Dette kan være den største seværdighed i Oslo

Selv om den blot er syv år gammel, har Oslos opera på rekordtid udviklet sig til en af byens største seværdigheder

Mange besøgende tager et lille hvil og nyder udsigten fra operahusets tag. Foto: Jesper Møller
Mange besøgende tager et lille hvil og nyder udsigten fra operahusets tag. Foto: Jesper Møller
Følg Ferie

På afstand ligner det et kæmpestort isbjerg, som det ligger delvist ude i vandet med sine hvide og lyseblå farver – tættere på er man ikke i tvivl om, at det drejer sig om en bygning, om end en ganske usædvanlig en af slagsen.

Vi står over for operahuset i Oslo, der på blot syv år har udviklet sig til en af storbyens største attraktioner – siden åbningen i april 2008 har over 10 millioner besøgt den spektakulære bygning.

Laver sangria i arbejdstiden: Han har Danmarks bedste job  

At kalde operahuset spektakulært er i denne forbindelse da også næsten en underdrivelse. Det er en ganske usædvanlig bygning med sit marmor-ydre og det store, centrale glasparti. Bygningens tag skråner i flere retninger og løber – på siden der vender ud mod Oslo-fjorden – helt ned i vandet.

De omkringliggende bygninger spejler sig i operahusets store glasfacader. Foto: Visit Oslo
De omkringliggende bygninger spejler sig i operahusets store glasfacader. Foto: Visit Oslo
 

Det er en fornøjelse at betragte bygningen på afstand – ikke mindst på en solskinsdag, hvor det klare lys får marmoren til fremstå endnu hvidere.

Hotel hjælper dig over dine kærestesorger  

Operahusets arkitektoniske værdi er bestemt ikke gået ubemærket hen i den store verden. Bygningen, der er tegnet af det norske arkitektfirma Snøhetta, er af mange blevet kaldt et sandt mesterværk, ligesom den har vundet flere arkitektoniske priser, fx Mies van der Rohe-prisen i 2009, International Architecture Award 2010 samt World Cultural Building of the Year 2008.

Den store glasfacade giver mange forskellige lysindfald inde i bygningen. Foto: Visit Oslo
Den store glasfacade giver mange forskellige lysindfald inde i bygningen. Foto: Visit Oslo
 

Med sin placering på havnefronten midt inde i storbyen minder den om bygningen med tilsvarende formål i australske Sydney og om vor eget operahus på Holmen i København. Og ligesom operaen Down Under er det musikalske hus her endt med at blive en kæmpe attraktion.

Gå på taget
Operaen ligger i det centrale Oslo i Bjørvika, der tidligere var et trist havneområde fyldt af jernbanespor og skibscontainere. I dag er området i en rivende udvikling, og operaen er blot én ud af en stribe nye bygninger, heraf flere kulturelle institutioner.

Nu kan du bo i et sandslot  

At lige præcis denne bygning på få år er blevet et af Oslos fremmeste vartegn, skyldes ikke kun dens banebrydende udseende eller hippe placering. Bygningens konstruktion inddrager også de besøgende på en helt særlig måde.

Det er nemlig tilladt at gå rundt på det hvide marmortag. Og det hælder ikke kraftigere, end at en tur op er lig en behagelig slentretur.

Operahusets foyer er holdt i materialer som sten, beton, glas og træ. Foto: Visit Oslo
Operahusets foyer er holdt i materialer som sten, beton, glas og træ. Foto: Visit Oslo
 

Undervejs kan du tilmed slå dig ned på taget og nyde en herlig udsigt over Oslo-fjorden og den omkringliggende by, se op til de fjelde, der omgiver den norske hovedstad, og i klart vejr endda få et kig til skihopbakken Holmenkollen – et andet norsk nationalklenodie.

En tur op på bygningens tag er dog ikke nok. Du bør bestemt også bevæge dig indenfor, hvor det store glasparti skaber mange sjove og anderledes lysindfald.

Her kan turister prøve labyrinten fra Ondskabens Hotel  

Operaen huser Den Norske Opera og Ballet og er nationalscenen for disse to kunstarter. Derudover er der jævnligt klassiske koncerter og indimellem også andre typer dans og musik – der er forestillinger gennem året, så det er bestemt inden for mulighedernes grænse at overvære en af dem under et besøg i Oslo.

Ved aftenstide ligger operahuset smukt oplyst. Foto: Visit Oslo
Ved aftenstide ligger operahuset smukt oplyst. Foto: Visit Oslo
 

Er du ikke til de helt finkulturelle adspredelser, kan det anbefales at tage med på en guidet rundvisning i stedet.

Det varer en lille times tid, og undervejs kommer du med både foran og bag scenerne. Du ser de tre scener, sceneteknikken, kostumeafdelingen og meget andet. Turen koster 100 norske kroner og er alle pengene værd.

Rekordmange tyskere lejer sig ind i danske sommerhuse  

Det er ikke blot i dagtimerne, at operaen lyser op med sit hvide marmor. Om aftenen er den iøjnefaldende konstruktion smukt oplyst, og det er fuldt forståeligt, at den på rekordtid er blevet en af byens mest populære bygninger.

Mere fra Ekstra Bladet+

Mettes skamløse spinshow

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+