Det skal du se på Madeira

I fem årtier har danskerne rejst til Madeira. Den frodige portugisiske Atlanterhavsø har mange strenge at spille på. Se, hvilke fem oplevelser du ikke må gå glip af

Turen til toppen af Madeiras højeste bjerg, Pico Ruivo - og ned igen - behøver ikke at være krævende. Foto: iStock/Getty
Turen til toppen af Madeiras højeste bjerg, Pico Ruivo - og ned igen - behøver ikke at være krævende. Foto: iStock/Getty
Følg Ferie

Man lever og lader leve på den lille, storslåede ø som stoler på egne kræfter og har valgt at være sin egen – næsten da, for den autonome region, som man er en del af, er samtidig en integreret del af Portugal.

Så nok er man sig selv, men ikke sig selv nok. Øboerne er bogstavelig talt vokset op sammen med turisterne. Madeira og Porto Santo har lige fra turismens tidligste barndom i 1800-tallet været et eftertragtet rejsemål, hvor samspillet mellem mennesker, klima og natur skaber et feriested for alle aldersgrupper.

Vildt rejsemål: Få ekstreme naturoplevelse midt i Stillehavet  

Tidligere var det mest modne og ældre mennesker, der besøgte øerne, men nu er det også i stigende grad unge og børnefamilier. De fleste nyder selv at gå på opdagelse – gerne sammen med ligesindede. Nogle lader sig føre langs levadas, gennem et regnbueflor af blomster langs stendigerne, og selv langt inde i den grønne urskov føles det trygt, for der er ikke slanger eller andet giftigt kryb i det atlantiske paradis.

Andre nyder at vandre på bjergkammens smalle vereda hen over svævende skyer. Andre igen sværger til stranden, solen og havet; at dykke ned til fisk og blæksprutter eller svømme med delfiner og hvaler i det klare, rene havvand. På Madeira kan holdes alle slags ferier, fra spa og jacuzzi over kulturliv og vinsmagning til ekstremsport med surfbrætter på meterhøje bølger eller i rappelling-tov ned ad kløfternes lodrette vandfald.

* * *

Bjergtoppen Pico Ruivo

Vandreruterne til og fra Madeiras højeste tinde Pico Ruivo er i alle sværhedsgrader, så stort set alle kan være med på den korteste af slagsen fra Achada do Teixeira, som kun ligger få kilometer fra Santana.

Bjerget rejser sig 1862 meter over havet. Fra Achada do Teixeira 1592 meter over havet kan man tage på en flot bjergvandring for hele familien. Selv om opstigningen foregår ad en bekvem og sikker rute, får deltagerne lejlighed til at møde hele den ’rigtige’ bjergvandrings mange glæder: Synet af svimlende slugter med bjergsider i fantastiske farver og betagende glimt af havet omkring Madeira.

Tæt på toppen af Pico Ruivo ligger en bjerghytte, Casa de Abrigo do Pico RuivoHer tilbydes hvil og forfriskninger. På toppen Pico Ruivo er der anlagt nogle flotte udsigtspunkter til alle sider, hvorfra man bl.a. kan se Pico das Torres 1851 meter over havet og dybt nede dalen Curral das Freiras.

* * *

Hovedstadens overflod

Foto: iStock/Getty
Foto: iStock/Getty
 

Mellem de stejle forbjerge i øst og vest ligger et gigantisk, naturskabt amfiteater. Funchals hvide huse breder sig på et tæppe af blomster, vinmarker og bananlunde fra kystpromenadens palmer højt op mod nord til den nøgne bjergtinde Pico do Areeiro.

Funchal strutter af frodighed. En livskraftig plante i et ideelt klima. Ligesom den vilde fennikel, funcho, som den portugisiske opdagelsesrejsende kaptajn Zarco og hans folk fandt massevis af overalt i området i 1425 og derfor kaldte stedet for Funchal.

I det gamle centrum strækker tårnene sig op over tagene. Funchal er en pulserende søfarts-, handels- og badeby – og på samme tid en moderne storby og en traditionel bjergby, hvor over halvdelen af arealet har en stigning på mere end 30 procent.

Nyt rejsehit: Her får du den ultimative vinterferie  

Byen hører til blandt Portugals seks største byer. Funchal er hjemsted for regering, parlament, administration og et dynamisk kultur- og erhvervsliv med universitet, nationalarkiv, biblioteker, museer og historiske mindesmærker. Herfra kan alle punkter på øen let nås via det veludbyggede vej- og busnet.

Byen har integreret turismen i hverdagslivet. De mange hoteller, pensionater og ferielejligheder har tilsammen 20.000 sengepladser som udgangspunkt for at udforske den spændende bjergby. Kommunen har desuden en række gode badeanlæg og frie strande – nogle af dem ved selve centrum.

* * *

Urskoven Laurissilva og Madeiras centrale bjergmassiv

Foto: Niels Damkjær
Foto: Niels Damkjær
 

Den frugtbare laurbær-urskov er med sin store biodiversitet en del af verdens naturarv. Stisystemet med levadas og veredas giver en unik adgang til en ellers utilgængelig naturrigdom af planter og fugle.

Den mineralsk rige jordbund og de utallige bække med rent vand skaber forudsætningerne for et rigt planteliv i urskoven i Funchals Økologiske Naturpark, ved Nordkystens PR 18 Levada do Rei og i dalen Chão da Ribeira. Polícia Florestal er kommet langt med genplantning af urskovens oprindelige arter i naturparken med PR 5 Levada das Funduras.

I Ribeiro Frio (’den kolde flodkløft’) venter delikate lokale grillretter eller friskfanget ørred, og herfra er der fine vandreture, hvor man kan se mange af urskovens livlige fuglearter. Foretrækker man mere udfordrende ture ind i urskoven, kan man søge mod de store vandfald ved Caldeirão Verde og Caldeirão do Inferno.

* * *

Landsbyen med den lækre vin

Foto: iStock/Getty
Foto: iStock/Getty
 

I den solrige, lille landsby Seixal dyrkes ædle druer til nordkystens nye bordvine. Her nyder man også badelivet i vilde naturbassiner eller udsøgt mad og drikke oppe i byens ferieområde på flodsletten Chão da Ribeira.

Forhistorien er dramatisk. Engang styrtede en kæmpe bjergside langt ud i havet. På den store skråning blev der fra 1567 bygget en landsby, som lå fri for tætliggende bjergsider, så den kunne modtage solens stråler dagen lang. Her er mange frugttræer, og vinstokkene stortrives og modnes bag de utallige læhegn.

Gør som en ægte romer: Tag på 'fuori porta'  

Landsbyen har lagt sig i spidsen for den nye bordvinsproduktion, bl.a. de gode hvide og røde bordvine Vinho Terras do Avô (avô = bedstefar), der produceres af familieforetagendet Duarte Caldeira Ferreira. Bedstefar Duarte, som er uddannet viningeniør, er med overalt i produktionen og står også i spidsen for eksperimenter med at udvikle nye vintyper.

Byen har hyggelige hoteller, barer og restauranter og flere gode bademuligheder. På østsiden af klippekysten ligger Praia de Laje i en bred bugt delvist beskyttet af de høje klipper. Mere bekvemt og sikkert er det at bruge Piscinas Naturais do Seixal. Fra en trappe kommer man ned til et lille, naturligt havbassin mellem klipperne.

* * *

Ponta de São Lourenço

Foto: Niels Damkjær
Foto: Niels Damkjær
 

Den øde, bjergfyldte halvø er den yderste østlige del af Madeiras store naturpark med mange sjældne planter. Her er der anlagt en farverig vandrerute blandt forvredne vulkanske klipper og forstenede klitter. Et voldsomt billede af naturens kræfter i kampen mellem himlen, havet og klipperne.

Den gamle vereda er nu sikret med trapper og hegn, så den er tilgængelig for alle gæster. Halvøen var ved koloniseringen i 1400-tallet bevokset med frodig urskov af dragoeiros og zimbreiros. Skovhugst og afgræsning med får og geder har skabt en halvørken, som nu er en del af Madeiras store, fredede områder, Parque National da Madeira.

Her er adskillige endemiske arter af sarte planter. Gå derfor ikke uden for de anlagte stier.

Mere fra Ekstra Bladet+

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind