En bid af paradis

Shop amok i Afrikas største mall med velstillede unge den ene dag, og mød sandsigersker og tilslørede kvinder den næste – Marokko byder på både moderne og traditionelt

Det er svært at undgå at bruge penge, når man bevæger sig rundt mellem soukens fristende varer. Foto: Flickr/Valdiney Pimenta
Det er svært at undgå at bruge penge, når man bevæger sig rundt mellem soukens fristende varer. Foto: Flickr/Valdiney Pimenta

Klokken er 20, og det myldrer med helt eller delvist tilslørede kvinder i soukens smalle gyder. De er i følgeskab med andre kvinder og har deres små børn i hånden, og alle er de på vej mod det centrale torv i Marrakech, Djemaa El-Fnaa.

Her er også mænd, der trækker vogne læsset med figner og nødder, og så er der selvfølgelig turisterne, som har hørt om slangetæmmerne og den stemning af 1001-nat, der er at finde på torvet.

- Djemaa El-Fnaa tiltrækker alle slags mennesker. Her får kvinderne lov til at tage hen med børnene og en nabokone, når husarbejdet er færdigt, fortæller Hannae Jamali. Hun er 25 år og manager på et riad-hotel i Marrakechs gamle bydel, medinaen.

Koutoubia Moskeen kan bruges som pejlemærke i hele Marrakesh. Foto: Flickr/Singa Hitam
Koutoubia Moskeen kan bruges som pejlemærke i hele Marrakesh. Foto: Flickr/Singa Hitam

Hannae er et eksempel på mødet mellem det moderne og traditionelle Marokko. Hun er opvokset i Frankrig med to marokkanske forældre, men valgte efter en turistuddannelse at arbejde i Marokko.

- Alle mine onkler og tanter bor her, og jeg vil gerne blive, hvis jeg kan finde den rigtige mand, siger hun.

Den rigtige mand er for Hannae ikke bare den mand, hun forelsker sig i, han skal samtidig være parat til at give hende den ligestilling, som hun er vant til fra Frankrig. Hun er overbevist om, at han findes i Marokko. Men hvad er det, der får hende til at foretrække en fremtid her?

- Franske familier med to jobs har en meget presset hverdag. Her vil jeg have hushjælp til at lave mad og hente børn fra skole. Det giver meget mere tid til at nyde livet, forklarer hun.

Mosaikker pryder riadernes indre. Foto: Flickr/Chuck Burgess
Mosaikker pryder riadernes indre. Foto: Flickr/Chuck Burgess

Og netop kunsten at nyde nuet sammen med venner og familie får man som turist en klar fornemmelse af, at marokkanerne stadig prioriterer højt. Når den traditionelle lerpotte, targinen, med det rygende varme lammekød, de tørrede dadler og couscousen kommer på bordet, er der dømt marokkansk hygge.

Her ser man ikke så ofte på uret, men tager i stedet endnu et glas af den aromatiske myntete.

Familieboligen som hotel
De seneste 20 år er de traditionelle riader – som tidligere var storfamilieboliger – i stor stil blevet solgt til hotelformål.

Tag en slapper i skyggen på tagtefrassen af en riad. Foto: Flickr/Barbaragin
Tag en slapper i skyggen på tagtefrassen af en riad. Foto: Flickr/Barbaragin

Riad betyder en bid af paradis, og når man som turist overnatter i et riad-hotel, kan man se for sig, hvordan familierne har spist sammen i den åbne gårdhave og nydt skyggen og ikke mindst den stilhed, som de tykke mure skaber. Herinde føler man sig langt væk fra medinaens overvældende menneskemylder, råb og dufte.

Uden for murerne er omgivelserne klædt i brændt orange, men inde i gårdhaverne stråler de grønne farver. Foto: Flickr/Bernd Zimmermann
Uden for murerne er omgivelserne klædt i brændt orange, men inde i gårdhaverne stråler de grønne farver. Foto: Flickr/Bernd Zimmermann

Og udefra fornemmer man slet ikke boligens indre skønhed. Her ses bare en mur og en port med de traditionelle to dørhamrer, der afgiver forskellige lyde, så kvinderne kan nå at gemme sig væk, når fremmede mænd kommer på besøg og bruger den øverste dørhammer.

Storbyliv i Casablanca
Den mest moderne by i Marokko er den hvide by - Casablanca.

Her er en helt anden stemning – mere international og poleret med nye sporvogne, der glider gennem centrum, det franske kvarter med modebutikker, caféer og ikke mindst Marocco Mall, der er Afrikas største indkøbscenter.

Råd til rejsen

Vær opmærksom på, at guider skal have et skilt, som viser, at de er autoriserede.

Marokko kan besøges hele året rundt. Fra februar til november holder den gennemsnitlige dagstemperatur sig over 20 grader. Er man ikke glad for varme, bør man holde sig væk i sommermånederne, hvor temperaturen kan nå op over 40 grader.

Er man en natteravn, har Marrakech mange muligheder. Mavedansere og slangetæmmere patruljerer den historiske medina ved skumringstid, og natklubber lyser den nye bydel op.

Marokko er en varieret feriedestination, så det er en god idé at leje en bil eller benytte sig af en af de mange tourtilbud.

Det er oplagt at gå rundt i den gamle bydel. Den er omgivet af en høj mur, som gør det umuligt at fare helt vild.

 

Her kan du købe alt fra Louis Vuitton-tasker til det nyeste it-udstyr, og her kommer mange af de moderne marokkanere, men man møder også traditionelt klædte kvinder i følgeskab med deres mænd, og selv de moderne kvinder sidder aldrig alene på en café.

- Det gør man simpelthen ikke, siger guide i Casablanca Mohammed El Alami.

Selv har han aldrig været i Marocco Mall. Han viser i stedet turisterne hen til den imponerende Hassan II Mosque, som stod færdig i 1993, og som til fredagsbønnen kan huse 25.000 mennesker samt 80.000 ude på pladsen. Men som han siger:

- Man kan sagtens gå i mall om torsdagen og næste dag til fredagsbøn. Det er der ingen modsætning i.

Selv lægger han dog ikke skjul på, at han foretrækker religionen og de mere spartanske leveregler.

På landet
Tager man turen fra Casablanca i nord og langs Atlanterhavskysten mod syd, er det et helt tredje Marokko, der møder én. Landsbyerne er tydeligvis fattige, men med en vældig aktivitet. Langs vejen sælges hver søndag tøj, køkkenudstyr og alverdens nye og brugte elektroniske dimser, og lidt længere fremme er der trafikkaos, for markedet med alt fra krydderier til kød og store palmer trækker købere til fra hele regionen.

Bilturen langs kysten fra Casablanca ender i havnebyen Essaouira, som på grund af sit fæstningsanlæg fra 1700-tallet og den velbevarede gamle bydel står på Unescos verdensarvliste. Her er stemningen afslappet, og det er let at forestille sig rocklegenden Jimi Hendrix og vennerne hænge ud her i 1960’erne.

 

Ekstra Bladet var inviteret af Marokko Eksperten.

6 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Ferie
Seneste i Ferie
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere