

Midt på pladsen ved byens berømte fontæne Madonna Verona (1368, men statuen er muligvis fra romertiden), troner søjlen med Markusløven, der står som et symbol på Venedigs dominans over Verona fra 1405 til 1797. Et godt sted at få en forfriskning er på Casa Mazzanti Caffé.

Casa Mazzanti Caffé, Piazza della Erbe 32.

Svimlende flot udsigt
Få skridt fra pladsen kan man fra det 84 meter høje Lambertinitårn få en svimlende flot udsigt over talrige klokketårne, Arena og det meste af det centrale Verona.

Der er elevator til toppen, men vælger man trapperne, kan man midtvejs studere de zebrastribede mure lidt nærmere. Den dekorative effekt er ganske enkelt skabt ved skiftevis at lægge røde mursten og hvide natursten – en stil, der er anvendt mange steder i Verona.

Samme sted er der indgang til museet for moderne kunst, Galleria d'Arte Moderna, med malerier og skulpturer fra 1800-tallet og frem til i dag. Mest interessant er Cappella dei Nortari, som er fyldt med farverige fresker (cirka år 1700) med scener om retfærdighed fra Det Gamle Testamente.

Torre Lamberti, via della Costa 2.

Den berømte Julie
Rundt om hjørnet er der kø for at komme på besøg hos verdens mest berømte Julie. Messinghængelåse i klaser forsøger at fastlænke unge pars kærlighed. I gården kan man se den romantiske balkon, der spillede så stor en rolle i Shakespeares tragedie.

De blodige stridigheder mellem familierne Capello (Capulet) og Montecchi (Montague) endte i Shakespeares tragedie med forsoning efter de unge elskendes død, og Romeos familie rejste en statue af det pureste guld af Julie.

Statuen på gårdspladsen er ikke af det pureste guld, men det skulle alligevel give held i kærlighed at røre hendes højre bryst.

Huset er fra 1200-tallet, og man mener, at det har tilhørt Capellofamilien – altså Julies familie. Det er muligt at komme ind i det restaurerede hus og få et billede af sig selv på balkonen. Historien er gribende og rører japanere, kinesere, amerikanere, franskmænd, italienere og vel også danskere.

Fra øverste række på teateret har man en god udsigt ud over ruinerne i Ostia Antica. Byen giver et stort indblik i, hvor højtudviklede romerne var dengang. Foto: Anders Stoffer Udland Roms skjulte by  

Casa di Giulietta, Via Cappello 23.

Blæret gotisk gravmæle
Få minutters gang fra Julies hus i Via Scaligeri kan man både se Romeos hus og et blæret gotisk gravmæle for Scaligerefamilien – den skælmsk smilende rytterstatue på toppen af gravmonumentet er såmænd Den Store Hund, fyrst Cangrande 1., der styrede Verona med fast hånd i 1300-tallet.

Cansignorio (Herrehunden) og mange andre fyrster fra Scaligerefamilien ligger begravet ved kirken Santa Maria Antica med rødder tilbage til 600-tallet.

Som nabo til Romeos Hus ligger Osteria del Duca, som er et populært spisested blandt de lokale. Her får man typiske retter fra Verona i pæne portioner. Tilbud på frit valg af en toretters menu for cirka 17 euro.

Romeos Hus, Avia Scaligere 4.

Osteria del Duca, Via Scaligere 2

 

Eftermiddag og aften

Udsigten over byen er storslået, og der er masser af kultur og historie, som øjet fanges af. (Foto: Privat)
Udsigten over byen er storslået, og der er masser af kultur og historie, som øjet fanges af. (Foto: Privat)

Gennem operaens historie
Læg efter frokosten vejen forbi Veronas operamuseum. Her får man en fornemmelse af det kæmpe arbejde, der bliver lagt i forestillingerne med kjoler og dragter (kardinalens vejer 60 kilo) fyldt med detaljer, som er svære at se fra tilskuerrækkerne.

Desuden originale kulisser som Carmens rose, egyptisk sfinks og meget andet fra de mange 'Aida'-forestillinger. Historiske fotos og musik fra tidligere forestillinger.

Rundt om hjørnet finder man Veronas mest berømte delikatesseforretning, Albertini. Hyggelig, gammeldags butik proppet med pølser, skinker, olivenolie, pasta, vin og andre italienske specialiteter.

Museo dell’Opera, Via Massalongo 7

Salumeria Albertini, Corso S. Anastasia 39.

Liv langs floden
Fortsæt til Ponte Pietra, som er den flotteste indgang til Veronas gamle bydel. Oprindeligt blev broen bygget i romertiden omkring år 100, men den er genopbygget både i 1298, og senest efter at Hitlers tropper i 1945 sprængte den i luften.

Her finder man mange hyggelige caféer og restauranter med udeservering langs floden. Et flot vue over hele Verona får man, hvis man fra broen fortsætter op ad trappegaden Scalone Castello San Pietro til borgen San Pietro, der blev bygget af østrigerne i 1800-tallet.

En pizza i kirken
Den 2000 år gamle, romerske Borsariport med buer, vinduer og halvsøjler i tre etager er en effektfuld indgang til den gamle bys gågader og forretninger. Især om eftermiddagen når portens hvide kalksten lyser i solen.

I en gyde sydøst for Borsariporten ligger en sjælden kirke. Der er nemlig ikke mange kirker, der tilbyder pizza fra stenovn og god rødvin.

Men i Verona har man nænsomt ombygget den gamle San Matteokirke til restaurant, og siden 1992 har Ristorante San Matteo serveret pizza og andre italienske retter. Uhøjtidelig stemning og bogstaveligt talt højt til loftet.

Ristorante San Matteo, Vicolo Guasto 4

Rund af med vino
Har man lyst til et glas vin – og måske lidt mere mad – sammen med de lokale, ligger den moderne og lækre vinbar Enoteca Zero 7 blot et stenkast fra den travle Piazza Bra. Valpolicella og Amarone er altid trukket op, men mindst ti andre gode italienske vine sælges pr. glas.

Enoteca Zero 7, Vicolo Ghiaia 2


Preben Hansen er forfatter til 'Turen går til Venedig & Norditalien'

3 kommentarer
Vis kommentarer