Annonce:
Annonce:

Dystre og charmerende Gotland

Bag Nordeuropas bedst bevarede middelalderbymur gemmer Visby på historiske huse og en mængde kirkeruiner, der skaber en særlig stemning

En massiv bymur fra 1200-tallet omkranser Visbys gamle bydel, og flere steder i bymuren er der åbninger med kig til Østersøens bølger. Foto: Morten Herlev
En massiv bymur fra 1200-tallet omkranser Visbys gamle bydel, og flere steder i bymuren er der åbninger med kig til Østersøens bølger. Foto: Morten Herlev
Annonce:
Følg Ferie

Om sommeren myldrer Gotland af turister, men i vinterhalvåret hersker stilheden og den stive vind fra Østersøen. Alt efter temperament kan det være en stor oplevelse at besøge Gotland med hovedbyen Visby uden for sæsonen, hvor du har det hele for sig selv.

De mange kirkeruiner og den imponerende bymur med massive tårne skaber en på en gang dyster og charmerende stemning i Visby, som er særegen efter skandinavisk målestok.

Den velbevarede bymur leder tankerne hen på befæstede bjergbyer i Italien og Spanien, mens de ældste huse minder om dem, man kan se i de gamle nordtyske hansestæder.

 

Det er ikke så underligt, for Visby var et vigtigt punkt på hovedruten i Hanseforbundets handelssystem, der fik afgørende betydning for handlen i Nordeuropa fra ca. 1250-1600.

En gåtur langs den tre kilometer lange bymur fra 1200-tallet er et af højdepunkterne i Visby.

Annonce:

Flere steder er der mulighed for at komme op i tårnene på muren og nyde udsigten over byens tage og havet, og specielt fra Dalmanstornet mellem Österport og Norderport er udsigten i top.

Verdenskulturarv
Det historiske Visby blev i 1995 optaget på Unescos liste over verdenskulturarv, og i begrundelsen for optagelsen lød det bl.a., at ’Visby er et enestående eksempel på en nordeuropæisk befæstet handelsby fra middelalderen’.

At Visby er enestående, kan mange erklære sig enige i, efter en tur rundt i det gamle centrums gader.

Middelalderbyen rummede hele 15 kirker inden for bymurene. I dag står mange af dem tilbage som ruiner og minder om en svunden tid, hvor kirken spillede en enorm rolle i samfundet.

Men hvorfor står kirkerne som ruiner i en ellers velbevaret middelalderby? Forklaringen skal findes i lübeckernes invasion i 1525, der satte Visby i brand. En brand, der gik hårdt ud over byens kirker, som der ikke siden var økonomiske ressourcer og vilje til at genopbygge.

Visbys botaniske have er anlagt i 1855 bag bymuren, der vender ud mod havet. Foto: Morten Herlev
Visbys botaniske have er anlagt i 1855 bag bymuren, der vender ud mod havet. Foto: Morten Herlev
 

Annonce:

En kirke i det gamle Visby slap dog uskadt gennem invasionen: Sankta Maria domkirke, der oprindeligt blev bygget som gæstekirke for de mange tyske købmænd, der befandt sig i Visby under den blomstrende handelsperiode i 1200-tallet. Den helstøbte kirke blev dog ikke helt forskånet sidenhen. I 1611 var der ild i kirkens østside, og i 1744 brændte vesttårnet, som siden er blevet genopbygget.

Klemt inde mellem bymuren til den ene side og havet til den anden, ligger det grønne anlæg Almedalen, der er kendt i hele Sverige. Det meste af året er Almedalen blot en almindelig park, hvor indbyggerne kan tage en pause på en bænk eller fodre ænder i den lille sø. Men en uge hver sommer ankommer politikere, meningsdannere og journalister fra hele Sverige for at deltage i det traditionsrige politiske sommerarrangement Almedalsugen.

Tråde til Danmark
Den årlige begivenhed havde sin spæde start i 1968, hvor Olof Palme holdt en tale fra ladet af en lastbil. I løbet af årene voksede arrangementet, og den første officielle Almedalsuge blev afholdt i 1982.

Hvad der først var mestendels et socialdemokratisk sommerstævne, blev senere til et tværpolitisk arrangement, og i 1991 var alle svenske partiledere for første gang samlet i Almedalen.

Annonce:

Almedalsugen har gennem årene udviklet sig til en stor politisk festival, der får masser af mediemæssig bevågenhed. Samtidig giver de mange tusind deltagere både økonomisk gevinst og positiv opmærksomhed til Gotland. Alt i alt et godt koncept for både politikere og øboere. Det fik vi danskerne øjnene op for i 2011, hvor Bornholms Regionskommune for første gang arrangerede folkemøde på Bornholm – kraftigt inspireret af den gotlandske model.

Begivenheder som Almedalsugen og den populære årlige middelalderfestival viser, at Visby godt kan finde ud af at føre sig frem i rampelyset. Men den stemningsfulde middelalderby lever dog det meste af året et stille liv med god plads til historieinteresserede gæster bag sine massive mure.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
LIGE NU

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Hvor heldig har man dog lov til at være på boligmarkedet?
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bag om dansk politik

Vis alle artiklerne

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: