Annonce:
Annonce:

En tur til Grønland: Tilbage til Den Kolde Krig

Sporene fra koldkrigstiden ligger stadig spredt ud over Grønland. Tag til Kangerlussuaq, og bliv en del af historien på den nedlagte Sondrestrom Air Base

Annonce:
Følg Ferie

Koldkrigs-nørder og landskabsentusiaster må ikke snyde sig selv for en tur til smukke Grønland.

Snebelagte landskaber, pillede rejer og nordlys er nemlig ikke de eneste grunde til at udforske vores rigsfællesskab lidt nærmere. Her kan du også få kølet kroppen igennem, imens landskaberne i byen Kangerlussuaq byder på fornem historieundervisning om Den Kolde Krig.

Gå på opdagelse i lufthavnsbasen, der oprindelig blev anlagt af amerikanerne i 1941 under kodenavnet Bluie West Eight. Basen var et strategisk vigtigt sted for USA og dets allierede, ikke kun som mellemlandingssted under Anden Verdenskrig, men også under Den Kolde Krig, hvor DEW-radarstationer (Distant Early Warning 1-4) tværs over Grønland skulle advare om missilangreb fra Sovjetunionen.

Tilbage til D-dag

Annonce:

I 1989 var der ikke længere behov for stationerne, og 30. september 1992 blev basen derfor nedlagt og bygningerne overdraget til Hjemmestyret for en US dollar.

I dag er flybasen en af de vigtigste civile lufthavne i Grønland, og i området omkring kan du gå på opdagelse i gamle flyvrag, amerikansk historie og grønlandske delikatesser.

Her får du fem tips til de mest spændende steder i Kangerlussuaq.

* * *

1 Gå på opdagelse i det forladte hovedkvarter
En armygrøn felttelefon står stadig på skrivebordet, og flyverjakken er slænget over stoleryggen. Sådan har det været, siden det amerikanske hovedkvarter blev forladt i 1992, efter 32 år i tjeneste. Alt står fuldstændig uændret tilbage i Kangerlussuaq Museum, som havde folk rejst sig og forladt stedet i al hast.

Annonce:

Nysgerrige besøgende kan foruden museet gå på opdagelse i udstillinger om lufthavnens historie, flyvevåbnets aktiviteter og SAS’ historie. Flynørder og andre legebørn kan studere skalamodeller af Catalina, DC-8 og den såkaldte flyvende fæstning B-17, som styrtede ned ved Sdr. Strømfjord. Du finder museet i den gamle U.S. Air Force Headquarter-bygning.

Ilulissat - is, is, is

2 Gin & tonic med amerikanske piloter
På basesiden af lufthavnen kan du sætte dig i en af de magelige stole i betonbarakkerne fra amerikanertiden og nyde en gin & tonic eller snuppe et spil billard, inden du sætter dig til bords på Café 47 – en hybrid mellem en café og et værtshus.

Maden er god, og portionerne er velvoksne, ligesom stemningen er afslappet og uformel. Er man heldig, er et Hercules-fly fra US AIR Force netop landet. Så kan man nemlig hilse på amerikanske militærfolk i deres pilotdragter.

3 Spot moskusokser ved Watson River

Foto: Getty Images/iStockphoto
Foto: Getty Images/iStockphoto
 

Annonce:

Gå en tur over Watson River, hvor mælkehvide vandmasser buldrer under den tunge stålkonstruktion. I 1983 druknede en amerikansk soldat i et dumdristigt forsøg på at sejle ned ad floden i kajak, så lad være med at gøre ham forsøget efter. Brug i stedet broen til at nå Roklubben ved Lake Ferguson eller til at tage på moskusoksesafari mellem elvene lige øst for lufthavnen.

Nye tal viser, at bestanden af moskusokser er vokset til cirka 25.000, så der skulle være rig mulig for at se det store dyr.

4 For fiskeri-nørder og feinschmeckeren
Hvis du befinder dig på Grønland i efteråret, skal du tage et smut forbi Tasersuatsiaq, eller Lake Ferguson, som søen også kaldes. Her omkring lyser efterårets planter nemlig op i vilde farver som giftiggrønt, orange, gult og rødt. Om sommeren er farverne lidt mere afdæmpet, selv om udsigten stadig er et besøg værd. Søen, der er byens ferskvandsreservoir, er desuden et godt sted at hyggefiske efter mindre fjeldørreder.

Annonce:

Når sulten begynder at trænge sig på, kan I spise grillet moskusokse eller ren-steak på Restaurant Roklubben ved bredden. Kan du lide at udforske lokale specialiteter, bør du slutte aftenen af med en grønlandsk kaffe – en slags irish coffee, der flamberes og serveres i næsten mørke for at fremkalde associationer til blafrende nordlys.

Oplev Berlin før Murens fald

5 Tag på flyvrags-vandring
8. december 1968 fløj otte jagerfly med kurs mod Søndre Strømfjord. Det sneede kraftigt, og fem af flyene blev derfor hjulpet ned via flyvepladsens radaranlæg. Men for tre T-33A-jagere var situationen sværere. Piloterne fik ordre om at katapultere sig ud af flyene, hvorefter man kunne høre jagerne fortsætte et sted oppe i det tætte skylag. Inden for få timer blev alle piloter fundet i live.

Det ene fly styrtede ned ved indgangen til Sandflugtsdalen. Her kan du stadig finde vragdelene tæt på vejen til indlandsisen.

Annonce:

Selv om folk gennem tiderne har samlet souvenirs, kan du stadig finde flyvinger, haleror og motorblok ved vraget. Et andet fly ligger ved Lille Saltsø mellem Black Ridge og Lake Ferguson og er mindre påvirket af pilfingrede forbipasserende. Bedst bevaret er det tredje fly, som ligger i terrænet bag Mt. Hassel. Her kan man tydeligt se flyets form og alle kendingsmærkerne.

Flyvraget i Sandflugtsdalen kan du se på alle guidede ture fra Kangerlussuaq til Indlandsisen. Vandrer man på egen hånd, er flyet ved Sandflugtsdalen lettest at finde, mens de andre kræver en større og mere velorganiseret vandretur.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Ja, det leder til fascisme
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: