En dag i Avignon

Livsnydere har det godt i den sydfranske by med den berømte bro

Sur le pont d’avignon. Den halve bro er et af Avignons væsentligste vartegn. Foto: Getty
Sur le pont d’avignon. Den halve bro er et af Avignons væsentligste vartegn. Foto: Getty

La Place de l’Horloge er sydfranske Avignons vibrerende centrum. Her sker altid noget. Pladsen er nemlig det sociale centrum for byens 86.000 indbyggere, der mødes her på de brede fortovsterrasser fra marts til slutningen af november. Resten af året sidder de indenfor.

Besøger man byen som turist, kan man på ægte livsnyder-maner dyrke kunsten i flere af dens former: Imponerende gotiske bygninger, udfordrende samtidskunst, lækre retter på byens restauranter – og både teater, gøgl og livligt byliv. Her får du forslag til, hvordan du kan planlægge en dag fyldt med oplevelser i den franske by.

Formiddag: Pavepaladset og den halve bro
Pavepaladset er den højeste gotiske bygning i Frankrig, og kan ses fra hele byen. Det er et mesterstykke i gotik, hvor syv paver nåede at bo i eksil i løbet af 73 år fra 1305-1378.

Nær Pavepaladset ligger et andet af Avignons vartegn, den halve bro. Pont St.-Bénézet – eller Pont d’Avignon – står stadig med nogle af sine gamle buer og vidner om byens voldsomme historie. Broen blev ødelagt i 1226, men inden da havde Avignon konstant været overfaldet af burgundere, gotere, frankere og arabere. Så kom vikingerne –og efter dem greven af Provence, greven af Toulouse og greven af Barcelona.

Broen, der i flere franske sange er kendt som Le Pont d’Avignon, er senere blevet repareret i flere omgange, men Rhônefloden rev den i stykker igen, og nu står den forstærket i sin afmagt som monument og turistattraktion.

Fascination i Firenze

Frokost: Forfinet og fransk
Når øjnene er blevet mætte, er det mavens tur. Og i Avignon er der gode muligheder for at få en kulinarisk oplevelse til frokost. Restaurant Basilic Citron, der ligger en kort gåtur fra Pavepaladset, serverer det innovative Provence-køkken udendørs på den fine lille plads Principale. Og har man mod på at gå få gader længere mod syd, kan man nyde suveræn og overraskende mad på Restaurant Le Caveau du Théâtre.

Der er mange hyggelige steder i Avignon, hvor man kan slå sig ned og få et glas rosé og noget melon i sommervarmen. Foto: Marine Gastineau.
Der er mange hyggelige steder i Avignon, hvor man kan slå sig ned og få et glas rosé og noget melon i sommervarmen. Foto: Marine Gastineau.
 

Her kan man f.eks. prøve avocadomousse med sukker brugt som flødeskum og blive fristet af det spændende vinkort. Lokalet er hyggeligt, både mod gaden og i det lille baglokale med glas i taget, men betjeningen kan være noget kort for hovedet. Restauranten er lukket lørdag midt på dagen og søndag.

Korsikas kastanjeskove

Eftermiddag: Kunstens talenter
I kunstsamlingen Collection Lambert i Avignons sydlige del kan det være fristende at ryste på hovedet af nogle af værkerne, men det kan blive dyrt at prøve at forbedre dem. 1.500 euro eller 100 timers samfundstjeneste kostede det en ung kvindelig kunstner at kysse et helt hvidt lærred af den amerikanske kunstner Cy Twombly. Men hun havde også farvet sine læber godt røde først.

Kigger man nærmere efter, viser det sig, at de udstillede kunstnere er blevet både dyre og berømte.

Kunsthandleren Yvon Lambert har sans for at støve nye talenter op. Hans samling rummer omkring 350 værker/installationer fra efter 1960. Galleriet er suppleret med en skiftende aktuel udstilling af nutidskunst og rummer desuden boghandel og restaurant.kan ses fra hele byen.

Nogle af bygningsværkerne i pavebyen Avignon får én til at føle sig lille og ubetydelig. Byen har dog også mange torve, der er skabt til hygge. Foto: Marine Gastineau
Nogle af bygningsværkerne i pavebyen Avignon får én til at føle sig lille og ubetydelig. Byen har dog også mange torve, der er skabt til hygge. Foto: Marine Gastineau
 

Aften: Superkok og hyggelig vinbar
For enden af en lang, flot trappe ligger superkokken Christian Etiennes stilige restaurant af samme navn. Her præsenterer han sit forfinede Provence-køkken over forskellige temaer. Skal det være gris, kan det eksempelvis være en sprødstegt skive indvoldspølse med kastanjer, ristede rejer og svampe. Det er aldrig til at vide, hvad den rutinerede kok har fundet på.

Er sulten mindre, serverer vinbaren AOC 84 Bar à Vin lette retter og god vin i gemytlig stemning og højt humør.

En dag i Ibiza By

Godnat: Værelse med udsigt
På Hôtel du Palais des Papes slutter dagen i klassiske, sydfranske rammer, og næste morgen vågner man til synet af nogle af Avignons attraktioner. Her fås et dobbeltværelse med udsigt til enten pavepaladset eller Place de L´Horloge for 75 euro, mens suiten koster 140 euro på mellemklasse-hotellet, hvor stemningen er god og afslappet.

I den anden ende af byen, ved den lille plads Square Perdiguier og nær turistbureauet, ligger et par alternativer i Rue Agricol-Perdiguier. Hôtel du Parc er beskedent, men vender ud til parken, så her er endnu mere fred og ro. Til gengæld er her endnu ikke tv. Hôtel Colbert har større værelser og en charmerende og typisk provencalsk gårdhave. Men her er ingen elevator, og værelserne er ikke-rygerværelser.

Værd at vide om Avignon

  • Turistkontoret er meget organiseret. Det udleverer bl.a et gratis rabatkort til museerne og er desuden hjælpsom med indkvartering. avignon-tourisme.com.
  • Det overdækkede marked midt i byen har åbent hver dag undtagen mandag. Desuden er der mindre markedspladser rundt omkring i byen for hver ugedag.
  • Programmet for teaterfestivalen offentliggøres i maj, og billetter sælges fra 10. juni.
  • Alle hoteller i Avignon har mindst to priser. I juli, under teaterfestivalen, er priserne det dobbelte og hotellerne ofte udsolgt flere år frem, så det er en god idé at sikre sig en hotelreservation. Til gengæld er det let at få værelse uden for månederne juli-august.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Vi indfører et nyt univers